Kalla Fakta pressar Åsa Regnér om osäkra fusksiffror | HejaOlika

Kalla Fakta pressar Åsa Regnér om osäkra fusksiffror

Regeringen vill bara komma åt felanvändningen, hävdar Åsa Regnér i TV4:s Kalla fakta idag - men kritiken är hård. Foto: Linnea Bengtsson.

Regeringen vill bara komma åt felanvändningen, hävdar Åsa Regnér i TV4:s Kalla fakta idag - men kritiken är hård. Foto: Linnea Bengtsson.

Är det en strategi för att genomföra nedskärningar?

ANNONS

Annons för CJ Advokatbyrå

ANNONS

Annons för LSS-skolan

ANNONS

Annons för Etac

ANNONS

Annons för Humana

ANNONS

Annons för Särnmark

ANNONS

Annons för Labanskolan

I kvällens TV4-program Kalla Fakta kritiseras regeringen för att använda mycket osäkra fusksiffror för att motivera nedskärningar på stödet till personer med funktionsnedsättningar.

– Jag och finansministern måste se till att skattebetalarnas pengar används till det som det var tänkt, säger Åsa Regnér i programmet.

I programmet säger Johanna Skinnari, biträdande enhetschef på Brottsförebyggande rådet, att BRÅ är ”väldigt kritiska till att man använt bedömningar med stora felmarginaler och redovisat som exakta siffror” i studier av fuskets utbredning. Det håller inte den här typen av bedömningar för, menar Johanna Skinnari.

Även forskaren Niklas Altermark uttrycker kritik:

– Man har försökt klä fusksiffor i vetenskaplighet men i slutändan är det ett gäng tjänstemän som snackar sig samman om hur mycket det fuskas, utan att ha ett vettigt underlag och utan en strikt och rigorös procedur, säger Altermark.

Kalla Fakta ställer frågan om det är genomtänkt mediestrategi från regeringen att motivera nedskärningar genom att återkommande prata om fusk.

Ansvarig minister Åsa Regnér har inte velat ställa upp på intervju för Kalla Fakta, men ger ändå några korta svar när TV4:s reporter dyker upp vid invigningen av en myndighet.

TV4 frågar ministern varför hon använder siffror om upp till 10 procent fusk, något som många menar måste tas med en stor nypa salt.

– Jag har inga egna siffor, utan det är de siffror som Försäkringskassan brukar använda. Det finns en lång rad rapporter om att det förekommer fusk och kriminalitet.

På TV4:s fråga om det är en genomtänkt mediastrategi för att göra nedskärningar svarar Åsa Regnér:

– Regeringen har inte genomfört nedskärningar. Det är en effekt av domar och en ny rättpraxis.

När reportern påminner om att regeringen gett Försäkringskassan instruktioner i regleringsbrev att hålla ned ökningen av assistans säger Åsa Regnér:

– I instruktionerna står att rätt person ska ha rätt insats, att man ska arbeta på ett rättssäkert sätt, att det ska vara en jämn tillämpning över landet och att man ska titta på felanvändning.

Ministern förnekar att regeringen vill spara på stödet till personer med funktionsnedsättningar:

– Det har vi heller aldrig uttryckt.

Reportern påminner om att finansminister Magdalena Andersson i en intervju sagt att hon vill spara på assistansersättning.

Åsa Regnér svarade att finansministern bara ville komma åt felanvändningen.

– Jag och finansministern måste se till att skattebetalarnas pengar används till det som det var tänkt, säger Åsa Regnér varefter intervjun bryts av ministern och hennes pressansvarig.

Publicerad:
2018-01-22

Av: Redaktionen

Nyckelord:
Kalla fakta, LSS, assistans, åsa regner


ANNONS

Annons för Särnmark

ANNONS

Annons för Humana

ANNONS

Annons för LSS-skolan

ANNONS

Annons för Labanskolan

ANNONS

Annons för Etac

ANNONS

Annons för CJ Advokatbyrå

6 reaktioner på ”Kalla Fakta pressar Åsa Regnér om osäkra fusksiffror”

 1. Grundläggande skillnad
  Om man komma någonstans i assistansfrågan tror jag det är helt nödvändigt att man inser att insatsen har helt olika innebörd om den gäller för personer som själv kan styra assistenterna eller inte.

  Från att ha startat som en insats för frigörelse från hemtjänstens regler och tvång innefattar den nu även insatser som syftar till att göra föräldraskapet för barn med grava funktionshinder uthärdligt.

  Båda är lika viktiga. Men som jag ser det kräver de helt olika bedömningsgrunder och kriterier.

  Är det inte dags att börja fokusera på detta nu, oavsett hur många procent som gäller för fusket?

 2. Thomas Juneborg

  Skulle regeringsformen följas skulle väldigt många få avgå
  Harald har naturligtvis rätt i att vi kan rösta bort värdelösa politiker men vi kan inte rösta bort A-M Begler, andra byråkrater, justitieråd m fl.

  Begler sprider emellertid inte sina lögner utan tillstånd från högre ort. Hon får i själva verket agera (av allt att döma mycket villig) frontfigur i en propagandamaskin som ytterst styrs av finansdepartementet.

  Skulle regeringsformen följas skulle väldigt många personer få avgå med omedelbar verkan. Först i raden statsministern själv och därmed hela regeringen. Begler och hennes närmaste medhjälpare skulle givetvis få gå med.

  Regeringsförklaringen är glasklar. Regeringen styr riket. Statsministern leder regeringen och denne är ansvarig inför riksdagen som stiftar lagarna. Regeringens uppgift är därmed att se till att myndigheterna följer lagarna inte ge direktiv/order till ansvarig myndighet Försäkringskassan att bryta mot lagen, ytterst ansvarig för det är statsministern. Jag håller med juristen Mathias Blomberg – det påminner mer om bananrepublik än en av världens stabilaste demokratier.

 3. Harald Strand

  De som medvetet ljuger bör avgå!
  Jag kan köpa att politiker far med tveksamma sanningar, då det är en del av det politiska spelet. Sanningen ser olika ut beroende på vilket block politikerna tillhör, då ideologier ofta blir viktigare än faktiska sanningar.

  Men politiker kan vi medborgare avsätta vart 4:e år!

  Värre är det då när en GD för Försäkringskassan och ett Justitieråd i HFD far med uppenbara osanningar som i fusket med assistansersättningen. Trots att bara knappt en procent fusk inklusive fel är bevisad fortsätter de att hävda mer än 10 procent! Till saken hör att i alla bidrags- och avdragssystem är felet inklusive fusket ca 2 procent, mer om kontrollen är dålig. Om mot alla bevisad fakta fusket skulle vara 10 procent bör många chefer i Försäkringskassan avgå, då de inte skött sin kontroll nöjaktigt, dvs. brustit i sina viktiga uppgifter.

  Problemet är att vi medborgare inte kan rösta bort dessa tjänstemän, utan de kan bara omplaceras av regeringen respektive GD.

 4. Thomas Juneborg

  Klart det är en medveten…
  Klart det är en medveten strategi, det har jag alltid sagt. I början var det tyvärr få som trodde mig – allt för många trodde bara det berodde på onda handläggare på Försäkringskassan. Att försämringarna inleddes av den föregående regeringen ursäktar inte på något sätt den nuvarande regeringens agerande.

  Programmet som var mycket bra bekräftar bara det som varit glasklart i flera år. Ja så illa är det. Vi har en regering som sedan den tillträdde mycket målmedvetet jobbar för att skära ner den personliga assistansen. De har bestämt sig men det betyder inte att loppet är kört.

  Det finns emellertid bara en sak som kan få regeringen Löfvén på andra tankar och det är en massiv proteststorm. Det har redan gett viss utdelning i form av temporära lagändringar men det krävs mycket, mycket mer.

 5. Mariette Karlsson

  Assistans
  Har efter detta reportage förstått att vi som kämpar natt och dag med våra sjuka barn inte ska ha någon hjälp till våra barn. Men dom som både kan gå och stå, dom får hjälp. Vi andra får inget, för vi lurar staten.
  Har kämpat i 46 år med min son och även min sjuke man. Ingen sömn, dåligt med pengar och mycket annat som man skulle haft hjälp med. Min man dog, han hade tur att han slapp ifrån inskränkta idioter i regeringen som inget begriper. Kommer gärna upp med min son så ni kan rå om honom något dygn så kan ja se Stockholm under tiden. Men vi som lurar staten på pengar undrar vem som luras mest, vi eller regeringen?
  Min son är multihandikappad med dygnet runt hjälp + EP.

 6. Björn Dahlin

  Nära ”fake news”
  Att använda osäkra siffror som absoluta värden är att jämställa med ”fake news”. Och detta gjort med ett syfte, om än omskrivet i andra ord!

Kommentarer är stängda.

STÄNG
Skip to content