Ny skolmat för elever som är överkänsliga

Skolmaten är ibland illa omtyckt av eleverna. Och det finns en stor grupp elever som har goda skäl att vara kritiska. Det är alla de som är överkänsliga mot den mat som står till buds. Men nu kommer en ny serie maträtter som är alla ska kunna äta problem.

Mellan fem och åtta procent av alla barn har någon form av överkänslighet för mat. Nästan vart tredje barn är allergiskt.
Många av barnen tycker dessutom att de blir diskriminerade i skolbespisningen.

Problemet har uppmärksammats av Procordia Food AB som idag lanserade en ny matserie som är garanterat fria från gluten, laktos, mjölkprotein, sojaprotein och äggprotein. Allt går under varumärket Liva.

– Detta är Procordia Foods största satsning någonsin inom storhushåll, säger säger Karin Nordgren som är produktchef för färdigmat inom Procordia Food, Restaurang och Storhushåll.

– Först ut är sex olika färsrätter garanterat fria från gluten, laktos, mjölkprotein, sojaprotein och äggprotein. De är godkända av Livsmedelsverket och kvalitetssäkrade, vilket innebär att det inte kan finnas spårämnen av dessa allergener. 

– Att kunna tillhandahålla rätter som alla kan äta och som förebygger att födoämnesöverkänsliga barn känner sig särskiljda är mycket viktigt, säger Karin Nordgren.
– Procordia Food har valt att satsa på färsrätter, eftersom de är ett vanligt inslag på menyn i skolorna. Färsrätter är också mycket omtyckta och går att variera i oändlighet.

Mer om det nya matsortimentet finns på http://www.procordiafood.com

Mera fakta om födoämnesintoleranser och allergier

(Källa: Procordia Food)

Glutenintolerans. Den som är glutenintolerant lider av tarmsjukdomen Celiaki. Gluten är egentligen ett protein som finns i vete, korn, råg och havre. Glutenintolerans brukar komma när man slutar amma barnet för att börja med välling. Glutenintolerans är kronisk, vilket betyder att den inte försvinner i vuxen ålder som många andra allergier. 
Symptom: Ett barn som inte tål gluten blir ofta gnälligt och kinkigt. Avföringen blir lös och kletig och den naturliga viktökningen uteblir. 
Tänk på att: Gluten kan gömma sig i maten och finns bland annat i bulgur, couscous, mannagryn, vetegroddar och vetemjöl. 

Laktosintolerans. Laktos är ett annat ord för mjölksocker, ämnet som ger mjölken dess söta smak. Mellan 3-5 % av alla svenskar är laktosintoleranta. Laktosintolerans beror på att man saknar ett enzym (laktas) som bryter ner laktos i tunntarmens slemhinna. Laktosen fortsätter istället ut i tjocktarmen där en jäsningsprocess startar.  
Symptom: Gasbildning, vattentunn diarré och svåra magsmärtor. 
Tänk på att: Många tål små mängder laktos, medan vissa är mer känsliga och reagerar även på laktosspår i kosten. Laktosintolerans och komjölksallergi är inte samma sak. Laktosintolerans är vanligare hos en del invandrargrupper, där mjölk inte ingår i basfödan.

Allergi mot mjölkprotein. Det korrekta ordet för den här allergin är komjölksallergi och den visar sig ofta när ett spädbarn går över från bröstmjölk till komjölk. I de flesta fall går allergin över i  3-årsåldern, men i vissa fall dröjer det längre. Ett barn som är allergiskt mot mjölkprotein kan utveckla allergi mot andra livsmedel som ägg, fisk, skaldjur och jordnötter. Man bör därför undvika att ge dessa livsmedel när barnet är litet. 
Symptom: Symptomen är mycket individuella. Eksem, utslag, astma, slöhet, trötthet, magbesvär och kräkningar är de mest vanliga. Även anafylaxi-akut allergisk chock förekommer. 
Tänk på att: Det är viktigt att barnet får i sig kalcium och protein. Mjölken bör därför ersättas med mjölkfria produkter som tillgodoser behovet av kalcium och protein. Komjölk gömmer sig i många livsmedel, allt ifrån ost, mjukost och margarin till ströbröd, glass, keso och skorpsmulor.  

Allergi mot sojaprotein. Sojabönan är en mycket proteinrik baljväxt som används mer och mer, t ex i bröd, korvar och kakor för att tillföra just protein. Soja används också i vegetariska rätter. Livsmedel som är släkt med soja är ärter, bönor, jordnötter, lakritsrot, linser och bockhornsklöver (som ofta ingår i curryblandningar). 
Symptom: Allt från nässelutslag, eksem, mag- och tarmbesvär och andningssvårigheter till allergisk chock. Även dödsfall har inträffat på grund av förtäring av födoämnen som innehåller soja- eller jordnötsprotein. 
Tänk på att: Sojaproteinet måste avlägsnas helt från livsmedel. Även spår av soja kan orsaka reaktioner. Om man är extremt känslig mot sojaprotein bör även sojalecitin undvikas.  

Allergi mot äggprotein. Ägg innehåller protein, fett, vitaminer och mineraler. Det är den proteinrika äggvitan som kan orsaka reaktioner. Är du extremt känslig kan det räcka med att du andas in ångorna från ägg när någon lagar pannkakor.  Rent näringsmässigt är det inga problem att hitta ersättare till ägg. Men ägg används ofta som bindemedel och konsistensgivare i matlagning och bakning – och där är det inte så lätt att hitta ingredienser som gör samma jobb lika bra. 
Symptom: Allt från eksem, klåda, diarré och kräkningar till svår andnöd och astma. 
Tänk på att: Läsa innehållsförteckningen noga. Ägg kan finnas i många sammansatta ingredienser som t ex ströbröd. Importerad ost kan innehålla äggproteinet lysozom, som ungefär en tredjedel av alla äggallergiker reagerar på.

Källa: Procordia Food AB