Nyheter | LSS-krisen

Nödrop från assistansanordnare

”Var fjärde företag riskerar att läggas ned inom ett år”

Hanna Kauppi. Foto: Linnea Bengtsson.

I denna artikel

Krisen är akut för många assistansanordnare. Vart fjärde företag riskerar att läggas ned, enligt en undersökning gjord av KFO och Vårdföretagarna.

– Anordnare lever under ständig stress, säger Hanna Kauppi, KFO.

Ekonomin för assistansordnare har successivt försämrats. Schablonersättningen har halkat efter kostnadsutvecklingen, och den betalas numera i efterskott istället för i förskott som tidigare.

Den undersökning som nu genomförts bland 189 medlemmar av KFO och Vårdföretagarna visar att ekonomin är krisartad för många.

85 procent av anordnarna är oroade över den ekonomiska utvecklingen och en fjärdedel ser en risk för att de kan behöva avveckla verksamheten det närmaste året, heter det i ett pressmeddelande.

Det har gått för långt när anordnare nu tvingas lägga ned för att den statliga timersättningen knappt täcker löneökningar

– Det har gått för långt när anordnare nu tvingas lägga ned för att den statliga timersättningen på 295 kronor knappt täcker kostnader för löneökningar och dagliga utgifter, säger Fredrik Borelius, näringspolitisk expert på Vårdföretagarna.

– Anordnare med sämre likvid lever under ständig stress. För några har osäkerheten kring efterskottsbetalningarna varit en bidragande orsak till avveckling, säger Hanna Kauppi, bransch- och näringspolitiskt ansvarig för personlig assistans hos KFO.

 

Läs mer om rapporten på KFO:s webbsajt

Beställ HejaOlikas nyhetsbrev

Sidor ur Föräldrakraft nr 4

Beställ senaste numret av Föräldrakraft

Bli expert på LSS med hjälp av LSS-skolan!

Skip to content