Nino är nära målet

Nino Bylund Fahlén, som har en hörselskada och Asperger Syndrom, har arbetat som elevassisstent, diskplockare, stekt hamburgare och sorterat brev. Bland annat. I dag har han en praktikplats hos CityMail och hoppas få fast anställning.

De gamla husen runt Järn­torget blickar vänligt ner på turister, boende och alla de som har sin arbetsplats i Gamla stan i Stockholm. Ett myller av gränder, butiker och caféer gör

Gamla stan till en av Stockholms populäraste besöksmål. Här känner sig Nino Bylund Fahlén hemma och lotsar oss säkert till ett café vid Brända tomten. Klädd i t-shirt, skinnjacka och jeans, med bakåtkammat hår och med en plastpåse i handen kommer han släntrande till vårt möte, direkt från sin praktikplats hos CityMail, där han sorterar post och tar hand om försändelser.

Han arbetar tre dagar i veckan mellan klockan 10.00 och 13.30. Målet är att få en fast anställning.

– Jag trivs bra och vill gärna fortsätta inom bolaget och arbeta heltid, säger han.

Den lediga tiden ägnar han åt att, tillsammans med boendestödjaren, ordna med saker i hemmet, sköta kontakter med myndigheter, handla och över huvud taget fixa och dona för att få vardagen att flyta på.

Att arbetet är en viktig del av vardagen och ett ställe där man ska trivas är något som Nino gärna skriver under på. I dag är han 28 år och har med vanlig grundskola och en tvåårig folkhögskoleutbildning i bagaget provat på olika yrkesroller i flera företag. Att vägen inte har varit spikrak har sina förklaringar.

I sjuårsåldern drabbades han av en hörselskada och har kraftigt nedsatt hörsel på ena örat. För två år sedan genomgick han en utredning och fick diagnosen Asperger Syndrom. Att få svart på vitt på sina svårigheter har inneburit flera fördelar i jakten på en fast anställning. Mer individuell hjälp, en LSS-handläggare och fler människor som ställt upp.

Ny förståelse

Med nyvunna kunskaper om sin diagnos kan han i efterhand förstå och inse varför vissa arbetsplatser och jobb inte har fungerat. Arbetet på en hamburgerrestaurang var ett av dem.

– Usch, det var inte roligt. Stressigt och otrevligt. Jag passade verkligen inte in där.

Däremot talar han sig mer än gärna varm om praktikplatsen som diskplockare på Mosebacke Etablissemanget på Söder i Stockholm, somrarna 2008 och 2009. Där fanns en positiv social gemenskap med såväl personal som gäster och han kände att han gjorde skillnad. Arbetet var tungt, men han kände att han passade in.

– Tyvärr var arbetet säsongsbetonat och i september behövdes inte mina tjänster länger, förklarar Nino.

Jobbigt att söka jobb

Att Nino tycker det är slitsamt att ständigt söka jobb är inget han sticker under stol med. Ansträngningen och nervositeten inför en intervju samt att vara på topp när man träffar arbetsgivaren är påfrestande. Dessutom kostar det på att skriva ansökningsbrev och hålla sitt CV uppdaterat.

Genom åren har han hittat strategier för att underlätta jobbsökarprocessen. Som till exempel att förbereda sig noga och gå igenom de vanligaste frågorna för att inte behöva tänka ut svaren i samma stund som frågan ställs. Detta har minskat både stressen och oron.

Men det är inte bara att jakten på jobb som frestar på. Att inte känna sig uppskattad, att inte ha en fast punkt i tillvaron och att inte kunna unna sig saker på grund av att det inte finns tillräckligt med pengar är andra aspekter av att vara arbetssökande som Nino gärna hade klarat sig utan. Resor, köpa mer musik och se på fler filmer är saker som han får göra avkall på.

– Jag är 28 år och har aldrig haft ett fast jobb, det kan kännas tungt ibland, säger han.

Samtidigt betonar han att han inte går omkring och deppar för att situationen ser ut som den gör.

Hjälp betyder mycket

Idag får han hjälp av Misa med att söka jobb. Och tillsammans med sin arbetshandledare, Lotta Lundberg, ska han försöka få utökat ansvar på CityMail.

Att stödet från Misa är värdefullt fram­går tydligt. Han fick hjälp av Misa att hitta den arbetsplats han är på idag. Engagemanget och hjälpen betyder myc­ket. Till exempel har han fått hjälp att tyda information från Försäkringskassan och andra myndigheter.

– Från början var Nino osäker på vad han ville göra och behövde få prova sig fram ett tag. Arbetsplatsen han är på idag passar honom väldigt bra, både vad gäller arbetsuppgifter och arbetsmiljö. Och här finns det möjlighet att fortsätta utvecklas. Idag har Nino ett bestämt mål, som vi tillsammans jobbar mot, och det är att inom en snar framtid nå fram till anställning någonstans, säger Lotta Lundberg.
 

Det kan vara svårt för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar att ta sig in på arbetsmarknaden på egen hand, oavsett om det gäller praktik eller anställning. Många klarar inte själva jobbsökningsprocessen som kräver stora sociala färdigheter.

– Att få hjälp med företagskontakter och individuell matchning av arbetsuppgifter och arbetsmiljö gör ofta hela skillnaden. Vi ser också att ett fortsatt stöd efter att man fått anställning är viktigt för att kunna behålla arbetet på längre sikt. Många personer vi träffar har unika kunskaper och förmågor och är en stor tillgång när de väl får en chans att komma in på ett företag, säger Lotta Lundberg.

Förutom jobbet på Mosebacke är det rollen som lärarassistent som Nino trivts bäst med. Drömmen är emellertid att arbeta med musiker, få följa med på turnéer, rodda, se till att allt sköts och hjälpa till i studion. Han lyssnar helst på reggae, punk och ska. The Clash, Cream, Jimi Hendrix, Led Zeppelin, Nationalteatern och Dag Vag är några av de musikaliska förebilderna.

– Att få hänga med ute på vägarna vore verkligen ett drömjobb, säger Nino och ler.

Vem vet? Med många år kvar i arbetslivet kan mycket hända. Och med en stor portion ansträngning och en gnutta tur så kan ju faktiskt en dröm bli till verklighet.