Nu avgörs vem som blir 2018 års Bästa LSS-kommun
Vem tar hem det prestigefyllda priset ”Bästa LSS-kommun 2018”? Nu på torsdag, den 8 november 2018, avgörs om det blir Jönköping, Karlstad eller Tierp.
Prisutdelare är Bengt Westerberg som utser vinnaren kl 15.00–16.00 vid en ceremoni på Klara Södra Kyrkogata 1, Stockholm.
Journalister/medier är välkomna att delta vid prisutdelningen då det även finns möjlighet att ställa frågor både till de tre finalistkommunerna och till Bengt Westerberg.
Ur programmet: Finalisterna ger korta presentationer av hur man arbetar med LSS. Bengt Westerberg ger en aktuell bild av LSS betydelse för att personer med funktionsnedsättningar ska kunna leva som andra i dagens samhälle.
Du som önskar bevaka prisutdelningen och/eller intervjua finalisterna kan kontakta Valter Bengtsson (0709-560852 eller valter.bengtsson@faktapress.se) eller Anna Barsk Holmbom (070-672 80 81, anna@abhutbildning.se).
LSS har förbättrat livsvillkoren
Sedan 1994 har LSS markant förbättrat livsvillkoren för personer med svåra funktionsnedsättningar men allt är inte bra. Många gånger får kommunerna hård kritik. Med priset Bästa LSS-kommun vill vi ändra den negativa bilden och lyfta fram fördelarna med LSS, lagen om stöd och service för personer med funktionsnedsättningar.
Lagen har 10 olika insatser
LSS, lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, innehåller 10 olika rättigheter.
Kommunen är ansvarig för alla dessa insatser utom råd och stöd som ligger på landstingen och personlig assistans för dem som har grundläggande behov över 20 timmar per vecka, där staten är ansvarig genom Försäkringskassan.
Kommunen har alltså en mycket viktig roll i LSS. De är både beslutsfattare och många gånger också utförare, kanske den enda utföraren som finns. Desto viktigare att det är hög kvalitet på såväl beslutsfattande som på utförande.
Nu är det 24 år sedan LSS infördes. Många har det mycket bättre än före LSS men utredningar om besparingar skrämmer dem som berörs. Kommunerna får många gånger kritik för sitt agerande, nu senast SVT Uppdrag gransknings program om särskilda boenden.
Det är ibland så att människor inte får sina behov tillgodosedda, trots att LSS finns. Men vi har en orubblig tro till att det ändå finns goda exempel som, om vi ger dem utrymme, kan visa vägen för andra. Därför vill vi ge priset ”Bästa LSS-kommun” till en kommun som är värd att uppmärksammas för positivt arbete med LSS.
Vilken kommun som tilldelas 2018 års pris som ”Bästa LSS-kommun” tillkännages torsdagen den 8 november. Prisutdelare är Bengt Westerberg, som var socialminister i den regering som för drygt två decennier sedan ansvarade för införandet av LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.
Juryn har utsett tre finalister
De tre finalisterna Karlstad, Jönköping och Tierp har alla på olika sätt gått i bräschen för att utveckla LSS-stöd som gör det möjligt för alla att vara delaktiga i samhället.
Karlstad är nominerat för sin dagliga verksamhet, med en konstskola med Lars Lerin som lärare.
Jönköping har nominerats för politikernas engagemang och beslut kring personlig assistans.
Tierp har nominerats för sitt arbete med dialog mellan beslutsfattare och berörda samhällsmedborgare.
Sveriges kommuner kan lära av goda exempel
Vi i juryn för Bästa LSS-kommun vill uppmana alla andra kommuner att utnyttja de möjligheter och samhällsekonomiska fördelar det innebär med att alla kommuninvånare deltar aktivt i samhällslivet, som det blir när LSS intentioner efterlevs. Studera vad finalisterna i ”Bästa LSS-kommun” har åstadkommit och lär av dessa goda exempel.
Anna Barsk Holmbom
ABH Utbildning och Rådgivning
Valter Bengtsson
Föräldrakraft och HejaOlika
Samt jurymedlemmarna David Lega, Eva Olofsson, Henrik Petrén, Elaine Johansson, Maria Johansson och Harald Strand.