Nära till ny teknik – även på fritiden
I ett stort rött hus med vita knutar någon mil norr om Uppsala bor familjen Lindberg. Elin och Tony flyttade hit 2004, när Morgan var tre år och Filippa fortfarande låg i vagnen. Morgan hade precis fått diagnosen autism och utvecklingsstörning och familjen ville komma bort från stan.
– Morgan blev stressad av pulsen, och vi längtade till lugn och ro och att kunna ha dörren öppen, berättar mamma Elin Lindberg.
Något år efter flytten visade det sig att även Filippa hade autism, om än i mildare form. Utmaningen att få livet att fungera med två små barn med särskilda behov hade börjat.
– Vi insåg att vi behövde göra oss av med hästen vi hade skaffat. Någon måtta fick det vara, skrattar Elin, som nu är glad att familjen ”bara” har två katter, en kanin och två heltidsjobb att sköta om.
Till stor nytta
För både Morgan och Filippa har IT-hjälpmedel varit till stor hjälp för att hitta rutiner och att lära sig nya saker. Det underlättar att både pappa och mamma är tekniskt kunniga.
– Varken Tony eller jag är rädda för att prova ny teknik. Datorn är ett bra hjälpmedel för våra barn eftersom den är så otroligt logisk och helt och hållet konsekvent. Den gör inget ”okej då… bara för denna gången…”, utan den gör som den är tillsagd att göra, vare sig mer eller mindre, säger Elin.
I våras fick Morgan en handdator för sina bildsymboler. Den är ett svårt hjälpmedel för honom men Elin är säker på att han kommer att kunna behärska den helt så småningom. Fördelen med handdatorn är att det är lättare att bygga på symbolkartorna på det här sättet. Bland annat kommer Morgan att visa exakt vilken glass han vill ha istället för han bara vill ha glass.
– Att skapa ett symbolspråk till sitt barn kräver mycket eftertanke. Det vilar ett stort ansvar på oss som föräldrar att inte begränsa Morgan, utan ge honom möjlighet att kunna berätta vad han vill, säger Elin.
Datoriserad röst
En annan fördel med handdatorn är att den har en datoriserad röst som läser upp symbolerna och gör att det blir lättare för Morgan att kommunicera med omvärlden. Första gången datarösten kom till användning minns Elin tydligt.
– Vi hade ätit hans favoritmat kyckling och ris. Jag hade började plocka av matbordet och stod med ryggen till när den datoriserade rösten sa ”jag vill ha mera mat”. Jag får fortfarande gåshud när jag tänker på det, säger Elin.
Det var familjen som själva kom med idén att låta Morgan få testa en handdator. Medan de väntade på att få den förskriven hörde de talas om att det fanns tilläggsprogram för just PECS till Iphone-telefoner.
– Jag skaffade en Iphone, men vi provade aldrig. Men drömmen är att Morgan så småningom ska ha en handdator med digitalkamera i så att han ska kunna ta egna bilder, säger Elin.
Certec-klocka i sovrummet
Morgan har sedan födseln haft sömnsvårigheter. För att han lättare ska förstå när det är natt och när det är dag så har han sedan några år en så kallad Certec-klocka i sitt sovrum. Om han vaknar mitt i natten visar de röda små lysdioderna hur långt det är kvar av natten.
– De senaste veckorna har varit upp och ner. Att vakna 04.30 hör till vanligheterna och ibland vaknar han redan klockan ett, även om det tack och lov inte är så ofta. Periodvis har vi stor nytta av Certec-klockan, men just nu så verkar han dessvärre välja bort den.
Familjen har också en tidstock som Morgan fått tidigare. Det är digitalt timglas som räknar ned hur långt det är kvar av en viss tid.
– Tidstocken förstår både Morgan och Filippa hur den funkar, det vill säga att något händer när tiden är slut. Den är jättebra att ha vid bad, toabesök eller när de inte vill avsluta det de håller på med.
Filippa är den som är mest dataintresserad. Hon har en egen dator som hon behärskar till fullo. Den här kvällen har Filippa valt ett spel där hon ska gissa på ord som rimmar. Hon fixar det galant.
Spelade schack
– När hon var fyra år upptäckte jag att hon spelade schack på datorn. Det hade hon lärt sig genom de småspel som följer med operativsystemet. Hon hade själv hittat dit och lärt sig hur det fungerade. I somras lärde hon sig läsa genom datorn. Plötsligt hörde jag henne ljuda och läsa ett ord, sedan kom ett till och ett till. Sen kom det som ett flödande vatten. Hon läser inte hela meningar, men detta var gott nog för en autistisk tjej som inte börjat ettan ännu. Hon har också lärt sig räkna och enstaka engelska ord med dataprogrammens hjälp, säger Elin.
Filippas dataplats är under en loftsäng. Dataplatsen är så utformad att den är som en koja. När hon vill vara ifred drar hon ner en gardin. Elins dataplats är snett bakom Filippas.
– Då kan jag ha koll när hon är ute på internet så hon inte kommer till sidor där hon inte ska vara. För det mesta håller hon sig till schyssta barnsidor som till exempel Radioapan och Bolibompa.
Visuella hjälpmedel
Barnens skolor jobbar också mycket med visuella hjälpmedel. För att göra det enkelt att med hjälp av foton berätta vad barnen gjort på fritiden har familjen skaffat en liten snabb fotoskrivare som man kopplar direkt till digitalkameran.
– Det ska vara enkelt och roligt om det ska vara ett hjälpmedel, annars används det inte. Jag tror att det är nästan lika viktigt att föräldrarna tycker att det är roligt för att det ska bli av.
Familjen har även anpassat TV-upplevelsen med en mediadator där de lagt in alla sina filmer.
– Vi blev så trötta på alla dvd-skivor som låg överallt och blev repiga och oanvändbara. Nu kan barnen, främst Filippa, välja film själv. Vi har sett att de gärna ser samma scen många gånger efter varandra. För oss vuxna är det obegripligt att se samma fem sekunder om och om igen, men det är ju så de vill se filmerna. Det är också roligt att snabbspola fram och baklänges. Många, många skratt har vi fått i vardagsrummet sedan mediadatorn gjort entré.
På fritiden ägnar sig pappa Tony och Morgan åt högteknologiska naturupplevelser genom så kallad geocaching. Med tält och stormkök i bakluckan kör de till olika platser runt om i landet efter givna koordinatpunkter.
– Geocaching är en högteknologisk skattjakt med gps. Under våra strapatser besöker vi platser där vi annars aldrig skulle ha satt vår fot. Morgan tycker mycket om att vara ute i naturen och det här ger oss ett mål med våra utflykter. Slutmålet är ofta en mycket vacker eller intressant plats, säger Tony.
Att hitta lösningar som fungerar
Familjen Lindberg har genom åren hittat många tekniska lösningar för att göra vardagen lite enklare.
– Jag tror att föräldrar till barn med autism är otroligt duktiga på att hitta lösningar för att få tillvaron att fungera. Vår familj är duktig på att använda oss av tekniska hjälpmedel, andra kanske hittar andra typer av lösningar för att göra vardagen mindre kaotisk och möjlig att överleva i. Det kan vara mycket tungt långa perioder, men vi uppskattar och värderar också sådant som kan tyckas vara små saker i livet, som till exempel idag när Filippa kom hem från skolan och sjöng. Det var helt fantastiskt, säger Elin. +