”Nya tv-serien ska inte handla om hur det är att sitta i rullstol”
Familjer med erfarenhet av funktionsnedsättningar kan bli nya stjärnor på bästa sändningstid i SVT.
Men det kommer inte att handla om hur det är att sitta i rullstol eller att inte höra.
– Vi vill bort från den ensidiga bilden, säger Åsa Tolgraven, projektledare för UR:s nya tv-serie.
UR söker just nu föräldrar och familjer till en ny tv-serie om föräldraskap. Man söker särskilt efter familjer med erfarenhet av någon form av funktionsnedsättning, hos barn eller vuxna. Föräldrakraft ställde tre frågor till Åsa Tolgraven.
Varför vill ni förändra mediebilden av människor med funktionsnedsättning?
– Det handlar helt enkelt om mänskliga rättigheter. Det är så lätt att definiera en människa genom det som avviker. Det är en intressantare och mer utmanande journalistisk och mänsklig uppgift att se till det som förenar, att inte på förhand bestämma sig för vad som är mest intressant med en människa.
– I vår serie om föräldraskap och familj vill vi inte automatiskt ställa frågor som: Hur är det att vara pappa och sitta i rullstol? Hur är det att vara mamma till ett barn som inte kan höra? De frågorna kan ju så klart vara intressanta också men de ska inte vara vår ingång eller vårt fokus.
– De frågeställningar som vi vill att serien ska ta upp handlar istället om allmänmänskliga och ”allmänföräldriga” frågor som hur man förhåller sig till samhällets förväntningar, hanterar oro och ilska, ser på ansvar, kärlek, skuld, tid, frågan om kontrollbehov, ja allt möjligt som vi människor går runt och tänker på när vi lever sida vid sida. Relationer, uppbrott, barnlängtan.
– Om vi lyckas förändra mediebilden eller inte återstår att se men vi vill i alla fall försöka utifrån perspektivet mänskliga rättigheter. Vi har faktiskt slutat fråga: Hur är det att vara pappa och svart? Men rullstolen kan vi fortfarande fråga om utan att skämmas.
Vilken skillnad kan er nya tv-serie göra?
– Jag tror och hoppas att vår serie kan flytta begreppet normalitet en liten smula framåt. Att människor får vara olika även i rutan och själva definiera vad som är olikt. Eller likt. Eller intressant. I det här fallet i föräldraskapet.
– Sedan behövs program om allt möjligt, t ex hur människor med olika funktionsnedsättningar brottas med tillgänglighet eller behandlas i/av samhället. Då kanske fokus ligger på funktionsnedsättningen. Eller inte. Men den ensidiga bilden vill vi alltså försöka komma bort ifrån.
Hur stor och viktig är denna satsning?
– Vi har precis satt igång det redaktionella arbetet och har ännu inte bestämt exakt hur serien ska vara utformad. Men många nedslag i vardagen hos olika sorters familjer kan vi utlova. Och samtal om stora och viktiga frågor som rör föräldraskap och familjeliv.
– Vi vet också att det är en stor och viktig satsning och att vi förmodligen kommer att sända under två säsonger 2014.
– Namnet på serien är inte klart men vi börjar sända någon gång i början av nästa år, förhoppningsvis på bästa sändningstid i SVT.