”Lerin inspirerar oss – och nu inspirerar vi varandra”

Publicerat av
Valter Bengtsson
Dela

Lars Lerin inspirerar dem. Och nu har de själva blivit förebilder för många andra.

– Det känns fortfarande overkligt. Jag har svårt att förstå att det har hänt, säger Janni Littorin.

Hon menar att hon lärt sig mycket om sig själv genom att delta i konstprojektet Lerins lärlingar.

Annons

– Jag har gått igenom en personlig resa, och gör det fortfarande. Jag hittar mig själv och utforskar vidare.

Läs mer om nomineringen av Karlstad till Bästa LSS-kommun 2018:

Lärlingarna: Lerin inspirerar oss och nu inspirerar vi varandra

Intervju: Jon mår bättre när det händer mycket

Annons

Cheferna: De vill skapa Sveriges bästa dagliga verksamhet

Projektledaren: Plötsligt ser man personerna på ett helt nytt sätt

Janni beskriver det som att hennes liv ”startade på riktigt” när arbetet med Lerins lärlingar drog igång i augusti 2017.

Annons

– Jag rör mig sakta men säkert mot att hitta mig själv. På vägen har jag funnit underbara vänner.

Janni Littorin. Foto: Linnea Bengtsson.

Janni arbetare sedan flera år tillbaka på den dagliga verksamheten Ventilgatan i Karlstad. Det är hennes primära plats, och där fortsätter hon jobba parallellt med konstskolan. Men med Lars Lerin fick saker och ting en ny start.

Som deltagare i Lerins lärlingar har vissa saker varit jobbiga och stressiga, men det har varit mycket glädje och skratt.

Annons

– Konsten är läkande. Det har hjälpt mig igenom. Men jag har fått utmana mig själv, säger Janni som förutom måleriet är en av sångerskorna i Unique and proud.

Vi träffar Janni dagen efter att konstskolan haft en träff. Deltagarna fick då som uppgift att måla något relaterat till gruppens senaste utställning på Lerins museum Sandgrund i centrala Karlstad.

– Annars målar jag det som inspirerar mig, som ett sätt att ventilera och uttrycka mig. Konst och kreativitet är så underskattat. Jag önskar att fler såg den läkande kraften, det går inte att beskriva vad den betyder, berättar Janni.

Annons

– Helst vill jag måla för min egen skull. Förr i tiden målade jag för att ”ge” något till andra, men det är inte så det bör vara. Det ska inte finnas regler utan man ska måla det som kommer inifrån dig.

Lars Lerin har inspirerat henne att prova nya saker:

– Tidigare skissade jag bara, för det var bara det jag kände att jag klarade av. Nu har jag vågat mig ut ur komfortzonen och använder pensel.

Annons

Janni beskriver sig själv som en perfektionist – men samtidigt säger hon att ”vattenfärger kan man inte styra, de har sitt eget liv”. Och därför blir det ett ständigt utforskande.

– Jag har hittat hem, jag gör det jag brinner för och utforskar nya områden, säger Janni.

Dennis Hjalmarsson. Foto: Linnea Bengtsson.

Liknande upplevelser berättar Dennis Hjalmarsson om:

Annons

– Vi lär oss av Lars Lerin, men det är också han som lär av oss. Lars tycker det är så roligt att lära känna oss, berättar Dennis.

Och alla i omgivningen är också ”rörda och stolta”, berättar Dennis.

– Folk jag möter tycker att vi var jättebra i tv-serien. När jag berättar att jag varit med i Lerins lärlingar ”klickar” det till i huvudet på dem jag möter. De berättar hur mycket de tyckt om serien, hur rörda de blivit.

Annons

– Jag var på Liljevalchs och träffade Stefan Löfven, han var jättetrevlig. En kvinna på Liljevalchs kände igen mig och gav mig en puss precis här, säger Dennis och pekar på kinden. Hon var en filmkändis fick jag veta senare, jag vet inte, vem men hon har varit med i Johan Falk-filmerna.

Även för Dennis har Lerins lärlingar förändrat livet. Men han vill också fortsätta jobba med sin ”gamla” dröm om att driva det egna företaget Future Revolution. Han skissar ständigt på uppfinningar som kan göra världen bättre. Konstskolan har gett honom nya verktyg.

Dennis sysselsättning finns i huvudsak på leksaksaffären BR i Karlstads centrum, men onsdagarna är reserverade för konstkolans träffar.

Annons

– Många fler vill börja måla och det är häftigt att vi inspirerar andra. Vi kan mycket väl ha en sådan roll i framtiden. Vara förebilder för andra och ge dem feedback.

Dennis Hjalmarsson och Janni Littorin. Foto: Linnea Bengtsson.

Har Janni och Dennis några tankar om hur verksamheten kan bli ännu bättre?
– Vi är glada för att det fortsätter varje onsdag. Det är alltid en bonus när Lars är med. Han är inte lärare, han inspirerar, säger de.

Artikeln publicerades 2018-07-31

Publicerat av
Valter Bengtsson