Kalla Fakta pressar Åsa Regnér om osäkra fusksiffror

I kvällens TV4-program Kalla Fakta kritiseras regeringen för att använda mycket osäkra fusksiffror för att motivera nedskärningar på stödet till personer med funktionsnedsättningar.

– Jag och finansministern måste se till att skattebetalarnas pengar används till det som det var tänkt, säger Åsa Regnér i programmet.

I programmet säger Johanna Skinnari, biträdande enhetschef på Brottsförebyggande rådet, att BRÅ är ”väldigt kritiska till att man använt bedömningar med stora felmarginaler och redovisat som exakta siffror” i studier av fuskets utbredning. Det håller inte den här typen av bedömningar för, menar Johanna Skinnari.

Även forskaren Niklas Altermark uttrycker kritik:

– Man har försökt klä fusksiffor i vetenskaplighet men i slutändan är det ett gäng tjänstemän som snackar sig samman om hur mycket det fuskas, utan att ha ett vettigt underlag och utan en strikt och rigorös procedur, säger Altermark.

Kalla Fakta ställer frågan om det är genomtänkt mediestrategi från regeringen att motivera nedskärningar genom att återkommande prata om fusk.

Ansvarig minister Åsa Regnér har inte velat ställa upp på intervju för Kalla Fakta, men ger ändå några korta svar när TV4:s reporter dyker upp vid invigningen av en myndighet.

TV4 frågar ministern varför hon använder siffror om upp till 10 procent fusk, något som många menar måste tas med en stor nypa salt.

– Jag har inga egna siffor, utan det är de siffror som Försäkringskassan brukar använda. Det finns en lång rad rapporter om att det förekommer fusk och kriminalitet.

På TV4:s fråga om det är en genomtänkt mediastrategi för att göra nedskärningar svarar Åsa Regnér:

– Regeringen har inte genomfört nedskärningar. Det är en effekt av domar och en ny rättpraxis.

När reportern påminner om att regeringen gett Försäkringskassan instruktioner i regleringsbrev att hålla ned ökningen av assistans säger Åsa Regnér:

– I instruktionerna står att rätt person ska ha rätt insats, att man ska arbeta på ett rättssäkert sätt, att det ska vara en jämn tillämpning över landet och att man ska titta på felanvändning.

Ministern förnekar att regeringen vill spara på stödet till personer med funktionsnedsättningar:

– Det har vi heller aldrig uttryckt.

Reportern påminner om att finansminister Magdalena Andersson i en intervju sagt att hon vill spara på assistansersättning.

Åsa Regnér svarade att finansministern bara ville komma åt felanvändningen.

– Jag och finansministern måste se till att skattebetalarnas pengar används till det som det var tänkt, säger Åsa Regnér varefter intervjun bryts av ministern och hennes pressansvarig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.