Lena Hallengren: Vi ska se till att bilstödet funkar

De nya reglerna skulle göra bilstödet bättre, men istället har det lett till kaos. Krisen kommenteras nu av ansvarig minister Lena Hallengren. ”Vi behöver se vad vi kan göra för att fixa problemen”, säger ministern.

Hjultorget i maj stod det klart att de nya bilstödsreglerna skapar allt större problem. Samtidigt meddelade Försäkringskassan att man inte ens ville delta i en debatt om problemen.

Efter mässan har Föräldrakraft /HelaOlika bett statsrådet Lena Hallengren svara på några frågor om hur krisen ska lösas.

Här kommer ministerns svar.

Problemen är akuta både för enskilda personer som behöver bilstöd och för anpassningsföretagen. Hur och när anser ministern att problemen ska lösas?

– Nu har det nya bilstödet varit igång i ungefär ett och ett halvt år, och både i dialog med myndigheterna och med brukarorganisationerna har vi kunnat se att det finns problem.

– Poängen med det nya bilstödet var både att de med lägst inkomster skulle få mer stöd och att det skulle bli mer färdiganpassade bilar och mindre efteranpassning. Men det ska ju vara ändamålsenligt, det vill säga det ska ge människor frihet och möjlighet till delaktighet. Det jag nu får höra är att det här idag brister och då behöver vi se vad vi kan göra för att fixa det.

Håller ministern med om att reglerna måste se till att det blir ändamålsenligt och kostnadseffektivt för användarna, och att det inte bara handlar om lägsta anpassningskostnad?

– Poängen med bilstödet är att människor ska kunna både köpa en bil och använda den bilen, så det är klart att det måste vara ändamålsenligt för den som ska använda bilen.

Hur ser ministern på att användare pressas att köpa större och dyrare bilar än vad som är lämpligt?

– Jag har hört just den typen av berättelser, att man hänvisas till bilar som faktiskt inte fungerar i vardagen. Det är en av de delar vi behöver titta vidare på.

För de som köpt stora bilar kommer bonus/malus att leda till kraftigt ökade och oväntade kostnader, hur ser ministern på det?

– Vi måste hela tiden vara vaksamma på hur bilstödsanvändarna påverkas av andra förändringar i trafikpolitiken. Just det här har jag inte mött någon som lyft tidigare.

– Ett annat exempel är miljözonerna. Där är nu regeringen tydlig med att det kommer att införas ett undantag från miljözoner för bilstödsbilar, och det är jag väldigt glad för.

Bilanpassningsföretagen har akuta problem att driva verksamheterna vidare, vilket hotar att försvåra bilanpassningar i framtiden, hur ser ministern på det?

– Första, andra och tredje fokus vad gäller att få ordning på bilstödet är för mig de personer som behöver bilstöd. Bilstödet är ett riktigt träffsäkert sätt att öka människors delaktighet. Vi ska se till att det funkar. Jag följer förstås också företagens utveckling, men det är att det ska funka för människorna som är min prio, säger Lena Hallengren.

Läs mer

Bilstödskrisen växer – i sommar blir det ännu värre

Kraftig nedgång för bilstöd förra året

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *