Nya tv-stjärnan Lovisa skriver historia

Bolibompas nya programledare Lovisa Söderberg har gjort så stor succé i tv-rutan att hon nu hyllas av handikapprörelsen.
– Lovisa skriver TV-historia, säger Jonas Franksson.

Idag tilldelas den nya TV-stjärnan priset Hjärter Ess 2011 av organisationen Stil, Stiftarna av Independent Living i Sverige.

Den viktigaste motiveringen är att Lova är årets viktigaste ”attitydförändrare”.

– Lovisa är en pionjär som vi hoppas får många efterföljare. Hon är en väldigt skicklig programledare som barnen älskar, säger Jonas Franksson, prisjurymedlem som tidigare varit programledare för SVT-programmet Cp-magasinet.

– Att Lovisa har blivit programledare visar att SVT genom Bolibompas initiativ äntligen har förstått vikten av att vi med synliga funktionsnedsättningar tar plats i det ordinarie programutbudet.

– Det är oerhört viktigt att SVT faktiskt representerar hela Sveriges befolkning, inte bara dem som inte har synliga funktionsnedsättningar, säger Jonas Franksson.

Att börja med barnen är det enda möjliga för en hållbar attitydförändring, skriver prisjuryn i motiveringen till att man utsett Lovisa till årets pristagare.

”I dessa tider pekas personer med funktionsnedsättning ut som levande exempel i särskilda tävlingsprogram eller visar upp sina liv på bästa sändningstid i särskilda funktionsnedsättningsreservat. Strukturella problem på arbetsmarknaden ska lösas med skattefinansierad köpt reklamtid. Då känns det befriande att SVT äntligen fattat att hela befolkningen ska vara en del av företagets ordinarie sändningsutbud. Fram stiger Lovisa Söderberg som den klarast lysande stjärnan på Bolibompa-himlen. Att Lovisa gjort sådan succé är helt hennes egen förtjänst”, heter det i juryns motivering.