Nyheterna på Fokus Hjälpmedel i bilder

På onsdagsmorgonen slog Fokus Hjälpmedel upp portarna på Bombardier Arena i Västerås. Ett stort antal utställare presenterade nyheter inom hjälpmedel.

Föräldrakraft hälsade på i montrarna och bjuder här på några nyheter och bilder.

CAMP SCANDINAVIA hade många besökare som var nyfikna på Helsingborgsföretagets egentillverkade droppfotsskenor.

– Vi är världsledande och finns i 70 olika länder, sa en stolt Marcus Nilsson, produktspecialist, allt medan sjukgymnaster, arbetsterapeuter och andra besökare studerade sortimentet som passar de flesta åldrar.

– Vi har nya barnprodukter på gång inom stöd och ortos och de kommer inom det närmaste året, berättar Eva Petersson.

 

Foto

Panthera-X är den superlätta (2,1 kilo) rullstolen som de entusiastiska medarbetarna på Panthera konstruerade ”för sig själva”.
– Den är gjord för oss aktiva brukare som dagligen lyfter in rullstolen i bilen, berättar Bernt Sjöberg, produktspecialist.

Men Panthera-X (till vänster på bilden ovan) är också den dyraste modellen som företaget tillverkar, men trots det finns den att få via hjälpmedelscentraler.

En nyhet i montern var extrahjulet FreeWheel, en amerikansk produkt som Panthera säljer sedan några månader. Också detta för att det ska vara enklare att vara aktiv med rullstolen.
– FreeWheel är ett framhjul som tagits fram för rullstolens vanliga framhjul inte ska gräva ned sig i snö, gräs eller kullersten. Det är en otrolig hjälp när man exempelvis ska ta sig till bilen i snö, säger Bernt Sjöberg.

 

Foto

PRIMED. Träningshjälpmedlet Motomed var främsta dragplåstret i Primeds monter. Denna tysktillverkade produkt får allt fler användare runt om i landet. Men fortfarande får många, både gamla och unga, alltför lite träning så Motomed borde spridas ännu mer, anser Per-Olof Primnell.

– Många föräldrar vill ha en Motomed till sitt barn men då hänger det på om landstinget förskriver eller inte. Tyvärr tycks en del landsting prioritera vuxna mer än barn, säger Per-Olof Primnell.

En ny funktion hos Motomed är att det finns flera spel att köra på Motomeds display.
– Det gör det lite roligare för barn att träna, säger Per-Olof.

 

Foto

SVANCARE satsar på toaletthjälpmedel som värnar integriteten.
– Man ska kunna gå på toaletten själv, oavsett vilka svårigheter man har, säger Kalle Ritzén som demonstrerade bidétillsatser med inbyggd dusch och fläkt.

Bidett R3 heter modellen som är automatisk och M3 heter den manuella modellen där man själv styr duschen.

– Det är alltför vanligt att man måste vänta på att hemtjänsten för att kunna gå på toaletten. Våra produkter har funnits länge men är fortfarande ganska okända för ”Svensson”, säger Kalle Ritzén.

 

Foto

Hos Tretac Interface hittade vi många praktiska hjälpmedel både för kommunikation och för att övervinna läs- och skrivsvårigheter.

Veronica Blixt demonstrerar (bilden ovan) hur man kan styra datorn med huvudrörelser med hjälp av FaceMouse. Hon visade också hur man kan scanna in och få text uppläst med ScannerMouse.

För att få kompletta lösningar har Tretac även talsyntes genom CalroRead Plus och symbolprogrammet SymPrint.
www.tretac.com

 

Foto

Bioservo Technologies i Kista siktar högt med robothandsken SEM Glove och vill sälja globalt inom bara tre år, berättar vd Tomas Ward.
Intresset är så stort för den svenskutvecklade robothandsken att det nu droppar in förfrågningar från många olika håll, till exempel Arbetsförmedlingen.

– Handsken börjar bli självsäljande och våra brukare är jättebra ambassadörer, säger Tomas som berättar om Peter Lans, som tack vare robothandsken kan jobba på järnaffär i Kristinehamn.

När företaget nu fått blodad tand har man fler produkter på gång. Det handlar om hjälpmedel för att stärka droppfot och armled och bygger på samma patenterade teknik som robothandsken.

– Det här kommer att bli stort, säger Tomas Ward. Förutom det självklara intresset från medicintekniskt håll har vi även stort intresse från industrin som vill undvika arbetsskador.
www.bioservo.com

 

Foto

Foto

Abilia hade gott om nyheter i montern på Fokus Hjälpmedel i och med lanseringen av både HomeBasic och Nova.
På bilderna ovan ser vi Irina Vossmalm, marknadschef, demonstrera HomeBasic och Mikael Johansson visa Nova.

Läs även vår separata nyhetsartikel om HomeBasic och Nova.

 

Foto

Den svenskutvecklade ät-roboten Bestic får fler tillbehör och på Fokus Hjälpmedel kunde man bland annat testa att styra den med en Wii-kontroll.

En av fördelarna med att använda Wii-kontroll är att styrningen då blir trådlös, berättade företagets vd Catharina Borgenstierna.

Bestic är fortfarande en nykomling på hjälpmedelsmarknaden – den började serietillverkas i våras – men väcker allt mer uppmärksamhet.
– Nu är den förskrivningsbar i fem olika landsting och fler är på gång. Man kan även få den som ”enskilt ärende” om landstinget inte har den upphandlad, berättade Catharina.

Fler tillbehör är på gång, framförallt nya styrsätt. Redan idag finns en speciell hak-joystick och snart blir det möjligt att integrera Bestic med rullstolens styrning.

 

Foto

Etac lanserade på Fokus Hjälpmedel ett nytt underrede som är extra stabilt och starkt – Strongbase – och som ger säkerhet även för brukare med mycket spasticitet.

I den innehållsrika montern träffade vi Emma Ejermark och Anna Hägerström som även visade upp bland annat x:panda-stolar och sulkyn Stingray.

  

Foto

FlexStep, en elegant kombination av hiss och trappa, visades upp av företaget Byggbeslag. Med hjälp av en fjärrkontroll kan man snabbt förvandla trappan till en lyftplattform och åka hiss med rullstolen.

FlexStep är en dansk produkt som i Sverige marknadsförs av Byggbeslag som nu har ett hundratal installationer i offentliga miljöer och skolor.

– Vi är inte inne på marknaden för bostadsanpassningar ännu eftersom vi inte har satsat så mycket på marknadsföring, men nu har hört att många bostadsanpassare är förtjusta i lösningen, berättar Anders Lord, som finns på företagets Kista-kontor.
– Den är ett suveränt alternativ för nivåskillnader upp till 1,25 meter, säger han.

Han hoppas nu kunna sälja många FlexStep som med installation kostar från cirka 160 000 kronor exklusive moms.
www.byggbeslag.se

 

Foto

TiLite är namnet på den amerikanska rullstol som marknadsfördes av HEA på Fokus Hjälpmedel. Det handlar om en exklusiv modell som skräddarsys i sin helhet.

Det handlar om allt från att rören bockas, för att få exakt rätt storlek, till dekor i form av ”tatueringar” och egna färgval.

– Många blir imponerade över att den är så fint gjord och har så hög kvalitet, berättar Emma Boberg (till vänster), som här ses med kollegan Helena Fälemark.
www.heamedical.se

 

Foto

Anatomic Sitt är en av många framåt svenska hjälpmedelstillverkare som kämpar för att hela tiden ligga i framkant.

Jonas Åhlander, som visade upp bland annat Zitzi Sharky Pro med alla dess smidiga justeringsmöjligheter, kunde berätta att företaget hela tiden vidarutvecklar både produkterna och tillverkningstekniken.

En nyhet är att man nu börjar specialanpassa sitsar genom att scanna in avtryck av personens kropp. Istället för att skicka en gipsavgjutning till fabriken kan man enkelt överföra en digital fil.

Vad blir nästa steg?
– Vi får många nya idéer från våra kunder och förfinar de produkter som redan finns, berättade Jonas.
www.anatomicsitt.com