Nyheter

Nödrop från assistansanordnare

Denna artikel handlar om


Annons
Annons för Misa

Partnerinformation från NKA
Att vara anhörig
Nya webbinarier om anhörigfrågor NKA-podden tipsar om stöd och strategier Samtalsgrupp kostnadsfritt stöd Fler tips på NKA:s egen temasida
Partnerinformation från Humana
Humana tipsar
Logopedens bästa råd!
När Josefin fick en son med autism valde hon att bli jurist
Parapepp inspirerar till aktivitet
Fler tips på Humanas temasida

”Var fjärde företag riskerar att läggas ned inom ett år”

 

Krisen är akut för många assistansanordnare. Vart fjärde företag riskerar att läggas ned, enligt en undersökning gjord av KFO och Vårdföretagarna.

– Anordnare lever under ständig stress, säger Hanna Kauppi, KFO.

Ekonomin för assistansordnare har successivt försämrats. Schablonersättningen har halkat efter kostnadsutvecklingen, och den betalas numera i efterskott istället för i förskott som tidigare.

Den undersökning som nu genomförts bland 189 medlemmar av KFO och Vårdföretagarna visar att ekonomin är krisartad för många.

85 procent av anordnarna är oroade över den ekonomiska utvecklingen och en fjärdedel ser en risk för att de kan behöva avveckla verksamheten det närmaste året, heter det i ett pressmeddelande.

Det har gått för långt när anordnare nu tvingas lägga ned för att den statliga timersättningen knappt täcker löneökningar

– Det har gått för långt när anordnare nu tvingas lägga ned för att den statliga timersättningen på 295 kronor knappt täcker kostnader för löneökningar och dagliga utgifter, säger Fredrik Borelius, näringspolitisk expert på Vårdföretagarna.

– Anordnare med sämre likvid lever under ständig stress. För några har osäkerheten kring efterskottsbetalningarna varit en bidragande orsak till avveckling, säger Hanna Kauppi, bransch- och näringspolitiskt ansvarig för personlig assistans hos KFO.

 

Läs mer om rapporten på KFO:s webbsajt

 

Annons
Annons för Humana
Annons
Annons för Mo Gård
Annons
Annons för HEA Medical
Annons
Annons för STIL
Annons
Annons för Etac
Annons
Annons för Etac
Annons
Annons för CJ Advokatbyrå
Annons
Annons för Move & Walk