Kritik mot vaccinbesked: En nedprioritering för Downs syndrom?

Publicerat av
Valter Bengtsson
Dela

Folkhälsomyndighetens nya riskgruppsanalys och vaccinprioritering ifrågasattes omedelbart. Äntligen nämndes personer med Downs syndrom som riskgrupp. Men varför fas 3, och inte fas 2 som de flesta hade räknat med?

Både Riksförbundet FUB och Svenska Downföreningen reagerade blixtsnabbt på beskedet.

Kräver skyndsam ändring

I en skrivelse begär de att Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen skyndsamt gör om rekommendationerna. Så här skriver man till Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten, och Thomas Lindén, Socialstyrelsen:

”Kombinationen tidigt åldrande och den kraftigt förhöjda risken att bli allvarligt sjuk eller avlida i covid-19 talar starkt för att personer med diagnosen Downs syndrom måste få tillgång till det bästa tänkbara vaccinsalternativet.”

Besvikelse

Rekommendationen om fas 3 var en stor besvikelse eftersom de flesta med Downs syndrom redan räknas in i fas 2 av medicinska skäl och för att de tillhör gruppen som har LSS-insatser eller personlig assistans.

FUB:s Christina Heilborn och Svenska Downföreningens Anna Brandström skriver:

”Nu på morgonen har våra organisationer fått många oroliga samtal och mejl. Personer med Downs syndrom och personer som har svårigheter att följa råd ingår till stor del redan i fas 2, då de har LSS-insatser.

Risken är stor att detta nya misstolkas av regioner och kommuner som en nedflyttning och lägre prioritering av gruppen, vilket vi inte tror var syftet. Vi ber därför om ett klargörande på Folkhälsomyndighetens webbplats vad gäller personer med Downs syndroms tillhörighet i vaccinprogrammets fas 2.”

Vill ej ha Astra Zenecas vaccin

Föreningarna kräver också snabbt besked om vaccinet från Astra Zeneca som planeras att användas endast för personer under 65 år.

FUB och Downföreningen menar att Astra-vaccinet därför kan vara olämpligt även för personer med Downs syndrom:

”Många anhöriga till personer med Downs Syndrom har kontaktat oss. Hos personer med denna diagnos börjar kroppens åldrandeprocess mycket tidigare jämfört med övriga befolkningen. Och då ligger våra medlemmars fråga nära till hands: Bör inte min närstående med diagnosen Downs syndrom omfattas av samma rekommendation för Astra Zenecas vaccin som den som gäller för personer över 65? I synnerhet mot bakgrund av dagens kunskapsläge som visar en mycket förhöjd risk för att bli allvarligt sjuk om man har Downs syndrom och insjuknar i covid-19. Risken att avlida i sviterna av covid-19 är också påtagligt högre för personer med Downs syndrom.”

 

Fler artiklar om detta ämne

Anders Tegnell nobbar nödrop från vuxna med Downs syndrom
Stor besvikelse hos Svenska Downföreningen och Riksförbundet FUB
Förtvivlan över att Downs syndrom inte prioriteras för vaccin
Förbunden upprepar sina krav till Folkhälsomyndigheten och Lena Hallengren
Downs syndrom ger 4 gånger högre risk för svår covid-19
Den svenska forskningsstudien är en av de största i världen när det gäller riskfaktorer för allvarlig covid-19
Kravet: Vaccinera alla vuxna med Downs syndrom i fas 1
Folkhälsomyndigheten pressas på nytt av FUB och Downföreningen att prioritera personer med intellektuell funktionsnedsättning
FUB rasar mot felprioriterad vaccinering – fördubblat antal smittade på LSS-bostäder
FUB: Folkhälsomyndighetens egen statistik visar att personer med Downs syndrom 50-69 år har högst dödlighet av samtliga riskgrupper
”De har inte förstått allvaret för vuxna med Downs syndrom”
Besvikelse hos Svenska Downföreningen över Folkhälsomyndighetens passivitet
”Allvarliga siffror om förhöjd risk vid Downs syndrom”
Socialstyrelsen om det aktuella läget för personer med funktionsnedsättningar under covid-19
Tio gånger högre risk att dö i covid-19 vid Downs syndrom
En bortglömd riskgrupp. Nu vill forskarna att skyddet förbättras

Artikeln publicerades 2021-02-04