Linda Hammar sopar mattan med såpabimbos

Linda Hammar spelar huvudrollen i en helt ny serie om fyra personer på ett gruppboende. Hon är även storasyster till Filip Hammar, känd som halva tv-duon Filip och Fredrik som har gjort program som ”High Chaparall”, ”100 höjdare” och just nu aktuella ”Ett herrans liv”. Nu är systern Linda aktuell i den nya serien som belyser vardagen för henne och hennes vänner.
När jag träffar Linda Hammar vid tolvtiden har hon redan haft en hektisk dag. TV, radio och alla dags- och kvällstidningar har velat träffa henne för en intervju. Men Lindas humör och energi har inte försvunnit.
Hon är glad och berättar att det är fantastiskt kul att plötsligt bli megakändis. TV-serien ”I en annan del av Köping” startade söndagen den 7 januari och nu har de fyra huvudpersonerna blivit några av de hetaste intervjuobjekten. Gänget har hamnat på allas läppar och Aftonbladets krönikör Fredrik Virtanen listade Linda i januari som nummer ett på sin innelista.
– Det har bara varit kul att ha alla kameror runt omkring sig. Jag ångrar ingenting när vi spelade in serien, berättar Linda Hammar glatt.
Det var hennes bror, tv-kändisen, som kläckte idén om serien, men nu är det Linda som är stjärnan. Serien följer de fyra personerna under en helt vanlig sommar i Köping. I första avsnittet fick vi veta att Linda letar efter den stora kärleken.
– Ja, och nu finns det en liten romans, avslöjar hon med ett skratt.
Linda hittar under seriens gång en sommarflört som visar sig ha blivit ett fast förhållande. Hon fnissar förtjust när hon pratar om sin älskade. Tydligen gav sommaren bra resultat. Att spela in serien var inte jobbigt. I början kunde det kännas lite ovant att ha kameror runt omkring sig hela tiden. Men det var spännande.
– Jag har väl alltid drömt lite om att vara med i tv. Det vore jättekul att fortsätta med serien så klart. Just nu vet vi inte om det kan bli en fortsättning, men jag skulle ju önska att vi kunde göra något mer, säger Linda.
Att spela in serien var relativt lätt. Det svåra, menar hon, var att spela in speakerrösten.
– Jag skulle ju vara speaker också. Det är ganska svårt att prata i rätt takt så att det blir rätt med filmmaterialet. Ibland tog det lång tid, men då sa de till mig att det var lugnt, för ”vi har inte bråttom”, säger hon och skrattar.
Linda Hammar är 34 år och sprudlar av glädje. När hon inte är såpastjärna arbetar hon på så många som tre olika arbetsplatser hemma i Köping. Hon arbetar bland annat på en resebyrå och habiliteringen på lasarettet i Köping.
– Det är inte många som har tre arbeten, säger Magnus Törnblom, pressansvarig på tv4 som sitter med under intervjun.
Visionen med serien är att den ska visa att även om man har ett funktionshinder har man samma grundläggande känslor, värderingar och funderingar som vem som helst. Idén kom från Filip Hammar för flera år sedan, men det är först nu den blivit verklighet.
– Vi har pratat om idén i flera år och till slut kände vi att vi var tvungna att försöka producera den, berättar producenten Martin Persson.
Han har själv inte haft någon kontakt med funktionshindrade tidigare och menar att det blev en fantastisk inspelningssommar.
– Vi följde Linda, Mats, Micke och Tobbe hela sommaren och vi var alltid lika glada när vi fick träffa dem. De är härliga personer som lärt sig fokusera på det viktiga i livet. På det sättet har jag utvecklats. Själv stressar man upp sig för onödiga saker, medan de lever i en skönt ostressig miljö, säger Martin Persson.
Serien utspelar sig i Filip Hammars barndomsstad Köping, där hans syster nu bor på ett grupphem. Hon är 34 år och tycker väldigt mycket om Köping på sommaren. Hon gillar livet som det är, men saknar någon att dela det med. Drömprinsen ska vara snäll och kunna hjälpa till med saker och ting.
På samma gruppboende som Linda bor Mats Halvarsson, som även han är 34 år. Han är stor och stark och drömmer om att skaffa sig en bil. Men först måste han ta körkort. Han funderar också mycket över kärleken. Han har varit singel länge och längtar efter en kvinna att hålla nära.
Tobbe Jonsson är 45 år och älskar fotboll och kaffe – något som han ibland dricker lite väl mycket av. Han är den skojfriske personen som alltid kommer med roliga kommentarer.
Sist men inte minst träffar vi pratglade 26:årige Micke Wiseby. Han pratar för det mesta, men kan ibland vara lite svår att förstå. Han tänker ofta på framtiden och morgondagen säger ord som ”pappa” och ”kärlek”. Han är oftast glad och älskar att sjunga och dansa.
Efter att Filip Hammar och Martin Persson gjort ett pilotavsnitt på tio minuter fick de napp från TV4 som gärna ville göra en serie av idén. Och på den vägen är det. Martin Persson menar att man velat visa att funktionshindrades känsloliv är det samma som andras.
Han har valt att fokusera på känslor och vardagshändelser. Huvudpersonerna berättar alla öppenhjärtigt på sitt sätt om kärleksförhoppningar och bekymmer.
Martin Persson menar att många var tveksamma till hur seriöst projektet skulle bli och frågade om det inte skulle bli ”skratta-åt”-journalistik.
– Men vårt mål har varit att göra en seriös serie kryddad med mycket humor och glädje. Det är egentligen ingen skillnad på att skratta åt och att skratta med. När jag är med mina kompisar och snubblar skrattar ju de åt mig, fast med kärlek. Om jag börjar skratta också, då skrattar de med mig och det blir ännu roligare. I den här serien skrattar man med huvudpersonerna, säger han.
Om medias bild av funktionshindrade är snedvriden har han ingen uppfattning om.
– Jag kan inte svara på det. Problemet tycker jag är att man inte tycks bevaka funktionshindrade alls. De syns nästan aldrig, säger Martin Persson.
Martins favoritdel i serien sändes i program fyra, den 28 januari.
– I andra akten händer något som gör att serien tar en spännande vändning, säger han. Det är min absoluta favorit i serien, säger han, men kan inte avslöja vad som händer då Föräldrakraft pratar med honom.
Om serien får ett gott mottagande hoppas han nu att man ska kunna göra en uppföljning, kanske en ”andra sommaren” och se vad som hänt i huvudpersonernas liv. ”I en annan del av Köping” är en kärleksförklaring till det enkla livet på ett gruppboende i en liten svensk småstad. Och visst är det mer intressant att följa Linda Hammar och hennes kärleksbestyr än att glo på androgyna män och blonderade damer med silikonbröst.