Nu kan arbetsminnet tränas på iPad

Publicerat av
Redaktionen
Dela

Nu blir det enklare att träna arbetsminnet. I höst kommer Robomemo och de andra Cogmed-produkterna för minnesträning i app-versioner för iPad.

Cogmed Arbetsminnesträning är en svenskutvecklad produkt som forskats fram av bland annat Torkel Klinberg och Helena Westerberg på Karolinska Institutet.

Numera finns minnesträningen finns i tre olika versioner. Cogmed JM är för yngre barn  (4-6 år), RM för 7-17 år och QM för ungdomar och vuxna.

– Vi vill nå ut till fler med arbetsminnesträningen. Programmet finns nu lanserade runt om i världen, bland annat USA, men Sverige är fortfarande den största marknaden, säger Lotta Lindgren på företaget Pearson som utvecklar och marknadsför produkterna.

 


– Vi vår allt fler bevis på att träningen har effekt, säger Lotta Lindgren, Pearson. Foto: Linnea Bengtsson.

 

Hon betonar att Cogmedmetoden för arbetsminnesträning bygger på forskning och evidens.
– Vi får allt fler bevis på att träningen har effekt och allt fler forskningsrapporter publiceras, säger Lotta Lindgren.

Arbetsminne är förmågan att hålla information i huvudet under en kort stund och att använda informationen i sitt tänkande. Om man får bättre arbetsminne förbättras även uppmärksamhet, inlärning och impulskontroll.

För barn och unga kan detta innebära bättre flyt i skolarbetet och att de kan fungera mera självständigt.

För vuxna kan det innebär att det blir lättare att hålla fler bollar i luften, lyssna utan att avbryta, minnas namn och att passa tider.

Cogmeds metod bygger på att tränar intensivt vid 25 olika tillfällen som vardera är 30-45 minuter. Man ska ha en coach som startar upp och följer träningen.
 

Artikeln publicerades 2013-09-30

Publicerat av
Redaktionen