Lilla Polhemspriset för rullstol till u-länder
En enkel och robust rullstol som kan fungera även i u-ländernas kåkstäder där underlaget ofta är allt annat än asfalt. Det var Christian Bremer och Erik Ohlsons examensarbete på civilingenjörsutbildningen. Ett arbete som skulle kunna komma till glädje för många miljoner människor.
27-årige Christian kommer från Borås och 26-årige Erik från Skövde, och de gjorde sitt examensarbete på Chalmers tekniska högskola i Göteborg, ett arbete som nyligen belönades med Lilla Polhemspriset till bästa examensarbete på civilingenjörsutbildningen.
Erik Ohlson berättar att det var under en studieresa till Kenya våren 2012 som de insåg vilket stort behov det fanns av fungerande rullstolar. De var där på en fältstudie med arkitekturstudenter, och hamnade som designingenjörer på på en skola för barn med funktionsnedsättningar.
– Vi såg att många av studenterna hade otroligt dåliga hjälpmedel, så vi tänkte att det var något som man kunde utveckla, säger Erik.
Man kan säga att det här handlar om ett ganska berest projekt. Det var ett företag i San Francisco, Whirlwind Wheelchair International, som supportade de båda i den tekniska utvecklingen. Där spenderade de också en månad medan de arbetade fram den första prototypen.
De var också med på plats när rullstolen testades i fält i Indonesien tillsammans med det icke vinstdrivande företaget UCP Wheels for Humanity. Resorna som de har gjort under examensarbetet finansierades av stipendier från ÅF:s forskningsstiftelse och Estrid Ericsons stiftelse.
Rullstolen är gjord för att fungera i utvecklingsländer, även i miljöer där vägarna inte alltid är asfalterade.
Skulle den här rullstolen kunna användas även till exempel i Sverige, eller skulle utvecklingsarbetet kunna tillämpas här?
– Jag skulle kunna se två möjliga fördelar. Om man ”hottar upp” stolen med lite annat materialval och så vidare så skulle den absolut kunna fungera som en terrängstol. Den flyttbara sitsen skulle potentiellt även kunna användas på vanliga rullstolar för att göra det enklare att ta sig i och ur, men problemet på en sådan stol skulle vara den ökade risken att tippa framåt med tanke på att hjulbasen är ganska kort, förklarar Erik.
Han tillägger dock att man inte har värderat dessa fördelar och nackdelar med en modifierad stol eftersom projektet var uttalat riktat mot u-länder.
Erik Ohlson på Chalmers i den röda prototypen. Foto: Christian Bremer.
Stolen har fått namnet Walter eftersom Projektet heter ”Alter the wheelchair”, vilket anspelar på att de båda ingenjörerna dels har förändrat rullstolen genom att ge den dess flyttbara säte men också för att sätet i sig just kan alterneras. Namnet på rullstolen är en liten lek med projektets titel, det fick de genom att helt enkelt lägga till W som i ”wheelchair” till ”alter”.
Det är inte första gången som deras arbete belönas med pris, de har tidigare vunnit svenska, amerikanska, svenska och nordiska pris, och är nu också nominerade till ett tyskt. Det är dock första gången som de vinner pengar: Lilla Polhemspriset innebär förutom äran också en prissumma på 50 000 svenska kronor.
Pengar är också en aktuell fråga för fortsättningen av framgången för rullstolen Walter; finansiärer behövs inte bara för utveckling utan även för att kunna starta en produktion. Att behovet finns är ställt utom tvekan:
– Det finns 60 miljoner användare i u-länderna, men det är inte detsamma som att det finns 60 miljoner betalande köpare, konstaterar Erik Ohlson.
Därför pågår arbetet med att hitta finansiärer, vilket inte lär försvåras av att det handlar om en mångfaldigt prisbelönt produkt. Under tiden så arbetar Christian som produktutvecklare på SCA Hygiene Products AB i Göteborg, medan Erik är doktorand på Design & Human Factors vid institutionen för produkt- och produktionsutveckling på Chalmers.