Lekfulla uppfinningar på mässan

Några av de bästa hjälpmedlen kommer till av ett eget behov. Företagen GG smile och Timagine är två exempel på hur egna behov hos uppfinnarna blev till nya produkter på marknaden – på Leva & Fungera nästa vecka finns de på plats.

 

Marie uppfann lekfull pingisträning för barn

Som gammal pingisspelare ville Marie Paulson uppfinna en produkt som även gav små barn möjlighet att ha roligt med en pingisboll. Den 14 april visar hon upp Swing ping pong både i Ullareds nya tv-serie – Jakten på Storsäljaren, samt på Leva & Fungera, då det visat sig vara ett bra träningshjälpmedel för barn med funktionsnedsättning.

– Att se hur lyckliga barnen blir när de kan träffa bollen om och om igen och märker hur de klarar något som tidigare varit omöjligt, är min stora drivkraft i projektet, säger Marie Paulson.

Swing ping pong är ett träningshjälpmedel för koordination och motorik, som man fäster i dörrkarmen. Bollen pendlar tillbaka till utövaren och man får möjlighet att träna utifrån sin egen förmåga.

Utvecklaren Marie Paulson har haft ett samarbete med Hälsoteknikcentrum vid Högskolan i Halmstad, som studerat produkten inom barn- och ungdomshabiliteringen.

– Med en repetitiv träning, som utövaren självmant vill utföra och också själv kan se sina framsteg i, kan befintliga nervsynapser förbättras och nya bildas. Träningen med Swing ping pong uppfyller enligt forskarna Lars Kristén och Mikael Jonasson på Högskolan i Halmstad dessa kriterier, säger Marie Paulson.

Mer info: www.ggsmile.com

 

Sonen Tim inspirerade till kommunikationsappar

Företaget Timagine visar upp den nya bildkommunikationsappen ”Prata”. Appen bygger på AKK, Alternativ och kompletterande kommunikation, och kommer under våren bli helt färdigställd för iPad och android-plattor.

Timagine startades 2011 av Anna och Staffan Erlandsson, som inspirerades av sonen Tim som föddes med en hjärnskada. De har tidigare lanserat appen ”Pratkort”, som de uppfann när de tyckte att de kommunikationshjälpmedel som fanns på marknaden kändes för krångliga.

Den nya appen ”Prata” innehåller 3300 bilder och symboler, och går att enkelt ställa in på olika nivåer. ”Enkel” – med cirka 100 ord, ”mellan” – med cirka 800 ord och ”avancerad” med alla ord tillgängliga.

Företagets mål är att appen ska kunna användas på ett modernt sätt för att förenkla kommunikation. De ord som användaren väljer ut, läses upp av talsyntes och i framtiden ska användaren även kunna lägga till egna foton och spela in eget ljud i appen.

Mer info: www.timagine.se