Karnevaldags: Vi vill visa att vi är ostoppbara

Lördag 2 september anordnar assistansanvändarna inom Riksföreningen JAG en karnevalsparad genom centrala Stockholm.
– Alla är välkomna! Vi vill ändra bilden av vad som är möjligt när man har omfattande funktionsnedsättningar, säger Ann Nilsson och Linnea Nyström på riksföreningen.

Här svarar Ann och Linnea på fyra frågor om lördagens karneval, som startar klockan 14.30 vid JAG:s kansli på Klara Södra kyrkogata 1 och avslutas vid Raoul Wallenbergs torg cirka 16.15.

Information om karnevalen finns också på Facebook. Arrangörerna hoppas på många deltagare, inte bara personer som är medlemmar i JAG.

Varför en karneval?

– Det här är en manifestation för livsglädje och mot IQ-diskriminering. Syns man inte så finns man inte och JAG-medlemmarna förtjänar att både finnas och synas. Karnevalen är till för att visa att livet är underbart och att vi kan leva det tack vare personlig assistans. Det är en hyllning, och ett firande av livet. Vi tar plats i staden som alla andra, vi är samhällsmedborgare.

– Första karnevalen var 2016. Sedan kom pandemin och satte stopp ett par år. Förra året startade vi upp igen och nu är planerna att ha varje år.

Vad tycker ni är viktigast att få fram?

– Genom att vi är ostoppbara kan andra också vara det. När man som minoritet tar plats, och är stolt över den man är, ger man andra möjligheten och modet att göra samma sak. Att vi är stolta och vill leva livet inspirerar andra att känna samma sak.

– Vi ändrar bilden av vad som är möjligt när man har omfattande funktionsnedsättningar. Det är så mycket mer än vad allmänheten tror, de som inte har erfarenhet eller kontakt med personer som oss. Vi vill ge hopp till de som tror att allt är hopplöst. Det är inte hopplöst. Livet är fullt av möjligheter men utan assistans kan vi inte leva som alla andra.

– JAG-medlemmarna vill stoppa IQ-diskrimineringen och bli behandlade med respekt. Det handlar om mänskliga rättigheter. Det är en styrkemanifestation.

Vad betyder detta för personer med stora funktionsnedsättningar?

– Att få synas och ta plats på Stockholms gator och torg, att frågor om mänskliga rättigheter får fokus, det är jätteviktigt.

Hur samarbetar ni med andra i dessa frågor?

– Just nu har vi ett tätt samarbete med andra funktionsrättsorganisationer inom kampanjen Rimliga Villkor. Nu kämpar vi hårt tillsammans för att påverka regeringen att höja assistansersättningen i kommande budget. Ersättningen har som bekant halkat efter löneutvecklingen och inflationen. Nu krävs en rejäl höjning för att kunna fortsätta erhålla kvalificerad och säker personlig assistans. Utan en ersättning som räcker till är frihetsreformen ingenting värd, säger Ann Nilsson och Linnea Nyström.

Valter Bengtsson
Foto: Linnea Bengtsson.

Text av Valter Bengtsson

Chefredaktör och ansvarig utgivare för webbtidningen HejaOlika och papperstidningen Föräldrakraft, sedan starten 2006.