Jon mår bättre när det händer mycket

Jon Boss, 34 år, är en av deltagarna i ”Lerins lärlingar”.
– Lars får mig att vilja skapa, han är kul och cool, säger Jon.

Jon Boss fick chansen att lära känna Lars Lerin redan för fem år sedan, när konstnären engagerade sig i den dagliga verksamheten i Karlstad.

– Jon fick väldigt bra kontakt med Lars som hela tiden har varit en stor inspirationskälla, berättar pappa Sune Boss som är väldigt glad för de möjligheter det har gett sonen.

Att måla var ett intresse för Jon redan tidigare, det har roat honom ända sedan han var liten. Motiven har ofta varit våldsamma, med scener från krig och annan action. Ofta som graffiti.

– Call of Duty är mitt favoritspel. Där händer det mycket, och det får mig att må bättre.

Jon och Sune Boss. Foto: Linnea Bengtsson
Jon skapar musik när han mår dåligt. Foto: Linnea Bengtsson.

Jon har sin arbetsplats på den dagliga verksamheten  Gylleniusgatan i Karlstad. Där målar han, tecknar och skriver sångtexter. Bostaden finns i gruppboendet Västeräng i Vålberg.

– Ibland saknar jag farmor och mormor. De är båda döda och det får mig att må dåligt. Då skapar jag musik.

Det blir sångtexter om kärlek. Exempel på det visas på sommarens utställning på Lars Lerins museum, där Jon även deltar med flera teckningar och målningar.

Jon säger att han är väldigt nöjd med sitt liv idag, inte minst för all stimulans han får på sin dagliga verksamhet. Så har det inte alltid varit. På den första dagliga verksamheten trivdes han inte alls.

Pappa Sune betyder mycket för honom. Och pappa får både kramar och kärleksfulla kommentarer under vår intervju. Sune är ständigt engagerad för sonen. Han är även aktiv i FUB-föreningen i Karlstad, där han bland annat är kassör.

– Visst vill Jon ha andra jobb ibland, men om jag får vara realist så tror jag att han blir kvar här till pensionen, säger Sune om den dagliga verksamheten på Gylleniusgatan.

Jon och Sune Boss. Foto: Linnea Bengtsson
Jon Boss målningar och teckningar på den senaste utställningen på Lerinmuseet i Karlstad.

Som representant för FUB har Sune haft en del synpunkter på dagliga verksamheten i Karlstad.

– Jag skulle vilja att det fanns fler alternativa verksamheter, särskilt för personer med svåra funktionsnedsättningar. Nu vet jag att kommunen ska satsa på fler specialintressen och det tror jag kan pusha många att utvecklas.

En dröm för Jon är att kunna ha en egen musikstudio, men det är svårt att spara ihop till det – hyran måste gå före.

Jon och Sune Boss. Foto: Linnea Bengtsson
Konst har alltid varit ett intresse för Sune.

Privatekonomin har inte blivit bättre av att Karlstads kommun införde en ny sjukvårdsavgift på 195 kronor per dag och som kan kosta upp till 3 800 kronor per månad.

Och Sune, som är positiv till det mesta, röjer att han också kan vara arg:

– Sjukvårdsavgiften är helt åt pipan. För Jons del så slipper han avgiften, tack vare att han har så låg inkomst. Men skulle han tjäna mer, till exempel lite mer än 12 000 kr per månad, då får han betala. Och om han skulle öka inkomsten ännu mer, från 12 000 till 15 000 per månad, kan allt gå till sjukvårdsavgiften. Man brukar ju säga att det ska löna sig att arbeta, men det gör det inte!

Med en sjukersättning på garantinivå (vilket ger cirka 7 000 kr per månad netto efter skatt), bostadstillägg och en habiliteringsersättning på 46 kronor per dag är det tufft att få Jons ekonomi att gå ihop. Lunchen på den dagliga verksamheten kostar 52 kronor per dag eller cirka 11 000 kronor per år – alltså mer än hab-ersättningen. Hyran ligger på 5 200 kronor. Kläder och skor kostar åtskilliga tusenlappar varje år.

Av sjukersättning avsätts ett par tusen varje månad för mat och hygienartiklar på gruppbostaden. Ytterligare cirka 5 000 kr per år går till en handkassa för utflykter, medicin och hårklippning.

Jon och Sune Boss. Foto: Linnea Bengtsson
Jon Boss med pappa Sune. Foto: Linnea Bengtsson.

Hab-ersättningen får Jon disponera själv. Det blir spel, filmer, tidningar. Och den månatliga ersättningen på 900 kr brukar räcka sådär 14 dagar.

– Sen vill han ha min plånbok, skrattar Sune. Han kommer hem till oss, och jag hjälper förstås gärna till med pengar till Fanta och ostkrokspåse på fredagskvällen.

Som alla andra har Jon utgifter för exempelvis resor. Ett årskort på kollektivtrafiken kostar 12 000 kr. Ytterligare kostnader blir det när Jon åker med färdtjänst, vilket är nödvändigt när han ska till adresser som han inte är så bekant med.

– Sjukersättningen skulle inte räcka om Jon fick bestämma över den själv, säger Sune. Och även om jag hjälper honom att spara så går han back. Nyligen var jag med honom och köpte byxor, och de betalade jag.

För några år sedan flyttade Jon hemifrån till ett gruppboende. I början hade han ett par äldre personer som närmaste grannar, men nu har yngre personer flyttat in och det trivs Jon bättre med.

Ett problem är dock att gruppbostaden fortfarande saknar fiberuppkoppling till internet.

– Vi har påpekat för kommunen att alla borde ha fiber, det är ju kommunens fastighet. De har lovat ”titta på det”, men än så länge har inget hänt, säger Sune.

Jon och Sune Boss. Foto: Linnea Bengtsson
Jon Boss trivs med det mesta i livet – inte minst tack vare stödet från pappa Sune. Foto: Linnea Bengtsson.

Hur bra fungerar LSS i övrigt i Karlstad?
– Ledsagning och i vissa fall kontaktperson kan vara problematiskt emellanåt. Ofta handlar det om att kommunen inte tycker att det behövs för de som har gruppbostad.

– Det blir problem till exempel när vi i FUB ordnar resor till Åland, något som vi gör två gånger varje år. Kommunen nekar ledsagare för att Åland är utomlands. Likadant är det med färdtjänsten – man får inte åka till Gardemoen även kostnaden bara är hälften av att åka till Arlanda. Reglerna är stelbenta!

Hur löser ni Ålandsresorna?
– Ibland kan personer inte följa med om de måste ha ledsagare. Vi från FUB har alltid med 3-4 reseledare, och det minskar behovet av ledsagning något, men om man ska ägna sig åt en grupp på 30-40 personer så hinner man inte med om någon behöver mycket hjälp.

Sune Boss är också bekymrad över kommunens beslut att avveckla estetprogrammet på särgymnasiet.

– Vi hoppades att tv-serien med Lerin skulle påverka kommunen att inte avveckla, säger han.

Brist på LSS-bostäder

Karlstad kommun drog på sig straffavgifter på 4,2 miljoner kronor under 2017 för icke verkställda beslut. Det var näst mest i landet. Nu väntar 24 beslut på att verkställas, skriver Dagens Samhälle.

– Vi har inflyttning och generell bostadsbrist i Karlstad, och målgruppen för LSS-bostäder har vuxit. Vi har inte hunnit med, säger Marléne Lund Kopparklint (M), ordförande i vård- och omsorgsnämnden, till Dagens Samhälle.

Nu försöker kommunen rätta till bristerna genom att upphandla boenden av en privat aktör.