När kan vi börja prata om döden?

KRÖNIKA. Ända sedan min äldsta dotter föddes har döden varit ständigt närvarande i mitt liv. Andningssvårigheterna vid födseln, de efterhand upptäckta hjärnskadorna, epilepsin, infektionerna under småbarnsåren.

Allt pekade på att hennes liv skulle bli kort, och under hennes första år tyckte vissa läkare till och med att det var onödigt att ge henne antibiotika eftersom hon förmodligen ändå inte skulle bli så gammal. Andra vågade inte ens närma sig frågan om livet och döden.

För att kunna stå ut med vetskapen om att hennes liv när som helst kunde ta slut hittade jag bara ett sätt att förhålla mig. Att prata om döden, om och om igen.

Det var i alla fall så vi gjorde, hennes pappa och jag.

Men när hennes syskon föddes blev det svårare. Jag blev plötsligt osäker och famlade bland orden. När kan man börja prata om döden? Vilka ord ska vi använda? Hur mycket kan vi säga?

Jag läste på, rådfrågade experter och letade efter barnböcker med döden som tema. Vi läste en bok om ett marsvin som dog. Vi tittade på Bröderna Lejonhjärta. Men jag kunde ändå inte hitta formuleringarna.

Det kändes så viktigt att kunna prata om döden på ett naturligt sätt, att jag nästan slog knut på mig själv. Till slut kändes ingenting naturligt över huvud taget. Så ingenting blev sagt.

Så hur gjorde vi då? Ärligt talat så vet jag inte riktigt. Vi väntade, försökte se ut som att vi hade allt under kontroll när sjukhusvistelserna avlöste varandra, semestrar hastigt avbröts och ambulanspersonal knackade på dörren.

Jag tror att det var syskonen själva som till slut frågade oss rakt ut. I bilen på väg till sjukhuset, eller på vägen hem, jag minns inte riktigt.

Det jag däremot minns är hur skönt det var att få säga som det var, att vi inte visste hur det skulle gå, att medicinerna kanske inte skulle hjälpa, och att deras syster kanske skulle dö.

Hon dog inte den gången. Men nu har vi benämnt det onämnbara, och om inte annat, öppnat upp för de svåra samtal som kommer att komma den dagen det händer. Och kanske, kanske, kommer det göra syskonens och vår sorg lite, lite lättare att bära.

Anna Pella

Ny bok med Funkisfamiljen

OPERATION DÖDSVIKTIGT (Libris) är tredje delen i serien Funkisfamiljen och är skriven för barn 6-9 år, men kan läsas även i andra åldrar med eller utan en vuxen. Boken handlar om syskonen Vide, Tintin, och Mio. Mio har en sällsynt diagnos och kan inte kan gå eller prata.
I Operation dödsviktigt reser familjen till fjällen, där de nås av beskedet att en kompis till Mio har dött. Vide märker att många vuxna har svårt att prata om döden och försöker ta reda på så mycket som möjligt tillsammans med sin vän Eli. Tillsammans startar de Operation dödsviktigt.

Operation Dödsviktigt omslag
Omslag till boken Operation Dödsviktigt.

Text: Anna Pella
Illustration: Anna Forsmark
Förlag: Libris januari 2020
ISBN: 978-91-7387-826-9

Anna Pella om tredje boken i serien Funkisfamiljen

”I januari kommer tredje delen i barnboksserien Funkisfamiljen ut på Libris förlag. Den heter Operation dödsviktigt och handlar om den svårighet många vuxna har att prata om döden med sina barn, och alla de frågor som barn kan ha om döden. Jag önskar att jag haft en sån bok att hålla i när jag var som mest rädd för att prata om döden med mina barn, och jag tror att den behövs för att ge barn som växer upp i funkisfamiljer en egen röst. Genom att visa vilka särskilda utmaningar man kan ställas inför i en funkisfamilj kan den bidra till mer kunskap om mångfald och olikheter i barnlitteraturen.
Min önskan är att boken ska nå alla barn som är intresserade av frågor om livet och döden – och allt däremellan. Men framförallt barn som själva befinner sig i en liknande situation.”

Foto
Anna Pella. Foto: Eva Lindblad

Om Anna Pella

Frilansjournalist, författare och föreläsare, som skriver för bland annat tidningen Föräldrakraft och Nationellt kompetenscentrum anhöriga. 2017 kom den självbiografiska boken ”När du ler stannar tiden” om livet med dottern Agnes, som föddes 2003 med flerfunktionsnedsättning. Boken resulterade också i att familjen porträtterades i ”När livet vänder” på SVT. 2018 kom första delen i barnboksserien Funkisfamiljen, Operation slutstirrat, och våren 2019 kom andra delen Operation rädda sommarlovet.

Fler artiklar om detta ämne