Nu slår Williams jobbdröm in

Storebroderns inlägg på Facebook har lett till att William Gårdeman, 21, redan några månader efter studenten skriver på sitt allra första anställningskontrakt. Som hundskötare har hans dröm om att jobba precis som alla andra slagit in snabbare än han vågade hoppas. 

(Ur Föräldrakraft nr 3, 2017)

Med vana fingrar knäpper William det reflexklädda hundförarbältet runt midjan, stoppar ned ett par hundbajspåsar i bältesfickorna, och fäster sedan två kopplade hundar vid bältet. Därefter kliver han in i hissen som ska ta honom och hundarna ut på parkeringen till Changdobels hunddagis i Danderyd i norra Stockholm.

På andra sidan gatan börjar det skogsparti där alla hundar rastas två gånger om dagen. Solstrålar pressar sig ned genom trädkronorna när William promenerar stigen fram och skickligt undviker koppeltrassel i möten med kollegor och deras promenadhundar.

Detta är den arbetsuppgift han tycker bäst om.

Foto.

Men vägen hit har inte bara varit enkel. Sista året på gymnasiesärskolan sökte William och hans klasskamrater efter praktikplatser. Trots att William själv inte önskade något annat än att hitta en praktikplats för att känna på hur det var att jobba, var det svårt att hitta en arbetsgivare som kunde tänka sig att ta emot honom.

Detta fick Williams storebror Charlie att agera. William hade ofta uttryckt att han ville blir stor och jobba som alla andra, helt enkelt att få känna att han är en del av samhället.

I november förra året fick Charlie därför idén att lägga ut frågan om praktikplats på Facebook. Inlägget delades nästan 10 000 gånger och förslag och tips strömmade in. Ett av förslagen kom från Erik Sjöholm, grundare och VD för flera hunddagis i norra Stockholm. Efter ett antal olika arbetsplatsbesök, bland annat på ett café och ett gym, valde William att tacka ja till Eriks erbjudande att göra praktik som hundskötare.

I Williams arbetsuppgifter ingår att gå på hundpromenader, städa i hundarnas rum samt ge hundarna stimulans genom lek och gos. Han har ett eget schema som han följer noggrant varje dag. Det första han gör är att städa och moppa inne hos hundarna, sedan sopar han i korridorerna. Efter det umgås han med hundarna och efter lunch är det dags för hundpromenad tillsammans med någon av de erfarna hundskötarna. Han har eget ansvar för två hundar.

Vad gör du på jobbet?
– Jag jobbar, ger hundarna mat, promenerar, städar och gosar med hundarna.

Vilken arbetsuppgift är roligast?
– Gå på promenad.

Vad ska du spara till nu när du börjar få lön? 
– En motorcykel.

Foto.

Eftersom Erik tycker att praktiken har fungerat så bra har William nu fått erbjudande om anställning. I skrivande stund hålls ett möte med Arbetsförmedlingen som sedan beslutar om vilket typ av lönebidrag som kan vara aktuellt.

När Erik Sjöholm tog över och utvecklade hunddagisverksamheten för sex år sedan var det till en början svårt att få ihop ekonomin. När han förstod att han kunde få ekonomiskt stöd om han anställde personer som enligt Arbetsförmedlingen hade begränsad arbetsförmåga hittade han en lösning på sitt problem. Flera av de arbetsuppgifter som fanns i verksamheten kunde utföras utan krav på hög kompetens, de var enkla men för den sakens skull inte mindre viktiga. Erik fick ekonomin på fötter samtidigt som han kunde ge jobb till människor som stod utanför arbetsmarknaden.

– Att ha ett jobb att gå till är viktigt för oss alla. Att ha ett syfte och en anledning att stiga upp på morgonen helt enkelt. Varje morgon. Om vi inte har det blir vi sjuka och deprimerade.

Erik tar ett exempel från en dokumentär han sett om människor som blivit mycket gamla som levde under vitt skilda förhållanden i olika delar av världen.

– När man undersökte vad det kunde bero på såg man att den gemensamma nämnaren var att de hade ett syfte, de kände att de betydde något.

Behovet av hunddagis har ökat under åren och i maj nästa år öppnar Erik sitt sjätte hunddagis. På dagiset där William arbetar får 120 hundar plats.

– Vi har ungefär en personal per tio hundar och flera av våra anställda har anställningar med lönebidrag. Några har varit utbrända, andra har funktionsnedsättningar av olika slag.

Erik tycker att fler arbetsgivare borde våga anställa människor med olika typer av förmågor. Inte av välgörenhet, utan för att det faktiskt gynnar verksamheten.

– Det ska vara professionellt. På alla arbetsplatser finns det enkla men viktiga sysslor som oftast kommer på efterkälken, till exempel arbetsuppgifter som har med trivsel och ordning att göra. Vi passar alla olika bra för olika arbetsuppgifter. Varenda företag borde förstå det. Med Arbetsförmedlingens stöd är det också tryggt för mig som arbetsgivare. Jag uppmanar alla arbetsgivare att testa och upptäcka att alla människor kan göra nytta.

Foto.

Förutom att vara entreprenör ända ut i fingertopparna beskriver sig Erik som hundtokig, och säger att han i framtiden även kan tänka sig att driva delar av verksamheten som en daglig verksamhet, så att även personer med svårare funktionsnedsättningar kan få ta del av glädjen att arbeta med hundar.

På de månader han och William känt varandra har han tyckt sig märka att William växt in i jobbet och trivs bättre och bättre.

– William är mer bekväm och trygg nu, vet vad han ska göra under dagen, och har lärt känna sina kollegor. Han har också det lugn som krävs när man ska arbeta med hundar. Eller hur William?

William nickar medan Erik fortsätter prata om att lugnet är en viktig egenskap när man arbetar med hundar eftersom de märker om man är stressad, och att stressen smittar av sig på dem.

– Att jobba med hundar är bra för kroppen och psyket. Jag ser att hundarna sprider stor glädje hos personalen. De går inte att värja sig. Även om man är trött och grinig när man kommer till jobbet blir man glad när man träffar hundarna. Det bara är så. De ger så mycket kärlek.

Håller du med om det William?
– Typ.

VAD?

… betyder Changdobels? Namnet kommer från uttrycket ”schangdobel” som är en förening av ”schangtil” och ”nobel” och kan vara synonymt med orden stilig, elegant, fin, flott, snitsig och snofsig.
Källa: Språktidningen och synonymer.se

Foto.

William Gårdeman

Ålder: 21.

Yrke: Hundskötare på hunddagis.

Familj: Storebror Charlie, 24, mamma Isabella och pappa Dag.

Bor: Växelvis hos pappa i Åkersberga och mamma på Lidingö utanför Stockholm.

Aktuell: Tog studenten i våras och har precis skrivit på anställningskontrakt hos Changdobels hunddagis.

Intressen: Kompisar, tjejer, öl och motorcyklar.

Övrigt: Har tränat handboll sedan sju års ålder och spelar idag i Härs&Tvärs/Skuru HK och i Tumba IK. Spelar också fotboll, golf och innebandy. Silvermedaljör i handboll i Special Olympics World Games 2015.

Foto.

Erik Sjöholm

Yrke:  Vd för hunddagiskedjan Changdobels.

Aktuell: Startar i maj ytterligare ett hunddagis i Stockholm och letar nu efter fler medarbetare. Gå in på changdobels.se och fyll i ett ansökningsformulär.

Intressen: Samma som William samt familj, vänner, resor och mat.

Motto: Alla kan göra nytta. ”På alla arbetsplatser finns det enkla men viktiga sysslor som oftast kommer på efterkälken, till exempel arbetsuppgifter som har med trivsel och att hålla ordning att göra. Det är viktiga saker och vi alla passar olika bra för olika saker. Varenda företag borde förstå det.”

Se filmen om ”Facebook-förmedlingen”


På FUB:s Youtubekanal ”fubtv” kan man se filmen ”Facebookförmedlingen” om William, Charlie och Erik.

Lönebidrag – så funkar det

Lönebidrag för trygghet
i anställningen

För dig som har behov av en långsiktigt anpassad arbetssituation kan ett så kallat lönebidrag för trygghet i anställning vara ett bra alternativ. Samtidigt som du får ett arbete får din arbetsgivare ekonomisk ersättning. Det är en vanlig anställning som innebär att du kan arbeta både hos både privata och offentliga arbetsgivare. Du har rätt till lön och andra anställningsförmåner enligt eller likvärdigt med det kollektivavtal som finns i branschen. Arbetsgivaren ska teckna försäkringar för dig men behöver däremot inte teckna en tilläggssjukförsäkring eller omställningsförsäkring. Du kan vara tillsvidareanställd eller ha en tidsbegränsad anställning. Du kan jobba heltid eller deltid.

Så här räknas ersättningen ut
Arbetsförmedlingen beslutar om hur stor ersättning arbetsgivaren kan få utifrån två faktorer.

1. Din lön. Arbetsgivaren kan få bidrag för en bruttolön på upp till 17 100 kronor per månad (heltid). Din lön ska förstås ändå följa branschens kollektivavtal, men arbetsgivaren får inte ersättning för mer. I budgetpropositionen för 2018 föreslås att taket för lönebidragen höjs ytterligare. Stödet ska redan från i höst höjas till 18 300 kronor, under 2019 höjs taket till 19 100 för att år 2020 uppgå till 20 000 kronor.

2. Din arbetsförmåga. För att komma fram till hur mycket funktionsnedsättningen påverkar din arbetsförmåga gör Arbetsförmedlingen en utredning tillsammans med dig och din arbetsgivare.

Så här går det till
Din arbetsgivaren ansöker om ersättning hos Arbetsförmedlingen som bedömer om arbetsplatsen och arbetsuppgifterna passar dig bra.

Därefter beslutar de hur mycket och hur länge arbetsgivaren ska få ersättning. Anställningen kan inte börja förrän detta är klart.

Därefter görs en överenskommelse tillsammans med dig, arbetsgivaren och fackliga representanter där det framgår vilka arbetsuppgifter du ska ha och hur ditt arbete ska fungera så bra som möjligt.

Handledning, behov av hjälpmedel och anpassning av arbetet är exempel på sådant som kan ingå i överenskommelsen.

Det första beslutet om lönebidrag för trygghet i anställning omfattar högst ett år. Om du har fortsatt behov av anpassning förlängs beslutet. Arbetsförmedlingen följer regelbundet upp anställningen med lönebidrag och ska vara ett stöd för både dig och din arbetsgivare.

Källa: Arbetsförmedlingen och Regeringskansliet

Reportaget publicerades ursprungligen i Föräldrakraft nr 3, 2017.