Kims fina passning

När en av BK Häckens knattar lyssnade till sin farmors berättelser om arbetet på ett hem för ungdomar med utvecklingsstörning, såddes ett frö till ett framtida engagemang. När samma pojke långt senare fick chansen att leda ett fotbollslag med spelare med just den typen av funktionsnedsättning, slog detta frö rot – mitt i den fotbollsmylla som närt honom. Här berättar fotbollsproffset och landslagsspelaren Kim Källström varför han startar Kim Källström Trophy, en turnering i Gothia Cup.

Nyheten värmde i midvintern: Gothia Cup får en turnering för spelare med intellektuella funktionsnedsättningar.
Bakom nyheten stod fotbollsproffset i franska Olym­pique Lyonnais och tillika landslagets mittfältsklippa, med ett bolltillslag som Zla­tan Ibrahimovic överöst med lovord, Kim Källström.

De berömmande orden från landslagskollegan kom efter Sveriges EM-kvalmatch mot Ungern förra året, då Kim levererade en skur av välplacerade djupledsbollar.

Ett halvannat år senare hade samme Kim skickat iväg ännu en välriktad passning, denna gång till Gothia Cup och, i förlängningen, till hela handikappidrottsvärlden. Med sitt initiativ till en separat turnering inom Gothia Cup ska spelare med utvecklingsstörning få en chans att vara med i världens största fotbollsturnering för barn och ungdomar.

Roger Andersson, marknadsansvarig på Gothia Cup, var en av dem som tog emot passningen. När jag talar med honom några månader efter att nyheten landat, berättar han att den nya turneringen redan skapat ringar på vattnet.

– Det var Kim själv som hörde av sig och ville göra det här. Vi har märkt av ett väldigt stort intresse från företag, distrikt och klubbar, säger han.

Turneringen ska heta Kim Källström Trophy och spelas i mixade sjumannalag, alla spelare ska ha en utvecklingsstörning.
Ett av Gothia Cups kännetecken är dess internationella bredd. Med Kim Källström som grundare och dragplåster finns förhoppningar om att även Kim Källström Trophy ska bli en angelägenhet långt utanför Sverige och Norden.

– Kim vill hjälpa till så att det blir så. Det är en kort period fram till turneringen, i år får vi nöja oss med de lag som Kim hjälper oss att få hit. Till nästa år hoppas vi att turneringen växer ytterligare, säger Roger Andersson som nu vårdar Kim Källström Trophy-bollen tillsammans med Special Olympics, en världsomspännande organisation som bedriver idrott för personer med utvecklingsstörning. 

En av de föreningar som garanterat kommer att ställa upp i Kim Källström Trophy är Grunden Bois, en i de här sammanhangen gigantisk förening med 270 spelare med intellektuell funktionsnedsättning. (Läs mer om Grunden Bois och dess unika samarbete med Göteborgs stad på sidorna 78-81.)

Grunden Bois har varit med förr. Även på Gothia Cup.

Thor Guttormsen, en av grundarna till föreningen och en av tre på dess kansli, ger en bakgrund.

– Vi lyckades dra igång en sådan turnering för några år sedan. Turneringen hölls fyra år i rad i Got­hia Cup. Sedan ställde Gothia Cup in.

Arrangörsmässigt var det inga problem, enligt Thor Guttormsen. Det svåra var att hitta föreningar med ungdomsfotboll.

– Vi satte en åldersgräns vid 21 år, vilket är sista året man går i skolan när man har en intellektuell funktionsnedsättning. Men det finns inte så många föreningar i Sverige som har barn- och ungdomsverksamhet. Vi hoppades att det skulle bli en kick för andra föreningar med barn och ungdomar med intellektuella funktionsnedsättningar, men det blev inte så, säger Thor Guttormsen.

Det låga deltagarantalet ledde till att turneringen lades ned.
– Våra spelare tyckte att det där var årets höjdpunkt så klart. Men varken jag eller någon annan kunde påverka att turneringen inte lockade fler föreningar.

Åldern spelar ingen roll
I Kim Källström Trophy har åldern ingen betydelse.

– Det ultimata är att barn och ungdomar med intellektuella funktionsnedsättningar får vara med på Gothia Cup som andra barn och ungdomar. His­toriskt sett har i princip alla i den här gruppen betraktats som barn, och det är något som vi har lyckats jobba bort. Med Kims initiativ får vi en cup i cupen, med lite andra villkor, säger Thor Guttormsen.

Tror du att den här turneringen kan locka fler lag än föregångaren?
– Ja, enbart i Sverige kan den locka många lag. Må­let för Kim, det är en vision han har, tror jag, är att locka hit utländska lag så att det blir som Gothia Cup. Kim Källström som person och namn kommer att locka. Han gör en jätteinsats och det här är draghjälp och ger de här personerna med funktionsnedsättning en chans att få synas och delta som alla andra i världens största fotbollsturnering.

När nyheten om Kim Källström Trophy offentliggjordes framhölls att en av drivkrafterna bakom Kims initiativ var hans egen farmor, som hade arbetat med den här gruppen medan hon ännu levde.

Thor Guttormsen kom i kontakt med Kim Käll­ström i samband med Kennet Cup, en turnering på initiativ av en annan känd fotbollsspelare, Kennet Andersson, som ett led i kampen mot prostatacancer. Till Kennet Cup bjöds företag och kända fotbollsspelare. Företagen fick betala för att vara med. Ica Kvan­tum Munkebäck köpte en plats.

– Affärsinnehavaren Pelle Collins frågade om vi ville representera Ica, det ville vi, och vi spelade den dagen under namnet Grunden Bois Ica Kvantum Munkebäck. Varje företagslag fick en känd fotbollsspelare i sitt lag. Vi fick Kim, men han var skadad i knät så han fick vara coach istället. Vi lärde känna honom under den här dagen. Våra killar tyckte det var superkul. Även om han inte skriver det officiellt i inbjudan så tror jag han fick det klart för sig, den här dagen, att det här är goa killar. Han är en bra kille, med stort hjärta och stort engagemang. Han känner för våra lirare, helt klart. Det märker vi med det här initiativet också, säger Thor Guttormsen.

I början var Kim något avvaktande.
– Så brukar det vara, men snart kom han igång och var en bland oss. Det slutade med att Kim ville ha autografer av alla spelare. Han vände på steken.

Autografer fick han. Idag är Kim till och med en Grunden Bois-medlem.
– Vi träffade Kim igen och gjorde en intervju med honom till Grunden Bois-magasinet.

Platsen för intervjun var ett italienskt kafé.
– När vi skulle betala ryckte han fram guldkortet, men vi lät honom inte använda det. Vi kivades med honom lite, sedan beställde vi glass och kaffe åt honom, säger Thor Guttormsen.

Stort utbyte
Det är lätt att förstå att Grunden Bois och Kim haft stort utbyte av varandra de gånger de träffats. Grunden Bois har intervjuat många kändisar, framför allt fotbollsspelare men nu senast även prins Daniel.

– Kim är väldigt seriös, och noggrann med vad han säger. Säger han en sak så är det så. Som alla andra som vi satt i Heta stolen blev även han förvånad när han blev intervjuad av tidningens reporter Jocke. Det kommer frågor om allt mellan himmel och jord. Alla har sagt att de har ont om tid när de ska bli intervjuade. Men sedan blir de sittande i alla fall, säger Thor Guttormsen.
Englandsproffset och landslagsspelaren Johan Elmander hade enligt Thor Guttormsen ”görbråttom” när han infann sig för intervju.

– Han skulle till Västindien morgonen därefter, men tog sig tid att komma hit ändå. Det är kul på det viset, att när de väl möter Jocke så kopplar de av, säger Thor Guttormsen.

När jag kommer i kontakt med Kim sitter han i bilen i Lyon på väg till hemmet efter att ha varit och handlat med familjen, fru Erica och ettåriga dottern Zoë.

Kim berättar att han fått många förfrågningar om att ställa upp på välgörenhet.

Många gånger har han också tackat ja. Samtidigt har tankarna grott om att starta något nytt, och eget, som kan stå sig över tiden.
– Det skulle helst vara något som jag varit med och kommit på från grunden, och som kan bestå under en längre period. Jag har funderat tillsammans med familjen och mina rådgivare. Bästa lösningen vore ett projekt som jag kan stödja, men som också kan ge något till andra inblandade, säger han.

Minnet från Kennet Cup lever kvar.

– Det skänkte mycket glädje att se hur roligt de tycker att det är att spela fotboll. Vilken genuin glädje det var. Det smittade av sig på alla, säger han.

Upplevelserna från den där dagen ledde tankarna till det som nu är Kim Källström Trophy.
– Jag kommer från BK Häcken som arrangerar Gothia Cup. Jag tänkte att vi kanske kan slå ihop det där. Jag sa det till min fru och hon tyckte det lät som en klockren idé. Det här ligger mig varmt om hjärtat, min farmor har jobbat med det här. Vi tog förslaget till Gothia Cup, och där gillade de det direkt. Det finns många praktiska detaljer kvar att lösa, men turneringen ska bli av. Det ska vara kul för alla inblandade att jobba med det, säger han.

Du nämner din farmor, Ann-Marie Källström, som jobbade på ett boende för ungdomar. Kan du berätta mer om henne och hur hon påverkat dig?
– Min farmor finns inte längre bland oss. I slutet av sitt yrkesliv jobbade hon med äldre, det här var sådant som hon jobbade med tidigare. Det är en rätt liten koppling egentligen till varför jag gör det här, men jag minns hennes berättelser och jag tror att de har påverkat mig, säger Kim.

Hur fick du höra talas om hennes arbete och hur gammal var du?
– Jag var väl en fem år, ungefär. Sånt här är svårt att greppa när man är så liten. Jag minns att jag fick känslan av att något var annorlunda, det är nog mest det jag kommer ihåg, inte själva historierna och detaljerna. Jag förstod att de här ungdomarna såg allt på ett annorlunda sätt än vad vi gjorde, säger han.

Kan du berätta om ditt möte med Grunden Bois?
– Jag träffade dem i Kennet Cup. När vi kom dit frågade de om jag ville vara med i deras lag. Jag blev deras demonledare. Efteråt hade vi en bankett när man fick chans att tala lite med varandra och umgås. Det var en himla rolig dag plus att vi samlade in mycket pengar till kampen mot prostatacancer. För mig var det största med dagen att idén föddes. Det var en viktig händelse i mitt liv, och det var inget jag tänkte när jag gick dit på morgonen. När jag tänker tillbaka på den här dagen förstår jag att den gjort ett starkt intryck på mig.

Lärde känna varandra
Hur var det att leda ett lag med spelare med intellektuella funktionsnedsättningar?

– Det tar alltid någon timme att lära känna folk. Det spelar inte så stor roll, tror jag, om det är vanliga killar eller killar med förståndshandikapp. Det tar alltid ett litet tag att lära känna varandra, det var lite trevande första matchen. Men för varje timme som gick när vi spelade fotboll tillsammans lärde vi känna varandra allt bättre. De frågade en del och jag berättade om mitt liv som fotbollsspelare ute i Europa.

Att Kim fick chansen att leda Grunden Bois var resultatet av en mängd slumpmässigt inträffade händelser.
– Jag är otroligt glad att det blev så här. De här killarna såg inget problem med någonting, det var bara tuta och köra. De mötte vuxna spelare, men de bara körde på. Spontaniteten och glädjen var härlig att se, säger han.

Thor Guttormsen på Grunden Bois tror att den här dagen och upplevelserna kan ligga bakom ditt initiativ. Kommentar?
– Absolut. Jag fick mycket inspiration av farmor men den stora händelsen var ändå den här dagen när man fick träffa laget. De tyckte att det var så roligt att spela. Jag vill ge samma chans till fler, så många som möjligt.

Gör dina klubbkamrater och proffskollegor i Olympique Lyonnais liknande insatser?
– Det är många som gör insatser på olika nivåer. Vi gör rätt mycket här i Lyon. Vår klubb har en separat organisation som stöder olika projekt. Det är väldigt många i vårt lag som stöder projekt och jobbar med välgörenhet. Och vi har en hel del afrikanska spelare som gör mycket i sina hemländer.

Är det viktigt för dig att det kommer utländska lag till Kim Källström Trophy?
– Ja, det är det. Målet är att vi ska ha minst ett par utländska lag. Det vill både jag och Gothia Cup. Den här turneringen ska vara internationell och verkligen andas Gothia Cup, den ska spegla vad Gothia Cup står för. Målet är att hela Europa ska vara representerat, det ska inte vara en lokal grej i Göteborg.

Vilka kan du hjälpa till att få hit? Hur ska du hjälpa till med själva förberedelserna?
– Jag kan och ska hjälpa till med kontakter. Det kommer även in en ekonomisk aspekt. Utöver engagemang så är det vad jag bidrar med. Gothia står för det organisatoriska och att allt fungerar på plats. Det som kostar är resorna för lag som kommer längre ifrån. Det är framför allt där jag hjälper till. Det här är första året så det får bli som det blir. Gothia är duktiga att organisera. Vi har redan börjat få bra kontakter utanför Europa.

Träningen drar igång
Ska du själv vara med och spela?

– Nej, det ska jag inte. Målet är absolut att jag ska vara där, men turneringen ligger dåligt till tidsmässigt för mig, i och med att vi just börjat träna då. Men det får vi leva med. Det viktigaste är inte att jag kan vara där, men jag kommer att göra mer än allt jag kan för att komma dit.

Du var nybliven far när planerna på Kim Käll­ström Trophy växte fram. Har ditt eget föräldraskap förändrat dig?
– Nej, de här tankarna har funnits väldigt länge. Men sedan jag har blivit förälder känns det än mer rätt och riktigt att göra det här. För alla som blir föräldrar öppnas en ny port i livet. Man får mer förståelse för föräldrar som fått barn med funktionsnedsättningar.

Vad säger familjen när du tar av din lediga tid till att låta dig bli intervjuad?
– Min fru är engagerad i organisationen. Det är inte ett familjeföretag, men att spela fotboll på den här nivån sysselsätter hela familjen. Min fru har engagerat sig jättemycket. Jag måste även tänka på att spela fotboll, det är mitt jobb.

Fokuserar på fotbollen
Vad vill du syssla med efter proffskarriären?
– Man närmar sig, och jag talar om det mer nu än för några år sedan, men jag skjuter upp det så gott jag kan. Om man börjar engagera sig i vad man ska göra efter karriären så har man nästan börjat lägga av. Vad som händer om sex, sju, tio år har jag ingen aning om, säger han.

Helt klart är att det blir en ny turnering i Gothia Cup i sommar.

Klart är också att Kims förhoppning, om minst två utländska lag, redan är uppfylld, med råge. I skrivande stund har lag från inte mindre än nio länder anmält sig.

Förberedelserna är igång, festen har börjat. +
 

Bilden. Grunden Bois lag på Kennet Cup. Övre raden från vänster: Kim Källström, Bachdar Shaker, David Johansson, Krister Pedersen, Philip Lubega och Magnus ”Ölme” Johansson (tidigare IFK Göteborg). Främre raden från vänster: Mikael Gustafsson, Christer Reinikainen, Vidar Andersson, Niklas Rutberg och Johan Pettersson.