Nu är det klart – Hudiksvall är Sveriges bästa LSS-kommun 2017
PRESSMEDDELANDE. Under tisdagen avslöjades 2017 års vinnare i tävlingen Bästa LSS-kommun. Segern togs hem av Hudiksvalls kommun. På andra och tredje plats kom ytterligare två kommuner hemmahörande norr om Stockholm. På andra pris kom Gävle kommun och på tredje pris Uppsala.
– Men alla är segrare, inte minst kommuninvånarna, menar Anna Barsk Holmbom och Valter Bengtsson, initiativtagarna till tävlingen.
– Jag är så oerhört stolt, sa Lotta Palmborg som är verksamhetschef för enheten Funktionsnedsättning i Hudiksvall, när hon tog emot priset av Thomas Jansson en av jurymedlemmarna i Bästa LSS-kommun, tillika styrelseledamot i Funktionsrätt Sverige och ordförande i FUB.
– Jag vet att varje medledare står bakom att vi får det här priset. Vi vill vara bäst på att bli bättre!
Juryns motivering för Hudiksvall som Bästa LSS-kommun lyder så här:
Hudiksvall har fått generellt goda omdömen för sina LSS-insatser, bland annat i brukarenkäter, och vissa insatser är föredömliga. Kritik finns mot försämringar inom ledsagarservice och assistans.
Juryn vill uppmärksamma det starka engagemanget på flera nivåer; vi tycker det är berömvärt att Hudiksvall vill vara en vinnare på LSS. Förvaltningen Omsorg om personer med funktionsnedsättningar har målsättningen att ”vara bäst på att bli bättre”. En sådan ambition är viktig för att inspirera hela kommunen att förbättra för personer som är beroende av LSS-insatser.
Juryn har år 2017 valt att ge andrapriset till Gävle kommuns enhet för dagliga verksamheter. Motiveringen lyder:
Vi menar att Gävle genom sitt arbete med daglig verksamhet visar att en hög grad av flexibilitet och goda valmöjligheter för personer med LSS-insatser är möjligt att erbjuda inom kommunal verksamhet. En engagerad ledning, fokus på långsiktighet och låg personalomsättning har bidragit till att skapa utvecklingsmöjligheter och trygghet för de personer som berörs. Vi i juryn hoppas på att Gävle kommun fortsätter det goda arbetet som påbörjats i den dagliga verksamheten genom att i nästa steg underlätta för fler att gå från daglig verksamhet till löneanställning.
Tredjepristagare blev Uppsala kommun, Omsorgsnämnden som fick följande motivering från juryn:
Politiker i omsorgsnämnden har tillsammans med personal påbörjat den långa resan med att förbättra inflytande och delaktighet för personer med LSS-beslut i Uppsala. Ett LSS-råd har bildats, där frågor tas upp som berör målgruppen, och ett arbete är påbörjat med delaktighetsmodellen som förbättrar möjligheten för inflytande.
Även om det finns kritik mot kommunens insatser anser juryn att den tydliga viljan att förändra och förbättra insatser, som ges i en strävan att nå en bättre överensstämmelse med LSS intentioner, är värd att uppmärksammas.
Det är Anna Barsk Holmbom, ABH Utbildning och Valter Bengtsson från Föräldrakraft och websidan HejaOlika som är initiativtagare till tävlingen. En jury har tillsammans med Anna och Valter utsett vinnaren. Det här är det andra året priset delas ut. Förra årets vinnare, Botkyrka har funnits med i juryn genom Tuva Lund, kommunalråd.
Pressbilder
Bilderna ovan är fria för användning i samband med artiklar om Bästa LSS-kommun. Ange ”Foto: Linnea Bengtsson”. För högupplösta versioner av bilderna, eller önskemål om andra bilder från prisutdelningen, mejla oss på info@faktapress.se