Ladda hem och läs Föräldrakraft nr 2, 2016 redan idag

Du som är prenumerant på Föräldrakrafts papperstidning kan nu läsa nr 2, 2016 i digital version. Denna 84-sidiga utgåva har teman om Hjultorget, anhörigstöd, särskola, AKK och NPF.

Nedladdningslänken finns längst ned i denna artikel. Den är bara tillgänglig för prenumeranter som är inloggade.

Att låta föräldrar gå in i väggen är inte att spara pengar. Tvärtom! skriver Sören Olsson i sin krönika i nya numret som utkommer den 15 april 2016. Krönikan har rubriken ”Hur mycket ska en förälder orka?”

En annan pappa möter vi redan på tidningens omslag, nämligen Stefan Swedenrose som i detta nummer berättar om hur pappor kan hjälpas åt genom att delta i pappagrupper där man kan dryfta livet som förälder till barn med funktionsnedsättning.

Anhörigtemat i övrigt innehåller flera tips om den kommande Anhörigriksdagen, och intervjuer med bland annat Malte Hallquist, förälder och föreläsare, och Maria Blad, som leder projektet Delaktighet och stöd. (Mer om anhörigtemat nedan.)

Bästa LSS-kommun

På nyhetssidorna presenteras de tre finalisterna i vår tävling ”Bästa LSS-kommun”. De tre slutkandidaterna är Botkyrka kommun, Enköpings kommun och stadsdelen Örgryte-Härlanda i Göteborg. De presenteras i form av intervjuer med politiker och föräldrar till barn med funktionsnedsättningar. Vilken kommun som vinner tillkännager juryn under sommaren!

Funka för livet

Funka för livet-mässan presenteras med nyhetsartiklar om vad som händer och sker på nästa upplaga av hjälpmedelsmässan, i Växjö nu i april. Vi tipsar exempelvis om Permobils nya simulator där alla kan ”provköra” en bil med hjälp av joystick.

Stor special inför Hjultorget – 18 sidor

Hela 18 sidor ägnas åt Hjultorget, en hjälpmedelsmässa som äger rum i maj. I samband med detta har vi flera reportage om bland annat boende och resor.

”Här bestämmer Monica” är ett reportage om att kunna välja hur man själv vill bo. Vi möter Moica Tornevik som fick vänta många år innan drömmen om en egen lägenhet gick i uppfyllelse.

”Chauffören som har passageraren i fokus” handlar om att åka färdtjänst. Vi har följt med chauffören Giovanni Timarco och pratat både med honom och flera resenärer om vad som är viktigt när man åker färdtjänst.

Tema NPF

Specialsidor om NPF-forum ryms också i Föräldrakraft nr 2. På åtta sidor får du en försmak om vad som händer på den stora konferensen och utställningen NPF-forum, som förstås har fokus på neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Det handlar framförallt om hur man ger bra stöd i skola, jobb och vardag.

Michaela Dufva, vd för ett assistansbolag, har uppmärksammats för att hon ”gått ut” i affärspressen och berättat om sin adhd. Här medverkar hon med en krönika under rubriken ”Jag vill det jag vill och vill det nu”.

Sven Bölte, chef för KIND på Karolinska institutet, berättar om planerna på att förverkliga nya verktyg för att ge rätt stöd vid NPF.

Särskola

Tema Särskola bjuder på ett spännande reportage om Hannes Wrase, vars skoldag på Kevingeskolan är fylld med musik. Han berättar om hur det är att ha både gruppaktiviteter med musik och individuell musikterapi. Vilken betydelse har det för hälsa, kommunikation och skolarbete? Vi kan utlova en intressant inblick hur musiken kan användas på en skola.

Felicia Andersson möter vi i ett annat skolreportage. Vi har hälsat på på Mariedalsskolan i Varberg, där det finns en träningsklass där eleverna får extra hjälp med kontinuitet. Med en enda schemalagd aktivitet per dag, hög personaltäthet och samarbete med korttids kan Felicia, som föddes med dövblindhet, möta omvärlden på egna villkor.

På särskolesidorna puffar vi även för aktuella frågor inför Särskolans rikskonferens i maj.

Alternativ kommunikation

Inför Kommunikationskarnevalen i maj har Föräldrakraft även ett sex-sidigt tema om AKK, alternativ och kompletterande kommunikation.

Huvudartikeln handlar om Alfred Thunberg som använder personliga kommunikationspass som ett aktivt verktyg för att kunna förstå och mötas. Ett högaktuellt reportage med tanke på att kommunikationspass blir en allt viktigare metod för att underlätta kommunikation. Grundaren till metoden, Sally Millar, medverkar på Kommunikationskarnevalen, men redan i Föräldrakraft nr 2 får man alltså en bild av hur det funkar och vad man ska tänka på.

Dessutom tipsar vi om flera andra aktuella frågor när det gäller AKK.

Tema Anhörig

Detta innehållsrika nummer har även ett 11-sidigt tidiga om anhörigstöd – och äntligen får pappor lite uppmärksamhet. Vi har träffat Stefan Swedenrose som dragit igång en pappagrupp. Han tycker att det är viktigt för pappor att få träffa andra och diskutera hur livet påverkas av att ha ett med barn med funktionsnedsättning. Han har skapat ett forum där det också går bra att prata känslor, pappor emellan.

I samma tema tipsar vi om flera läsvärda böcker som skrivits av pappor till barn med funktionsnedsättningar.

Inför Anhörigriksdagen i maj berättar Pontus Oscarsson, Anhörigas riksförbund, om vad som är på gång. En ny satlig ersättning för vård av närstående – ”VAN ” – är en av de frågor som är aktuella för förbundet.

Tema Anhörig har dessutom en guide om parrelationer för föräldrar till barn med funktionsnedsättning. ”När man går skilda vägar” är namnet på guiden, där vi möter Britta Lundkvist, beteendevetare som specialiserat sig på parrelationer när barnet har en funktionsnedsättning. Hon svarar på frågor om varför det kan vara så svårt att samarbeta – och inte minst vilka praktiska lösningar som finns.

Debatt

Även debattsidorna är välfyllda i detta nummer med följande artiklar:

”Vården tror att man gör rätt när man slänger ut Jesper ur trygghetssystemen”
Ett rättvisare och enklare vårdbidrag, tack!
Funkisrörelsen behöver en Rosa Parks
Lågvattenmärke för jämställdheten

HejaOlikas bloggare Trine Nyberg medverkar också i pappersutgåvan, där vi publicerar inlägget ”Behöver du också ett intyg för att få gå på toa, Åsa Regnér?”.

Expertsvar

På Expert-sidorna får vi svar på bland annat följande frågor:

Min son är sju är men har fortfarande svårt för att uttala många ord
Mitt barn får ingen ersättning – är det någon mening att ha kvar försäkringen?
Vilken storlek krävs på rum och toalett för att vår son ska få en bra vardag?

Hela tidningen kan laddas ned som pdf-fil och läsas på dator, pekplatta eller smart mobil. Pappersversionen av nr 2 utkommer omkring den 15 april 2016.

Nedladdning – endast för Föräldrakrafts betalande prenumeranter

Klicka här för att ladda ned pdf-versionen (lågupplöst) av Föräldrakraft nr 2, 2016. Filen är på cirka 29 MB.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *