Länge leve assistansen

För många är vardagen närmast otänkbar utan avlastning. Föräldrakraft lyfter här fram några guldkorn – sex skimrande små berättelser om hur föräldrar och barn får chans till återhämtning mitt i den pulserande vardagen.

Assistenterna gör ett underbart jobb! De kommer in som en frisk fläkt när man själv är ganska slutkörd. Det säger Jenny Dahrné, förälder till nioåriga Rebecka som haft assistans sedan hon var tre år.

Trots att Rebecka har ett svårt funktionshinder så var det inte givet att hon skulle beviljas assistans. Familjen fick överklaga. Men nu har hon assistans 18 timmar per dygn. Hon går i Jorielskolan  i Älvsjö och har sin egen assistent med sig på skoltid.
Jenny sköter det mesta kring assistansen och har själv anställt de tre assistenterna. Hon menar att det krävs stora personliga kvaliteter hos en assistent. Han eller hon ska vara lyhörd för brukaren, empatisk, glad, tålmodig och kunna anpassa sig efter många olika miljöer och människor. Det är ett svårt jobb.
– Rebecka är enormt förtjust i alla  sina tre assistenter. Hon väljer alltid vem som ska hjälpa henne med diverse göromål. Ibland ska pappa hjälpa med maten men oftast är det assistenten hon väljer.

Som mamma till ett barn med funktionshinder tycker Jenny att hon bitvis blir en smula överbeskyddande.
– Det är jobbigt om folk tittar på oss när vi är ute. Barn kommer fram och frågar varför hon dreglar eller varför hon sitter i rullstol. Och det är jobbigt när det uppstår problem, när vi inte kommer in någonstans på grund av dålig anpassning.
– Men assistenterna tar lättare på allt. De förklarar och pratar med de frågvisa barnen. De hjälper Rebecka att berätta för andra och de hjälper henne att leka med andra ungar, vilket är precis vad hon vill.

Att leva med att det nästan alltid är någon annan med i familjen tycker inte Jenny är något problem.
– Det är bara att gilla läget. Man kan se det litet som ett kollektivt boende, mitt hem är en annans arbetsplats. Jag vill se till att assistenterna har en trivsam arbetsmiljö.
För Rebecka betyder det mycket att assistenterna är utåtriktade och har myc­ket jäklar anamma. Då stämmer det med henne. Hon kan hålla igång med alla sina aktiviteter: rida, simma, gå på bio, åka till Träffstugan och träffa andra barn. Rebecka är väldigt sportintresserad. Särskilt gillar hon vattenpolo som hon kommit i kontakt med genom en av assistenterna.
– För mig är pålitlighet och ärlighet viktigt, säger Jenny. Kommunikationen kring allt som händer varje dag måste fungera.
Assistenterna tillför mycket. De kan till exempel se nya infallsvinklar på praktiska problem som behöver lösas.
– De är ju lika insatta i Rebeckas liv som vi, säger Jenny. Och en av assistenterna har gått kurser i kommunikation. Hon är byggt upp en kommunikationsbok enligt Blissmodellen för Rebecka.
– Det är ett stort samarbete på några få personer som får Rebeckas liv att fungera, och även vårt liv som föräldrar.