Med längtan ut i världen

Unga funktionshindrade kan få åka utomlands och arbeta som volontär – men få känner till möjligheterna. Nu hoppas Ungdomsstyrelsen att fler svenska organisationer ska få upp ögonen för möjligheten.

Caroline Hansen, 25 år, fick chansen att åka till Malvern i England i tre veckor. Hon är en av dem som Kristinehamns kommun hjälpt att få volontäruppdrag. De flesta som skickas är ungdomar som varit långtidsarbetslösa, men Caro­line Hansen har Downs syndrom.
– Det var jätteroligt, man fick träffa ungdomar från andra länder. Vi fick göra en massa spännande saker. Jag grävde ett dike och vi paddlade kanot och hade roligt, berättar Caroline som gärna skulle vilja åka utomlands igen som volontär. På önskelistan står Grekland.
Caroline Hansen är en glad tjej som hemma i Sverige arbetar i daglig verksamhet i Wahlundsboden och på Ur­oxen i Kristinehamn. Där är arbetsuppgifterna bland annat sömnad, vävning, stickning, tillverkning av smycken och kassaarbete. På Uroxen sköter hon köksarbetet och tillverkar smörgåsar.
Att få komma iväg från trygga Sverige var en rolig och utvecklande utmaning.
– Hon har fått ett starkare självförtroende och jag har fått en ny syn på vad Caroline klarar av, säger mamma Titti som är väldigt glad att hennes dotter fick resa iväg.

Efter resan har Caroline börjat studera engelska, som hon utvecklade väl i England, på Särvux, yrkesutbildningar för vuxna med funktionshinder. Hennes mamma berättar också att hon var höjdrädd innan hon åkte. Trots det lyckades hon klättra i träd.
– Hennes erfarenheter från England har hjälpt henne att bearbeta rädslan och fått henne att prova saker hon aldrig gjort förut, berättar Titti.

Stort projekt över gränserna
Volontärprojektet ingår i ett EU-program som ska främja ungdomars förståelse för andra kulturer genom internationellt utbyte. Projektet går ut på att erbjuda ungdomar en volontärtjänst i ett annat europeiskt land från sex månader till ett år.
För den som av någon anledning inte klarar av att vara borta så länge, finns möjligheten att åka på korttidsvolontärtjänst. Denna tjänst erbjuds ungdomar som har begränsade möjligheter att få internationell erfarenhet, exem­pelvis ungdomar med funktionshinder.
I Sverige står Ungdoms­styrelsen för informationen om korttidsvolontärtjänst, men intresset har varit svalt. Åsa Askerskär arbetar som ungdomssamordnare i Kristi­ne­hamns kommun, där man varit bäst på att skicka iväg ungdomar på korttidsvolontärtjänst. På två år har man skickat iväg cirka 20 ungdomar.
Siffrorna är låga och Åsa As­kerskär tror att det beror på att det är svårt att nå ut till ungdomarna på grund av sekretess kring personuppgifter. Av de 20 ungdomar som skickats iväg har bara två haft någon form av funktionshinder.
– Fler borde få åka iväg på volontärtjänst. Ungdomarna utvecklar ett nytt självförtroende och får nya internationella perspektiv, säger Åsa Askerskär.

Hur gör man om man vill åka på korttidsvolontärtjänst?
Man börjar med att höra av sig till Ungdomsstyrelsen som hjälper till att leta upp en passande sändande organisation i Sverige. Den sändande organisationen hjälper sedan till med att hitta en mottagande organisation i ett annat land.
Korttidsvolontärtjänst pågår i tre veckor till sex månader och man ska vara mellan 18 och 25 år. Resan kostar ingenting för ungdomarna.
När man kommer hem ska resan redovisas, ofta skriftligt. Men andra redovisningsmetoder fungerar lika bra, beroende på förutsättning.
Hur gör man om man vill bli sändande eller mottagande organisation?
För att bli sändande organisation skickar man in en anmälan till Ungdoms­sty­relsen. I intresseanmälan ska organisationen beskriva sin huvudsakliga verksamhet och hur man vill arbeta med volontärtjänstprojektet. Hand­lägg­nings­tiden är cirka två veckor.

För att bli mottagande organisation måste man godkännas av det nationella kontoret i mottagarlandet. I Sverige är det Ungdoms­styrelsen. Man skickar in en intresseanmälan till dem och ger en utförlig projektbeskrivning, som ger volontär och sändande organisation en god bild av volontärverksamheten.