Majblomman satsar miljoner på bidrag till kollo och läger

Nu börjar det bli dags att fundera över sommarens kollon och läger. Familjer som behöver ekonomisk hjälp bör vara ute i god tid med ansökningar om bidrag. En viktig bidragsgivare är Majblomman, som trots finanskrisen tror att givmildheten fortsätter vara stor. – Människor blir mer givmilda när det blir tuffare, säger Lena Holm.

Vem kan få bidrag till läger och andra skollovsaktiviteter från Majblomman?
– I grunden finns alltid en ekonomisk utsatthet, säger Lena Holm som är generalsekreterare för Majblomman. Familjer med knapp ekonomi som har svårt att finansiera läger och andra aktiviteter. Sedan är det barn med varierande behov och syftet med Majblommans bidrag är att barn ska kunna dela gemenskap med sina kamrater i skolan och på fritiden.
 
Foto på Lena Holm.Hur stort bidrag kan man få och hur ansöker man?
– Bidraget varierar. Det kan vara till en hel lägeravgift eller ett belopp för att göra något kul rent allmänt.
 
Får barn med funktionsnedsättningar förtur?
– Vi har ingen tydlig gräns, men har märkt att i de familjer som har en svag ekonomi finns ofta multiproblem med olika funktionsnedsättningar hos barn och deras föräldrar. Vi ger utöver skollovsaktiviteter bidrag till olika handikapphjälpmedel, glasögon med mera.
 
 Vad är det ni i första hand ger bidrag till?
– Alla aktiviteter som gör att barn kan dela gemenskap med sin kompisar och få nya upplevelser. Det kan vara besök på bio, teater, Liseberg, Gröna Lund eller andra nöjesarenor.

Föräldrakraft nr 1, 2009 har ett tema om 2009 års sommarkollon och läger. Tidningen utkommer den 29 januari till prenumeranterna. – Det kan också vara organiserade läger, hyra en stuga med familjen. Det utgår från barnets behov. En del barn behöver komma hemifrån och en del barn behöver vara mer med sina nära. Utlandsresor ger vi inte bidrag till om det inte är något alldeles speciellt behov.
 
Hur stort är behovet av den här typen av hjälp? Hur mycket skulle ni på Majblomman vilja ge?
– Det är svårt att svara på men det är en allmän uppfattning att vi skulle kunna dela ut dubbelt så mycket som vi gör. Sommarlovsbidragen utgör drygt 30 procent av alla bidrag.
 
Räcker det inte med det stöd som man kan få av kommunen och myndigheter?
– Nej. det räcker inte. Under sommarlovet är det många kommuner som drar ned på verksamheten för barn.
 
Hur stora resurser har Majblomman för sådana bidrag och varifrån kommer pengarna?
– Vi delar ut cirka 4 miljoner kronor till sommarlovsaktiviteter och alla pengar kommer från barn som säljer majblommor.
 
Hur utvecklas Majblommans verksamhet?
– Majblommans insamling har ökat från 16 miljoner 1996 till 46,5 miljoner kronor 2008. Vi tror att människor blir mer givmilda när det blir tuffare till följd av ekonomisk kris.
 
Hur utvecklas situationen för utsatta barn just nu – blir det sämre eller bättre?
– Vi är mycket oroade över de neddragningar vi redan ser i barns arenor. Minskade resurser till barnomsorg och skola. Visserligen minskar barnkullarna men det är viktigt att samhället står starkt när det svajar för familjerna med arbetslöshet och andra svårigheter.
 
Vilket är ditt drömprojekt inom Majblomman?
– Jag kommer att vara nöjd om jag ser att alla barn kan delta i skolans verksamhet och att alla barn får ett bra sommarlov med aktiviteter, miljöombyte och nya upplevelser. Sommarläger, dagläger eller andra aktiviteter för alla barn i alla kommuner. Inte bara för de som har sämst ställt utan för alla.
 
Majblommans webbsajt finns på www.majblomman.se