”Låt en ung kvinna leda funktionshinder-rörelsen”

Humorn som vapen är titeln på den utställning som i dagarna öppnades på Kulturhuset i Stockholm. Det handlar om satirteckningar gjorda med personlig assistans. Konstnären är Bengt Elmén, även känd för Youtube-kanalen CP-assistenten.

HejaOlika träffade Bengt Elmén i Serieteket medan konstverken hängdes upp inför invigningen 28 januari, för att få veta mer om bakgrunden till satirteckningarna.

Bengt Elmén om … satirtecknande

Jag gillar att använda humor och hitta vinklingar för att påverka. Det har ett värde att blanda humor och allvar. Det började med att jag gjorde egna filmer och startade en egen kanal på Youtube 2013. Det var inte bara satir utan även intervjuer.

Satirteckningar började jag med för två år sedan. Mina assistenter hjälper mig med att dra strecken.

Mina föräldrar ville att jag skulle bli konstnär, men jag hade andra intressen då. Jag valde förvaltningssocionom som min väg. I det ingick mycket juridik och det har jag haft nytta av på STIL.

Idag är jag mer konstnär. Av mina föräldrar är det bara pappa som är kvar i livet, han är 88 år och jag hoppas han kan komma på utställningen. Han är stolt!

 

Bengt Elmén. Foto: Linnea Bengtsson.
Humorn som vapen visas i Kulturhuset. Foto: Linnea Bengtsson.

… sitt budskap

Jämlikhet och rättvisa. När det gäller assistans går utvecklingen nu i fel riktning. Jag är orolig för vilken assistans jag själv får i framtiden och om jag kommer att kunna leva mitt eget liv.

… sin vardag

Jag arbetar med att uttrycka mig på olika sätt – som författare, bloggare, videoproducent. Inte bara om assistans utan även andra ämnen, som personlig utveckling.

… vad som är viktigast just nu

Att jobba med rättighetsfrågor. Jag planerar videointervjuer med olika politiker. Senast intervjuade jag Jonas Sjöstedt.

Åsa Regnér avböjde intervju under 2017. Nu när det är valår börjar jag med de andra partiernas ledare, men Jimmie Åkesson är jag inte intresserad av att intervjua.

 

Bdngt Elmén. Foto: Linnea Bengtsson.
Satirteckningar om assistans – gjorda med assistans.

… vilken regering som vore bäst?

Det är inte lätt att veta. Kanske blocköverskridande med liberalerna. Men man kan inte lita på någon. Inte heller vänstern.

Förra veckan stod det klart att V vill ha vinsttak även för assistansanordnare. Det gör det svårare att ge assistans, i en bransch som redan är pressad. Det är ett svek. Jag fick ett löfte från Maj Karlsson (V) om att assistansen inte skulle omfattas av vinsttak.

… vad han vill fråga partiledarna om

Det vet jag inte ännu – och det är egentligen inte så viktigt. Det ligger ett värde i att träffa varandra – att de lär sig något om mitt perspektiv och mitt sätt att jobba.

Jag träffade Ulf Kristersson (M) på 90-talet för att prata om hjälpmedel. Men det är svårt att veta vilken funktionshinderpolitik han står för idag.

 

Bengt Elmén. Foto: Linnea Bengtsson.
Hoppas på en ledare för funktionshinderrörelsen som har egen erfarenhet, är yngre och helst kvinna. Foto: Linnea Bengtsson.

… bästa sättet att påverka politiken

Funktionshinderrörelsen är svag – vi måste samarbeta mera och använda flera metoder. Manifestationen för LSS den 3 december var väldigt bra, då visade vi en väldig styrka.

Nu måste Funktionsrätt Sverige börja om med att välja ny ordförande. Lars Ohly var medveten och mycket bra i intervjuer. Men det är viktigt att nästa ordförande är yngre och har egen erfarenhet av funktionsnedsättning.

Björn Häll Kellerman skulle verkligen passa bra, men jag tror inte att han kandiderar, och dessutom är det dags att välja en kvinna.

Nora Eklöv tror jag skulle passa. När hon skulle flytta till Stockholm för att ta jobbet förlorade hon sin assistans. Det är allvarligt. Genom att dra in Noras assistans påverkade myndigheterna Unga rörelsehindrades arbete, det påverkar demokratin.

… sin egen politiska bana

Jag var med i flera olika ungdomsförbund. Det var spännande. Var redaktör för en klubbtidning för SSU i Farsta. Då var vi i opposition till Olof Palme. Men sedan gick jag med i RBU istället och senare STIL.

Jag insåg att det inte gick att engagera sig på lika villkor inom till exempel SSU. Jag hade ingen assistans och var alltid beroende av de andra och även av mina föräldrar. Det går inte i längden, även om jag gärna hade fortsatt i SSU. Det var hos RBU som jag blev riktigt engagerad.

 

Bengt Elmén. Foto: Linnea Bengtsson.

 

… Bengt Westerberg (som medverkade vid utställningens öppnande)

Vi träffades första gången 1986. Jag tog emot ett telefonsamtal som var ganska chockerande. Det var Bengt Westerbergs medarbetare på folkpartiets kansli som ringde till STIL för att får veta mer om våra idéer om assistans.

Sedan träffades vi på STIL tillsammans med flera STIL-medlemmar. Vi övertygade honom om behovet av personlig assistans.

Bengt Elmén

Ålder: 56 år.

Bor: Hus i Farsta.

Bakgrund: En av grundarna till STIL 1984 och dess verksamhetsledare 1986-91.

Intressen: Schack, film, teater och böcker.

Youtube-kanalen: cp-assistenten.se

Aktuell med: Utställningen Humorn som vapen invigdes söndagen den 28 januari, då även Bengt Westerberg medverkade. Den pågår till och med 25 februari 2018.

Humorn som vapen

Se videon som visar hur Bengt Elmén skapar konst med assistans.