Nya tag mot fusk väcker oro

Publicerat av
Stina Johansson
Dela

I torsdags lade Susanne Billum fram sin utredning om assistansersättningen. Från olika håll har det funnits en oro angående inskränkningar. DHR uppmärksammar nu en hel del kontroversiella förslag i enmansutredningen.

Exempelvis föreslår Susanne Billum att den som är god man åt en assistansberättigad ska förbjudas att samtidigt jobba som personens assistent. Susanne Billum kommenterar förslaget med att det är vanskligt när en god man har två roller.

– God man ska bland annat se till att rätt assistans ges och om denne samtidigt ska skriva på tidrapporter, blir det som att attestera sina egna räkningar tycker vi. Men det är inte säkert att regeringen antar det här förslaget.

Likaså, skriver DHR, föreslås det att om den assistansberättigade vill anställa en nära anhörig eller någon som lever i samma hushåll, måste han eller hon använda kommunen som anordnare. Eller gå med på att Försäkringskassan får göra oanmälda kontroller i hemmet.

Man vill även öka kraven på personlig lämplighet för assistansanordnare och att det ska vara möjligt att återkalla tillstånd.

– Vi är livrädda för att man ska minska valfriheten och integriteten för alla assistansanvändare och göra ytterligare nedskärningar, säger Marie Arvidsson, som har en dotter med funktionsnedsättning.

Utredningen handlar om att stävja fusk när det gäller assistansersättning. Marie Arvidsson tycker att regeringen tittar på helt fel grupp och att assistansanvändarna diskrimineras. Totalt har cirka 20 000 personer i Sverige personlig assistans för att kunna klä sig, äta och röra på sig. Många behöver assistans också för att förstå sin omvärld och för att kunna kommunicera med andra.

– Det är några få som missbrukat systemet men det har drabbat assistansanvändarna mycket hårt. Varför tittar man på dem med störst handikapp och inte på VAB eller sjukersättningen istället som ju rör betydligt fler människor? säger Marie Arvidsson.

Artikeln publicerades 2012-02-20

Publicerat av
Stina Johansson