Nyheter

Kommunen som saknar ”fina dokument” men där alla har stort engagemang

Tierp nominerat till Bästa LSS-kommun 2018
Chefer och deltagare inom Tierps dagliga verksamheter har en nära till varandra och diskuterar allt möjligt. Från vänster Marielle Holmgren

Chefer och deltagare inom Tierps dagliga verksamheter har en nära till varandra och diskuterar allt möjligt. Från vänster Marielle Holmgren, Ulrica Stjerngren, Tobias Brovall, Jenny Hedberg, Tina Larsson, Robin Lindqvist, Anders Lilius och Jonas Zilén. Foto: Linnea Bengtsson.

 

Tierp är den lilla kommunen med få fina dokument och policyer – men många bra verksamheter som varje dag bidrar till ett bra liv för personer med funktionsnedsättning.

Så heter det i nominering av Tierps kommuns dagliga verksamheter till tävlingen Bästa LSS-kommun 2018.

Ulrica Stjerngren, funktionshinderomsorgens chef i Tierp, har själv lämnat in nomineringen.

– Vi är en mindre organisation som är på bra på att göra, men mindre bra på att synliggöra. Vi är stolta över det vi har gjort och påbörjat under 2017, säger hon.

Foto
– Det finns en vilja till förbättring på alla nivåer, säger Ulrica Stjerngren är chef för funktionshinderomsorgen i Tierp. Foto: Linnea Bengtsson.

– Det finns en vilja till förbättring och engagemang på alla nivåer, från politiker till brukare. Vi har få fina dokument, nedskrivna strukturer och policyer. Men vi har många fina verksamheter som varje dag bidrar till att personer med LSS-insats kan leva som alla andra, säger Ulrica.

Att få ta ansvar och utvecklas är viktigt inom daglig verksamhet i Tierp. För att detta ska vara möjligt anpassas uppgifterna med exempelvis bildstöd, handledning eller genom att dela upp i arbetsmoment. Det görs även satsningar på mat, rörelse, hygien och annat som påverkar hälsan.

Foto
De satsar på ökat ansvar och utveckling inom Tierps dagliga verksamhet. Bakre raden från vänster: Robin Lindqvist, Tina Larsson, Anders Lilius och Tobias Brovall. Främre raden från vänster: Ulrica Stjerngren och Jenny Hedberg. Foto: Linnea Bengtsson.

Ulrica Stjerngren lyfter också fram att Tierp har gjort sitt bästa för att lösa problem inom personlig assistans (även om nomineringen gäller daglig verksamhet).

– Vi har på ett lyckat sätt mött upp familjer med barn med funktionsnedsättning och verkställt bistånd enligt socialtjänstlagen på LSS-vis med högre kvalitet. Vårt arbetssätt blev exemplet som fick hjulet att börja rulla när en överenskommelse mellan länets kommuner och Region Uppsala arbetades fram för egenvård och personlig assistans för barn, berättar Ulrica Stjerngren.

 

Annons
Annons för Humana
Annons
Annons för HEA Medical
Annons
Annons för CJ Advokatbyrå
Annons
Annons för Etac
Annons
Annons för Move & Walk
Annons
Annons för Särnmark
Annons
Annons för Tobii Dynavox
Annons
Annons för JAG
Annons
Annons för Etac
Annons
Annons för Primass
Annons
Annons för Tidvis
Partnerinformation från NKA
Att vara anhörig
Nya webbinarier om anhörigfrågor
NKA-podden tipsar om stöd och strategier
Samtalsgrupp – nytt kostnadsfritt stöd
Fler tips på NKA:s egen temasida

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *