Reportage

Eldsjälarna på Etac som aldrig slutar förbättra sina rullstolar

Publicerat av
Valter Bengtsson
Dela

De hade både råkat ut för allvarliga olyckor och var bara 18 respektive 9 år gamla när de blev rullstolsburna. Idrotten räddade dem. Till Etac kom de fulla av tävlingsiver och ”med huvudet fullt av rullstolsidéer”.

När Leva & Fungera slår upp portarna på Svenska Mässan i Göteborg den 26 mars är komfortrullstolen Prio väl synlig i Etacs monter.

I sex år har Bosse Lindkvist, utvecklingschef på Etac, haft Prio i skallen. Samtidigt har Håkan Ericsson, affärschef, kämpat med att sälja den i fyra.

Annons

Det har gått trögt. Ekonomiskt har Prio ifrågasatts gång på gång. Och så plötsligt kommer det en beställning. Och ytterligare en. Och sen släpper det. Snart har det sålts tusen exemplar.

Typiskt för Etacs rullstolar

Prios utveckling är ganska typiskt för en rullstol från Etac. Det ligger åratal av utvecklarmöda och tester bakom varje nyhet. Ännu längre tar det innan försäljningen kommer igång på allvar.

– Vi ger aldrig upp, slutar aldrig utveckla det vi gör. Vi är ute och lyssnar och tar in och förbättrar ständigt, säger Håkan.

Annons

Under Hjultorgets alla år som ”brukarmässa” har den haft stor betydelse för Etac. Håkan blir lätt nostalgisk när han pratar om det:

– I början var den en renodlad brukarmässa, lite som en rebellrörelse. Man provade rullstolar på Hjultorget och sen ställde man krav på landstinget.

Numera är mässan något mindre rebellisk, men betydligt bredare.

Annons

Vill klara mer utan att be om hjälp

För Etacs del innebär det i år att man främst fokuserar på Prio och komforten som just den rullstolen erbjuder.

– Många behöver mer stöd, helst utan att försämra rörelsefriheten. Man vill klara mer utan att be om hjälp, det förändrar människors liv. Oavsett om man är ung, vill köra fort och långt, eller om man är gammal och bara vill ta sig från rummet till matsalen, säger Bosse Lindkvist om Prio.

Yvonne är en av de medarbetare som sätter ihop mångåriga storsäljaren Cross. Therese, fabrikschefen, ser till att alla kan jobba snabbt och flexibelt.

Föräldrakraft har åkt till Anderstorp för att träffa Bosse Lindkvist och Håkan Ericsson, två framgångsrika ex-paralympiker som ”växt upp” med Etac. Båda sitter i rullstol. Båda träffar kunder hela tiden. Bosse ansvarar för produktutvecklingen, Håkan för försäljningen. De är två av de eldsjälar som gjort det möjligt för Anderstorp att stoltsera med en av Sveriges hjälpmedelsjättar.

Annons

– Varje vecka, ända sedan jag var tio år gammal, har jag pratat med Bosse flera gånger. Vi har tävlat med varandra, och mot varandra. Ibland jobbar vi jättetätt – men vi har olika mål, han ska utveckla och jag ska sälja.

Världens bästa rullstolfabrik?

– Vi älskar våra jobb och har gått in med liv och lust. Det smittar av sig. Vår fabrikschef Therese har en enorm glöd och nöjer sig inte med mindre än världens bästa rullstolsfabrik. Alla vill väldigt mycket. Det passar inte alla. Man måste gilla förändringar och att tävla – en del vill bara gå till jobbet och ha det lugnt, säger Håkan.

Huvudkontoret finns i Kista i norra Stockholm. Men det är Anderstorp som är navet. Där finns utveckling, montering, lager och service. Från ax tilll limpa. Och det är inte bara rullstolar som tas fram utan även duschstolar och en mängd andra produkter som utvecklas i Etacs egen regi. Ett par viktiga förvärv ingår numera i koncernen – norska Molift och danska R82.

Annons

Hur blev Etac ledande? Det är en kombination av många saker, menar man på Etac: ”Kunderna gillar oss för att vi har bra produkter och bra service. Våra rullstolar är väldigt funktionella med bra tillbehör. Vi har jobbat oss in genom att lyssna på kunderna.”

En CAD-modell kan kräva tusentals timmars arbete. Fortfarande kommer dock Bosses kollegiblock till användning. Foto: Linnea Bengtsson

– Hade inte Bosse vält med traktorn och jag blivit överkörd av en spårvagn hade vi inte suttit här, säger Håkan när vi ber om en kort bakgrund.

År 1977 var Bosse knappt 19 år gammal, utbildad till bilmekaniker och ny på sitt första jobb. På sommaren hjälpte han till hemma på föräldragården utanför Bredaryd:

Annons

– Jag lastade hö och körde på en sten samtidigt som det var en kurva och traktorn slog upp och välte. Jag krossade ryggen, berättar Bosse.

Började om livet

Efter nästan ett år på sjukhus var han tillbaka hemma, förlamad från höften och ned, för att ”börja om livet”.

– Det var tungt, men på något sätt ville jag bestämma mig, vad jag skulle göra med mitt liv, och göra det tidigt. Jag bestämde mig för livet. Jag ville framåt, livet är inte slut. Men visst var det många sömnlösa nätter.

Annons

Samma år skulle Håkan, 9 år, ta spårvagnen från Höglands-torget i Bromma.

– Jag såg inte när 12:an kom och fick benen överkörda när jag skulle snedda över torget, berättar han.

– Idrottsintresset var räddningen för mig. Det gjorde att jag snabbt kom tillbaka i skolarbetet och med kompisarna. Det gav mig självförtroende. Idrotten gör att man kan göra två saker samtidigt. Om jag suttit och läst böcker all tid jag idrottade tror jag inte att jag hade klarat gymnasiet och universitet. Och sedan blev idrotten min försörjning, berättar Håkan.

Annons

Det var som rullstolsåkandet som tände idrottsintresset. Han kom tidigt ut som internationell rullstolsåkare tidigt, och var bara 14 år när han gick till semifinal i europatävlingar.

Testdocka i aktion i en Prio. Fem års användning testkörs. Foto: Linnea Bengtsson

Det började med ett besök på en rullstolsträning anordnad av Rekryteringsgruppen.

– Sedan korsades min bana av amerikanen Ray Clarke som fick upp mina ögon för de amerikanska idealen  och hur man tränade i USA. I mitt tycke var USA långt före och jag fick den amerikanska mentaliteten av honom. När jag mötte Bosse hade jag redan gott självförtroende. Jag skulle bli rullstolsproffs i Kalifornien!

Annons

”Allt hänger på dig själv”

Håkan lever fortfarande högt på inställningen ”sitt inte och häng läpp, vänd det till en fördel och satsa, allt hänger på dig”.

Till Etac kom Håkan år 1994 då han var 26 år gammal. Men då var han redan välkänd i huset.

– Etac hade varit min huvudsponsor sedan tio år. Jag hade andra planer – jag skulle bli revisor – innan jag kom på att jag skulle ägna mig åt det som är roligt.

Annons

Idrottsintresset fanns hos både Bosse och Håkan. Som-maren 1979 träffades de på ett prova på-läger anordnat av Rekryteringsgruppen.

– Det hände mycket i samhället. Vi var individualister, säger Håkan.

Ja, allt handlade om att se möjligheter. Varför ska man ta bort trottoarkanter när man kan lära sig att köra över dem?

Annons

Träna var en livsstil

Att träna var en livsstil. ”För att klara vardagen och orka gå upp på morgonarna”, som Bosse beskriver det.

– Rullstolsträning var smidigt, det var bara att ta sig ut genom dörren från lägenheten i Värnamo och köra, säger Bosse.

Men han ville mer. Bosse började undersöka om han själv kunde bygga rullstolar hemma i föräldrarnas garage.

Annons

– Jag hade en rullstol från landstinget som jag började bygga om. Sågade av ryggen, tog bort bromsarna och så vidare.

Parallellt med karriärerna på Etac hade båda framgångar som paralympiker.

– På Paralympics i Holland 1980 träffade jag en amerikan som sålde nav med snabbkoppling till tävlingsrullstolar, berättar Bosse glatt. Därmed fick hans eget rullstolprojekt en rivstart.

Det blev ett 20-tal egna rullstolar byggda i föräldrarnas garage innan han började på Etac.

Bekväma ryggstöd på väg till kunderna. Foto: Linnea Bengtsson

Under idrottslägret i Boxholm uppsökte Håkan en telefonautomat för att ringa hem till sin pappa. Det var i juli 1980. ”Kan jag köpa en rullstol av Bosse?” frågade Håkan. ”Köp”, sa hans pappa utan att tveka. Därmed öppnades Håkans väg till elit-idrotten, en karriär som omfattade inte mindre än fem paralympics, det senaste år 2000.

Bosse var för sin del klar med Paralympics redan 1992. Under 17 respektive 21 år tog elitidrottandet dem världen runt.

Huvudet fullt av rullstolsidéer

Det var inte bara Håkan som ville köpa Bosses rullstolar. Dåvarande ägaren till Etac, Sven-Inge Kjell, numera ägare till Novista, letade efter ”egna” produkter. Sagt och gjort, Bosse klev in som anställd på Etac år 1981, ”med huvudet fullt av rullstolsidéer”.

– Den rullstol jag själv tillverkat hemma i garaget var råmodellen, en ren aktivrullstol.  Sen ritade vi upp rullstolar för barn, unga och vuxna. Jag ritade på kollegieblock och sen var det ut till bockmaskinen och göra chassi, minns Bosse.

– De blev extremt bra, säger Håkan. Det var de första fast-ramstolarna i Europa som blev testade och godkända som hjälpmedel och inte bara som idrottsredskap.

Påstods vara farliga

Samtidigt pågick en het debatt om varför man skulle ha en sportrullstol, de påstods vara farliga för att de kunde välta bakåt.

– Men vi ville ha dem för att kunna köra över trottoarkanter. Och så såg de annorlunda ut, var smalare och kortare än gamla stolar, hjulen i olika lägen för att anpassa.

– Under de första tre, fyra åren var det fokus på optimal körbarhet, att det skulle rulla lätt och enkelt att anpassa. Sedan fokuserade vi på att man måste sitta bra också, säger Bosse och  fortsätter med att berätta om ”mitt livs sämsta affär”.

– Jag sökte aldrig patent på ryggsystemet som vi kallar Ability Base Seating, reglerbar ryggklädsel. Nu har alla det, varje år kopieras modellen på minst två miljoner rullstolar.

Viktigt för Anderstorp

Det har gått flera decennier sedan Bosse gjorde sina första rullstolar i garaget. Idag är Etac det kanske viktigaste företaget i Anderstorp, men även här har man hållit en ganska låg profil.

Samtidigt förkroppsligar Etac den positiva bilden av företagsamhet – stabilt, långsiktigt och med massor av lokala underleverantörer.  En dröm för både samhälle och medarbetare. Här finns hela kedjan, från utveckling till produktion och service. 70 procent av komponenterna tillverkas inom åtta mils radie, vilket ger en stor logistikfördel. Det gör det också möjligt att leva upp till löftet att leverera individanpassade rullstolar på tre dagar.

Maria Delic och Connie Sjöstrand tillverkar Prio. Foto: Linnea Bengtsson

Fabrikschefen Therese Wilson säger:

– Det är jättetufft att ha så korta leveranstider som tre dagar, och mycket manuellt arbete för anpassningarna, men det är det som gör att vi tillverkar i Anderstorp. Det är en av våra största konkurrensfördelar.

Samtidigt är konkurrensen stenhård, enligt Håkan som ansvarar för försäljningen:

– Det finns flera andra producenter i Sverige och så har vi importen från tillverkare utanför Sverige.

Fördubblat på två år

Det har dock inte hindrat att fabriken i Anderstorp de två senaste åren fördubblat produktionen.

På 80-talet, när Bosse och Håkan var ganska nya på Etac, fanns ett stort uppdämt behov av rullstolar för den som ville vara aktiv.

– Vi var rätt i tidsandan. Våra egna liv blev så mycket bättre tack vare de nya rullstolarna. Idag kan man leva ett aktivt liv på många sätt – även via sociala medier på internet. När vi växte upp var det astråkigt, 30 minuter Bolibompa, det var allt, slår Håkan fast.

Båda tillhör den mest aktiva procenten av rullstolsanvändarna.

– Idrotten har varit extremt viktig för oss, säger Bosse. Jag tränade före jobbet och skyndade hem för kvällspasset.

Samtidigt var Etac huvudsponsor för rullstolsåkningen under 80- och 90-talen.

Vad är då så bra med Etacs rullstolar? Håkan menar att det handlar om funktionen, bra kvalitet och rätta priset, att andra inte kan erbjuda samma kvalitet och individanpassningar. Han lyfter fram rullstolarnas påkostade ryggar, en faktor som är viktig i många upphandlingar.

– Inom Skandinavien viktas numera kvalitet högre än pris i upphandlingar, till skillnad för några år sedan. Nu har man lärt sig läxan. I andra länder är det fortfarande mycket av slit och släng, säger Håkan.

Bosse Lindkvist första rullstol – tillverkad hemma i föräldrarnas garage där sammanlagt 20 stolar såg dagens ljus. Inte bara rullstolen är bevarad – även det unika garaget. Foto: Linnea Bengtsson

Att förbättra modulariteten i produkterna är den viktigaste trenden idag. Nya tillbehör ska helst passa till alla gamla rullstolar.

– Vi måste bli bättre på modultänket och även underlätta för hjälpmedelscentralerna, tänka på hela kedjan, säger Bosse.

– Det är en utmaning att göra det enklare att göra inställningar. Rullstolar blir allt mer komplicerade och samtidigt snabbare och lättare att individanpassa.

Behoven exploderar

Samtidigt nästan exploderar behoven, när allt fler ska klara sig själva i det egna hemmet. Bättre formgivning kan göra det möjligt.

– Vi jobbar hårt med att bryta ned allt i moduler och jobba igenom varje del, säger Bosse och jämför rullstols-chassin med bilindustrins bilplattformar.

– Cross, vår mest sålda modell, är som en Volvokombi. Man ser detaljer från 1996 i nytillverkade Cross. Även för den gick det trögt, när vi började sälja den på 90-talet. Men den finns kvar även om tio år.

Ett hundratal olika tester i olika ”burar”. I denna miljö får idéerna visa vad de går för. Och det är här som många problem får sin lösning. Foto: Linnea Bengtsson

Etac-fakta

Har utvecklat hjälpmedel sedan 1973.

Har verksamheter i Sverige, Norge, Danmark, England, USA, Tyskland och Holland samt säljer genom distributörer i andra delar av världen.

Ägs av Nordstjernan, som i sin tur till största delen ägs av Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse för allmännyttiga ändamål.

Artikeln publicerades 2019-02-11

Publicerat av
Valter Bengtsson