Nya verktyg som ger dig rätt

Välkommen till ett nytt nummer, med teman om så skilda ämnen som kärlek, utbildning och konsten att flytta hemifrån.

Allt hör förstås ihop. Att utbilda sig, skaffa bostad och kanske bilda familj är alla viktiga pusselbitar för att få livet att gå ihop.

Som vanligt var det en hel del artiklar som vi inte fick plats med. Mer läsning finner du på vår webbsida. Där kan du som prenumerant även ladda ned större delen av denna utgåva som ljudfiler, för uppspelning på dator eller mobil. Missa inte möjligheten att lyssna igenom tidningen när du åker buss eller motionerar. Med en ljudtidning i mobilen kan man riktigt längta efter att bli stående i en lång kö. Om du ännu inte upptäckt detta är det hög tid att testa vår ljudtidning!

Varje dag påminns man om otroliga insatser från både föräldrar och engagerade professionella. Många har lagt tusentals timmar på att hjälpa elever att övervinna svårigheter i exempelvis skolan.

Från Karin Paulsson fick jag nyligen en handbok om rättigheter i skolan för elever med funktionsnedsättningar. I flera år har Karin och hennes medarbetare jobbat med att förpacka lagar och konventioner i ett format som gör det enklare att leva upp till orden om en skola för alla.

Skolmyndigheterna har visst redan köpt in ett tusental exemplar så det här blir ett viktigt verktyg för att förverkliga löftena om lika möjligheter. ”Det här är ingen bok, det är en bibel”, som en av de första läsarna tacksamt kommenterade.

Arbetet med att ta fram boken har redan gett ringar på vattnet. Det har varit konferenser, möten, diskussioner och samtal i många olika fora. Karin Paulsson har mött både generaldirektörer och skolministern. Under tiden har den ena myndigheten efter den andra – Skolverket, Skolinspektionen och SPSM – blivit allt flitigare på att driva på. Det är den här typen av verktyg som behövs. Lagar räcker inte till om det inte finns kunskap och engagemang.

Sverige har klarat den ekonomiska krisen bättre än väntat. Och bättre än vid tidigare kriser. Det tycker i alla fall finansminister Anders Borg. Och ingen kan klaga över vare sig börsutveckling, statsfinanser eller husräntor.

Hur kan det då komma sig att allt fler kommunerna struntar i att ta ansvar för sommarlovsaktiviteter för barn? Att våld bland unga tycks öka? Att självmorden bland unga inte minskar (som hos vuxna)? Att tusentals assistansberättigade fruktar för sin framtid? Att barn inte får kostnadsfria glasögon för att kunna hänga med i skolan? Att föräldrar som har barn med funktionsnedsättningar inte får del av regeringens nya föräldrautbildning? Att allt fler skolor anmäls för bristande stöd? Att Sverige inte vågar införa FN:s barnkonvention i lagstiftningen?

Det är frågor vi gärna vill ha svar på nu under valåret.