Nya misstankar om fusk hos 20 assistansbolag

Försäkringskassan misstänker att drygt 20 assistansbolag bedriver organiserat fusk med assistansersättning.
Utredningar har dragits igång mot bolagen som tillsammans har över 800 brukare och cirka 2500 assistenter.

– Ingen av brukarna ska påverkas. Vi garanterar att ingen blir utan sitt stöd. Men den som fuskar med assistansersättningen ska känna oro, säger Dan Eliasson, Försäkringskassans generaldirektör.

De berörda bolagen har, enligt Försäkringskassan, ännu inte informerats om utredningarna.

Försäkringskassan samarbetar med Riksåklagaren, Polisen och Skatteverket i den allt mer intensiva jakten på organiserat fusk med assistansersättning.

– De kommande månaderna kommer ni att få höra om många nya utredningar. Vi vill sända en tydlig signal till de som funderar på att fuska: Gör inte det! sa Dan Eliasson vid en pressträff på torsdagen.

På presskonferensen fanns även socialförsäkringsminister Ulf Kristersson som berömde Försäkringskassans arbete med att spåra upp fusk.

– Det är inten slump att många bidragsbrott har avslöjats utan det beror på att Försäkringskassans arbete varit så framgångsrikt, sa Kristersson.

Hittills i år har 47 fall av fusk med assistansersättning polisanmälts jämfört med nio fall under hela 2010. Det handlar om 39 miljoner kronor i felaktiga utbetalningar. Och nu väntas siffrorna stiga kraftigt.

Jämfört med den totala assistansersättningen på cirka 23 miljarder kronor är det dock mycket små belopp.

Dan Eliasson tror att fusket uppgår till ”hundratals miljoner”, men alltså långt ifrån de gissningar på 10 procent (2-3 miljarder) som förekommer.