Kommuner får allt fler återkrav – kritiserar Försäkringskassan

Även kommuner drabbas av återkrav för felaktig assistansersättning. I veckan rapporterades att Flen fått en räkning på 2,3 miljoner kronor från Försäkringskassan.
Flen är inte ensamt. På tre år har Försäkringskassans återkrav på kommunerna mer än fyrdubblats!
”Inte rimligt av Försäkringskassan”
– Vi menar att återkravet är felaktigt. Det är inte rimligt att avkräva kommunen ett ansvar som Försäkringskassan inte själva tagit, säger Maria Rosenqvist, avdelningschef på socialförvaltningen, till Katrineholmskuriren.
– Det är redan ett ansträngt läge, och det här är pengar som vi inte har budgeterat för, så vi kommer gå back med det här pengarna.
Liksom för många privata assistansanordnare och enskilda assistansanvändare gäller återkravet i Flen assistans som utförts långt tillbaka i tiden.
Detta väcker stort missnöje i kommunen. På socialförvaltningen i Flen anser man att det är Försäkringskassan – inte kommunen – som har gjort fel.
Överklagar för att få tillbaka pengarna
Kommunen har nu överklagat beslutet. Pengarna har redan återbetalats men Flens kommun hoppas få tillbaka miljonerna.
Den person som återkravet gällde behöver fortfarande assistans. Att det uppstod ett återkrav berodde på att personens tillstånd hade försämrats. Hen kunde inte längre arbeta och fick sjukpenning utbetald. I samband med detta utbetalades för mycket assistansersättning mellan juni 2016 och juli 2020.
Fyrdubblade återkrav
En växande andel av Försäkringskassans återkrav inom assistansersättning riktas till kommunerna. Det visar statistik som HejaOlika begärt ut från Försäkringskassan.
Under perioden 2020–2022 fyrdubblades kommunernas andel av återkraven från 2 procent till 8 procent. I kronor ökade återkraven på kommunerna ännu mer – från 7,7 miljoner kronor (2020) till 41,4 miljoner (2022).
Totalt beslutade Försäkringskassan om återkrav inom assistans på 492 miljoner kronor 2022.