Museum öppnar dörren till en annan värld

Monia O’Neill och Najma Tedros tar på ögonbindlar och träder in i en annan värld. I totalt mörker försöker de höra hur bollen rör sig över spelbordet. De besöker utställningen Viljor av stål på Riksidrottsmuseet, där showdown är en av sporterna som man kan prova på.
När Föräldrakraft besöker utställningen är en grupp höstlovsfirande elever från Sjöängsskolan i Älvsjö där tillsammans med ett par fritidsledare.
Flera av ungdomarna turas om att köra rullstolsslalom.
– Det är svårt, men jätteroligt. Man vill tävla mot sig själv hela tiden, säger Elsa Storekers som successivt förbättrar sin tid och snart klockas för 19,25 sekunder, vilket är en av de klart bästa tiderna den här dagen.
Men än är det en bra bit ned till friidrottaren Niklas Almers rekord från invigningsdagen, 12,66.
Men Elsas tid räcker gott för att slå en annan kändis som gästade invigningen, Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin, vars sluttid blev 44 sekunder.
– Inför sitt besök varnade Mona Sahlin för att hon var nyopererad i knät, men det passade ju alldeles utmärkt, säger museets chef Karl Örsan.
Några meter från slalombanan står ett bord för showdown. Monia O’Neill och Najma Tedros har tagit på sig ögonbindlar och försöker spela.
De försöker lyssna sig till var bollen är. Monia letar länge innan hon upptäcker att Najma redan gjort mål. Bollen ligger stilla, och därmed tyst, i målet.
– Det är kul, men svårt när man inte får titta. Man vill ta av bindeln hela tiden, säger Monia.
Flera skäl till besök
Fritidsledare Miguel Montecinos tittar intresserat på. Han, och övriga fritidsledare på skolan, läste om utställningen i en dagstidning och såg flera skäl att göra ett besök.
– Det verkade kul att prova på handikappidrott, och få en aning om hur svårt det kan vara när man inte ser eller hör. Många av våra ungdomar spelar fotboll och innebandy, men det här är något annat, säger han.
Utställningen kommer att ändra skepnad flera gånger fram till sommaren. Just nu blandas rullstolsslalom med showdown och skytte. Efter nyåret blir det fokus på vinteridrotter och Paralympics i Vancouver. Därefter koncentrerar man sig på sommaridrotter.
– Vi vill även visa idrottens betydelse för friskvård, och meningen är att vi ska anordna temakvällar då vi bjuder in idrottslärare och även vanliga lärare för att diskutera aktuella frågor, säger Helene Stjernlöf, informationsansvarig på Svenska handikappidrottsförbundet, SHIF, som är medarrangör till utställningen.
Vilka frågeställningar det blir är ännu inte bestämt. Utställningen är dynamisk, innehållet växer till delar fram allt eftersom.
På museet är man mycket nöjd med de första dagarna. Invigningsyran har förvisso lagt sig, men Karl Örsan är fortfarande strålande glad, näst intill lyrisk.
– Det finns cirka 70 specialförbund under Riksidrottsförbundet. Handikappidrottsförbundet är redan väl representerat här, men när vi kontaktade förbundet i våras var det med tanke på att nästa år, 2010, är tillgänglighetens år. Vi tänkte att det vore kul om vi kunde göra något med dem. SHIF rymmer i sig så många idrotter, säger han.
1. Najma Tedros testar showdown … 2. … med kompisen Mona O’Neill. 3. Elsa Storeker – en hejare på slalom.
Nappade direkt
SHIF nappade direkt. Ett program mejslades ut.
– Vi ville inte göra någon totalutställning, men visa på ögonblick ur historien och ge möjligheter att prova på, säger Karl Örsan.
Och han ångrar sig inte. Långt därifrån.
– En så här lyckad start har en utställning aldrig haft. Enskilda och klasser ringer och besöker oss enbart för det här. Vi har säkert tredubblat antalet besökare under den tid som utställningen varat, säger han.
Åldersspridningen mellan de många besökarna har varit stor, från barn till pensionärer.
– Det har varit stort tryck kring rullstolsslalombanan hela tiden, folk är intresserade och vill prova. Dessutom har vi andra aktiviteter, som tipspromenad och diplomtillverkning, de flesta kan hitta något som intresserar dem, säger Gunilla Stillström, intendent och programansvarig på museet.
När Föräldrakraft lämnar museet är det ännu full fart på slalombanan, kring showdownbordet och i rummet där man kan göra sitt eget diplom.
Ännu mer folk
Nästa dag ska bragdguldmedaljören och mångfaldige Paralympiske guldmedaljören Jonas Jacobsson besöka utställningen och instruera skytte.
Viljor av stål lär stå sig länge, och många besökare lär finna anledning att återkomma både en och två gånger.
Utställningen Viljor av stål håller på till den 30 juni 2010.
För program och utställningar, se www.riksidrottsmuseet.se