LSS-utredningen backar inte från försämringarna

Funktionsrättsrörelsens kritiska synpunkter på LSS-utredningen har inte påverkat de förslag som läggs fram den 10 januari, enligt Mikael Klein på Funktionsrätt Sverige.

När den mer än 1000 sidor tjocka utredningen överlämnas till regeringen väntas därför nästan alla de besparingar och försämringar som läckt ut finnas kvar. Däribland ett förslag om att assistans för barn ska ersättas med annat personligt stöd.

Dessutom rymmer utredningen massor av andra förändringar som inte offentliggjorts.

– Det finns många försämringar där som ännu inte uppmärksammats, även om det också finns detaljer som kan innebära förbättringar, säger Mikael Klein.

Funktionsrätt Sverige har ett särskilt yttrande, som en bilaga till utredningen, där man uttalar sig övergripande om att utredningen haft felaktigt fokus och att förslagen därför bör förkastas i sin helhet.

– Vi vill att hela utredningen hamnar i papperskorgen, eftersom den inte tagit itu med de verkliga problemen och dessutom föreslår försämringar, säger Mikael Klein.

Den 10 januari blir det en öppen fråga vad som händer med utredningen. Troligen finns ännu ingen ny regering utan det blir övergångsregeringen som tar emot utredningen. Och troligen kommer utredningen att gå ut på remiss – även om Funktionsrätt Sverige anser att den bör kastas på direkten.

Till den 10 januari ska även funktionsrättsrörelsens parallellutredning vara klar, och i så fall kommer man att kunna parallelläsa de båda utredningarna och jämföra ställningstagandena till alla tio insatser i LSS.

De läckor som fått stor uppmärksamhet har, till funktionsrättsrörelsens stora besvikelse, inte lett till några förändringar i utedningens förslag, enligt Mikael Klein.

Utredningen tycks inte heller ha påverkats nämnvärt av att regeringen slopade spardirektivet.
– När regeringen ändrade direktivet trodde jag inte att utredningen skulle gå vidare med förslagen om besparingar på assistans, men det har man ändå gjort. De ändrade direktiven verkar inte ha haft någon som helst inverkan på utredningen, säger Mikael Klein.

Förhoppningen är att läckorna ändå lett till att riksdagspolitikerna har lyssnat på funktionsrättsrörelsen.
– Det är flera partier som har förkastat förslagen som läckt från utredningen. Även om vi inte lyckats påverka utredningen kan vi påverka den politiska behandlingen, säger Mikael Klein.

 

Läs mer

Tidigare artiklar om LSS-utredningen

Den senaste läckan från LSS-utredningen sammanfattades av Assistanskoll.se