Kollo på export med ungdomar från Sverige
Tack vare ett samarbete mellan Kasper Kollo och Mindroom får svenska ungdomar chansen att åka på kollo – i Skottland.
Kollotanken flyttar utomlands. Närmare bestämt till Dunkeld i Skottland och en skola designad i numera välkänd Harry Potter-stil. Och där kan det som hittills varit näst intill omöjligt bli möjligt – barn, ungdomar och unga vuxna med funktionshinder får en verklig chans att komma utomlands och väva vänskapsband med ungdomar från en annan kultur. Magiskt. Nästan.
En första grupp åker i sommar. Fem ungdomar från Sverige ska under två veckor umgås med lika många ungdomar från Skottland.
– Det här ska vara som ett kulturellt utbyte, säger Anders Westerholm, verksamhetsansvarig på Kasper Kollo som planerar vistelsen tillsammans med organisationen Mindroom, som drivs av svenskan Sophie Dow.
Att ungdomar och unga vuxna med funktionshinder ges tillfälle att åka utomlands kan tyckas odramatiskt. Men faktum är att det har varit, och är, svårt för denna grupp att hitta resor med lägerlika förhållanden utomlands. När nu eldsjälar från två olika länder, förbundna med ett lågprisflyg, bryter ned de hittillsvarande trösklarna och gör utomlandsvistelsen möjlig, tycks enbart möjligheter öppna sig.
– Det här är början på ett nytt koncept. Det krävs att man vågar, kan och törs. Det var i den andan Kasper Kollo började och det är så vi tar oss an det här. I de allra flesta fall har våra lägervistelser blivit till minnen för livet för deltagarna. Att träffa ungdomar och komma utomlands är givande för de allra flesta, och det kan betyda ännu mer för den här gruppen. Vi kan tänka oss att vi i framtiden bjuder in fler länder och att det här mynnar ut i ett riktigt multikulturellt kollo, säger Anders Westerholm.
Idén till ett kollo i Skottland föddes för några år sedan när Sophie Dows dotter kom till Sverige och deltog på ett av de många sommarkollon som ordnats av Kasper Kollo. Personerna bakom Kasper Kollo kom i kontakt med Sophie Dow och Mindroom. Ett frö till ett samarbete, som Sophie Dow inte tvekar att lyfta fram, var sått.
– Mina Kasper-boys, jag kallar dem så, är helt fantastiska. De är otroligt välutbildade, lågmälda och omtänksamma.
The New School, där lägret är planerat, är en skola för barn och ungdomar med inlärningssvårigheter.
– Lägerkulturen som vi känner den är inte lika utbredd där. Å andra sidan har de hunnit långt med pedagogiken, säger Anders Westerholm som själv är lärarutbildad.
Såväl Sophie Dow som Anders Westerholm vittnar om att reaktionerna hittills varit goda. Inte minst i kontakten med kommunerna. Anders Westerholm har fått god respons från berörda kommuner, och Sophie har kunnat ta sig igenom en byråkratisk djungel för att få de tillstånd som krävs för verksamheten.
– Många har visat intresse. Mindroom har ett gott rykte och ett stort nätverk som sträcker sig till både kommuner, skolor och andra institutioner. Till påsk öppnas en ny skola i kommunen och där vill man absolut ha ett liknande kollo nästa sommar. Så nästa år blir det två läger vid två olika ställen, säger hon.
De ekonomiska ramarna för lägerverksamheten sätts, precis som vid ett läger i Sverige, av den peng kommunerna är beredda att satsa. Tanken är att kostnaden inte ska bli högre för kommunerna än den motsvarande vistelsen i Sverige. Tack vare lågprisflyget, i det här fallet Ryanair mellan Malmö och Glasgow, och vidare färd med minibuss till Dunkeld, cirka en timmes färd från Edinburgh, hålls kostnaderna nere.
Sophie Dow vet av erfarenhet vad det innebär att inte hitta lämpliga utlandsarrangemang för ett barn med funktionshinder. Hennes dotter har en mental funktionsnedsättning med svår Damp som följd och några sommarläger fanns inte tillgängliga för henne.
– Annie har aldrig kunna följa med sin tre år äldre bror då han åkt utomlands och det finns inga sådana här läger för min dotter. Att komma till kollo i Sverige är det bästa hon vet och i sommar blir det tredje året i rad, säger hon.
Sophie Dow tror liksom Anders Westerholm att det planerade kollot i Skottland kan bli början till något nytt, och att verksamheten kan växa på olika sätt.
– Vi har inte diskuterat i detalj hur en fortsättning kan se ut. Vi börjar med en grupp i år, och nästa år blir det på två ställen. Vi är båda internationellt inriktade och kanske att vi kan lära av USA som är jättebra på sådant här, säger Sophie Dow.