Nytt larm: Tiotusentals med LSS-stöd är fångade i växande fattigdom | HejaOlika

Nytt larm: Tiotusentals med LSS-stöd är fångade i växande fattigdom

Bild på pengar. Foto: Linnea Bengtsson.

Alla kan hamna i en ekonomisk kris men för FUB:s medlemmar handlar det inte om någon kortvarig period utan livet ut, heter det i rapporten Fångad i fattigdom. Foto: Linnea Bengtsson.

FUB: Att den här gruppen idag går minus varje månad borde få alla politiker att skämmas

ANNONS

Annons för USKA

ANNONS

Annons för Linnea och Josef Carlssons stiftelse

ANNONS

Annons för CJ Advokatbyrå

ANNONS

Annons för Etac

ANNONS

Annons för Humana

ANNONS

Annons för Särnmark

ANNONS

Annons för LSS-skolan

Privatekonomin för tiotusentals personer som får stöd enligt LSS blir allt svårare. Fattigdomen har accelererat under senare år, skriver Riksförbundet FUB i en ny upplaga av rapporten Fångad i fattigdom.

– Gruppen hamnar i dubbelt utanförskap, dels ett utanförskap som beror på funktionsnedsättningen som många gånger gör det svårt att delta i samhällslivet, dels ett utanförskap som beror på livslång fattigdom som gör att man inte har ekonomisk möjlighet att delta, säger Harald Strand, FUB:s ordförande till HejaOlika.

– Och det är ju inte så att Sverige inte har råd! Att gruppen idag går minus varje månad borde få alla politiker att skämmas.

Hög skatt och höga hyror

Försämringarna beror enligt FUB på medvetna politiska beslut som har gett dåligt anpassad aktivitets- och sjukersättning, hög skatt, höga hyror i gruppbostäder och ett bostadstillägg som inte anpassats.

Rapporten hävdar att personer med aktivitets- och sjukersättning för varje år som gått har tappat i köpkraft jämfört med andra grupper:

”Medan löntagares löner ökat med 10 procent från 2013 till 2017, har sjukersättningen bara ökat med 6 procent. Nettoinkomsten efter skatt för personer med garanterad sjukersättning 2018 var 7500 kronor per månad, medan minimilönen för personer utan yrkeserfarenhet var mer än dubbelt så hög, 16 300 kronor per månad.”

Välkända problem – ändå har inget hänt

FUB:s slutsats är att det nu krävs stora, konkreta åtgärder av främst regeringen:

”Alla människor kan någon gång i livet hamna i en ekonomisk kris och bli beroende av stöd från samhället. För FUB:s medlemmar handlar det emellertid inte om någon kortvarig period utan livet ut. Det som skiljer ut personer med intellektuell funktionsnedsättning från övriga befolkningen är att de både har begränsade möjligheter att höja sina inkomster och att sänka sina utgifter.

Trots att FUB lyft fram detta problem till departement och Socialstyrelsen, har ingenting hänt. Trots att ett flertal utredningar under flera år visat på den ekonomiska utsattheten, har ingenting gjorts av staten för att förbättra livsvillkoren.”

Rapporten släpps den 15 mars och blir då tillgänglig på FUB:s webbsida.

Publicerad:
2019-03-14

Av: Redaktionen

Nyckelord:
FUB, Fångad i fattigdom, ekonomi, ekonomisk trygghet, fattigdom


ANNONS

Annons för CJ Advokatbyrå

ANNONS

Annons för LSS-skolan

ANNONS

Annons för Särnmark

ANNONS

Annons för Etac

ANNONS

Annons för USKA

ANNONS

Annons för Humana

ANNONS

Annons för Linnea och Josef Carlssons stiftelse

STÄNG
Skip to content