”Lerum inspirerar som bästa LSS-kommun”

Publicerat av
Valter Bengtsson
Dela

För fjärde året i rad (och 25 år efter införandet av LSS) korades vinnarna i tävlingen Bästa LSS-kommun. Det blev Lerums kommun som tog hem förstavinsten, med Malmö stad och Kristianstads kommun på delad andraplats.

I slutspurten fanns även Uppsala och Härnösand, som också hyllades av Bengt Westerberg, tidigare socialminister, när han avslöjade resultatet vid en ceremoni i Stockholm den 28 november.

Se videon från prisutdelningen (klipp ur live-sändningen från konferensen ”Krisberedskap för personer med funktionsnedsättningar” den 28 november 2019):

Annons

– Alla fem kommuner är vinnare redan genom att de blivit nominerade. Det är angeläget att säga att även de som går härifrån utan ett pris idag kan känna sig som vinnare, inte förlorare, sa Bengt Westerberg.

– Det är uppenbart att Försäkringskassans neddragningar har lett till övervältring av kostnader på kommunerna, det tas upp av alla de nominerade kommunerna.

Annons

– Neddragningen av assistansersättningen har också inneburit en övervältring på anhöriga och framförallt på brukare som har fått en sämre standard. Det är en allvarlig utveckling. Det har inte funnits något skäl att dra ned assistansersättningen. Behoven har inte minskat, det är bara staten och domstolar som har definierat om behoven. Ofta har behoven till och med ökat trots att man dragit ned på insatserna, sa Bengt Westerberg.

Därför vann Lerum

Beslutet att utse Lerum till vinnare i år motiverar juryn främst med kommunens utmärkta samverkan med funktionsrätts­organisationer. ”Både tjänstemän och politiker är lyhörda för synpunkter vilket har lett till en verklig och givande dialog, med konkreta resultat. Även den högsta ledningen är engagerad”, skriver juryn.

Ett resultat av Lerums samverkan är en kvalitetssäkring som föreslagits av FUB, och som kommunen nu utvecklar tillsammans med föreningen. ”Kvalitetssäkringen är ett nytt, spännande sätt att höja kvaliteten på alla typer av LSS-verksamheter, en metod som vi tror kan inspirera andra kommuner”, skriver juryn.

Annons

Samverkan och hyrestak

På delad andraplats kom Kristianstad och Malmö.

Kristianstad prisades också för kommunens höga ambition gällande samverkan och dialog med funktionsrätts­organisationen FUB. ”Samverkan är en av grundpelarna i LSS. Ett stort plus är att den högsta politiska ledningen visar stort engagemang för funktionsrättsfrågorna. Satsningar på att öka kompetensen hos LSS-personal bidrar också till ett högt betyg. Personalens kompetens är en av de avgörande faktorerna för kvalitet inom LSS”, skriver juryn.

Malmö stad korades till delad andraplats för att man infört ett hyrestak för LSS-bostäder. ”Kommunen strävar också efter ökad ekonomisk trygghet för personer med LSS-insatser, genom ambitiösa satsningar på att skapa arbetstillfällen, samt genom att lyfta fram gruppens försämrade ekonomi som ett allvarligt samhällsproblem. Att den högsta politiska ledningen driver dessa frågor ser juryn som en nyckel­faktor för framgång”, skriver juryn som motivering till Malmös andraplats.

Annons

 

Fler foton från prisutdelningen

Fotona är fria för användning i samband med artiklar, information, sociala medier-inlägg etcetera om Bästa LSS-kommun. Ange Linnea Bengtsson som fotograf vid publicering. Fotona kan beställas med högre upplösning genom att mejla till info@faktapress.se

Lerum vinner Bästa LSS-kommun 2019. Foto: Linnea Bengtsson
Lerum. Foto: Linnea Bengtsson
Kristianstad på delad andraplats i Bästa LSS-kommun 2019. Foto: Linnea Bengtsson
Malmö på delad andraplats i Bästa LSS-kommun 2019. Foto: Linnea Bengtsson

Fler artiklar om detta ämne

Hög tid nominera till 2020 års ”Bästa LSS-kommun”
Vem som helst kan nominera. Även en del av en kommuns LSS-verksamhet kan nomineras
Många familjer har knappt näsan över vatten­ytan, så vi som orkar måste ta strid
Giesela Anderholm Hansson, RBU, om LSS-frågorna i Malmö
När vi trycker på så får vi snabb respons från kommunen
Jan-Åke Wendel, FUB, har nominerat Kristianstad till Bästa LSS-kommun
Han inför ett unikt hyrestak för LSS-boende, nu är målet att bli bäst i landet på LSS
Roko Kursar (L), kommunalrådet som vill göra Malmö till Sveriges bästa LSS-kommun
Vi tryggar våra barns framtid genom att se till att alla får det bra i Lerum
Hans-Åke Ryberg och Stefan Römer får saker att hända inom Lerums LSS-verksamheter
Om vi ska lyckas måste vi ha eldsjälar både inom kommunen och utanför
Christian Eberstein (KD), kommunalråd med ansvar för stöd och omsorg i Lerums kommun
Jag är glad att jag fått växa upp med min syster, och jag har alltid försvarat henne
Emelie Nyberg (M), kommunalråd i Kristianstad: LSS måste säkerställas
Projekt som ger makt till brukarna kan bli permanent i Uppsala
”Ge makten vidare” ska öka delaktigheten och rättssäkerheten för de som har svårt att göra sig hörda
”Våra budgetramar är tuffa, men det triggar vår kreativitet”
Härnösand vill ligga i framkant trots små resurser

Artikeln publicerades 2019-11-29

Publicerat av
Valter Bengtsson