Mässan satsar på unga praktikanter

Att skoja till det och hjälpa folk, det tycker Melker Holm, 17, är roligt. Han är en av de unga praktikanter som kommer arbeta på mässan Leva & Fungera i april.

– Det ska bli jättekul! Det känns roligt att få prova på olika arbetsmoment, säger han.

Melker går andra året på Riksgymnasiet för rörelsehindrade, som är en del av Angeredsgymnasiet i Göteborg. Han och hans klasskamrater är peppade inför praktiken till våren och då hoppas Melker att han får agera guide och visa folk vart de ska ta vägen.

– Jag gillar att snacka skit och skoja till det med folk, så det ska bara bli kul, säger han.

Gymnasieskolan har satsat ordentligt på praktikplatser för sina elever under de senaste fem åren.

– Det började som ett projekt för fem år sedan. Sen har skolan valt att driva vidare verksamheten. Jag tycker att det är jätteviktigt för eleverna att få möjlighet att komma ut i arbetslivet. De får se att det finns en värld utanför skolan, något att kan sikta mot som inte är omöjligt. Samtidigt som de får nya erfarenheter och livsträning, säger Peter Magnusson, praktiksamordnare och elevassistent på skolan.
 


Melkar Holm med praktiksamordnaren Peter Magnusson. Foto: Rickard Strid.
 

Praktiken på mässan är ett smakprov för Melkers klass. Det är först under tredje och fjärde åren som eleverna går ut på praktik under en längre period.

– Det här är en bra övningspraktik för våra elever där de under några dagar får prova på hur det är att vara ute och praktisera. När de sedan ska ut under tredje året utgår vi från vad eleven har för intresse. Utifrån det letar vi upp bra praktikplatser till varje individ, berättar Peter Magnusson.

Melker tycker att det är bra att man får testa på att komma ut i arbetslivet. Hans största intresse är sport och idrott, så han hoppas att han i trean kan hitta en praktikplats med sådan inriktning.

– Sen har jag inte bestämt mig än för vad jag vill göra i framtiden. Först vill jag studera vidare efter gymnasiet. Men det är bra att få arbetserfarenhet redan nu, jag ser fram emot det, säger Melker.

Eleverna får praktikplatser på allt från daglig verksamhet till reklambyråer och det har varit viktigt för skolan att försöka tillgodose elevernas intresse. Något som inte alltid är helt lätt, när man ska fixa praktikplatser på företag med varierad tillgänglighet.
 


Eleverna praktiserar på alla möjliga arbetsplatser. Emma Hedlöf hamnade i höstas på en reklambyrå, där hon med hjälp av anpassning kunde använda sina fötter för att utföra arbetsuppgifterna på datorn.
 

– Det roliga är att företagen som tar emot eleverna ofta börjar se saker ur ett nytt perspektiv. Många får insikt i att deras lokaler inte är så väl anpassade som de trodde. Men framför allt får de lära känna våra elever och ser att det finns en människa bakom funktionsnedsättningen. Företagen får se att här finns bra arbetskraft, som man kan anställa i framtiden, säger Peter Magnusson.