Ögonstyrning ger självförtroende
Victor Kaiser, 16 år, går första året på Mediaprogrammet på Riksgymnasiet i Skärholmen i Stockholm. Han har en cp-skada vilket gör att han förutom rörelsefunktionsnedsättningen även har svårt att tala. För fyra år sedan testade Victor My Tobii P10 som är en dator med ögonstyrning.
– Det var som natt och dag jämfört med att använda joystick till en vanlig dator och vara beroende av en assistent som tolkade, säger Victor och fortsätter med att berätta att det inte var helt självklart att han skulle få den förskriven.
Fick tjata länge
Hans ögon rör sig kvickt över skärmen på den senaste versionen av My Tobii; C12. Talsyntesen läser upp meningen som han har skrivit.
– Jag fick kämpa länge och tjata på Sodexho innan de förstod mitt behov. Idag är jag självständig på lektionerna och kan både läsa, skriva och tala utan hjälp från assistenten. Då blir det också tydligt för läraren vad jag kan.
Mjukvaran i My Tobii C12 har ett tangentbord. Man tittar på bokstäverna och dröjer kvar med blicken en kort stund eller blinkar för att bekräfta. Ett stavningsprogram ger förslag på ord och höjer tempot.
Utvecklas snabbt
Tobiiprodukterna har utvecklats mycket genom åren men Mats Reimers, som är säljare på företaget, säger att det finns mycket kvar att göra.
– Tekniken går hela tiden framåt och My Tobii måste hänga med i utvecklingen. Varje kvartal släpper vi förbättringar av programvaran som man kan ladda ner från hemsidan.
För att använda ögonstyrning måste man dels förstå upplägget, dels kunna fokusera med blicken på bokstäverna. För personer med MS, ALS, cp-skada och nackskada har ögonstyrningen visat sig fungera bra.
– Det passar ju egentligen för alla utom för dem med en synskada eller de som inte kan fixera blicken.
Mindre och smidigare
Den första My Tobii kom 2005. Genom åren har den blivit allt mindre och smidigare och kan nu fästas på en rullstol eller på ett golvstativ. Den drivs med batterier.
Victor gillar att hålla sig uppdaterad med det senaste i teknikväg och hittar han något nytt messar han genast till Mats.
– Du vill ju ha alla grejer du, säger Mats skrattande till Victor.
– Jamen helst skulle jag vilja kunna modifiera datorn själv, och få fler hjälpmedel förskrivna, det är så dumt att man bara kan få ett hjälpmedel från Sodexho och sen är det stopp, säger Victor med en suck.
Han tycker även att det är en nackdel att det inte funkar att chatta på facebook med ögonstyrningen. Eller att datorns prestanda är för dålig för spel och att den bara klarar 2G-nät.
Mats inflikar att mycket förbättrats, bland annat att Windows 7 har installerats istället för Windows Vista. Och att det nya styrsättet till Windows; ”Gaze selection”, gör det lättare att träffa rätt med ögonstyrningen och att förstora ikoner och textremsor på skärmen. Victor håller med.
Styrbar zoom
– Ja den styrbara zoomen är jättebra! Det gör det mycket lättare att maila exempelvis. Men att inte kunna skicka sms överallt för att signalen är för svag, är verkligen dåligt.
Mats förklarar varför 3G-nät inte är möjligt ännu.
– Det kommer med den nya versionen, så småningom. Eftersom My Tobii är klassat som medicintekniskt hjälpmedel och testas efter de kriterierna är det svårt att ändra på de befintliga produkterna.
Behöver solskydd
Som med alla dataskärmar är det svårt att använda dem i solsken.
– Den skärmen vi använder till My Tobii C12 är bättre än de bärbara datorerna men i skarpt solljus är det ändå svårt att se på skärmen. Om man sitter tvärs mot solen och använder solskyddet kan det fungera hjälpligt.
Härnäst planerar Victor att byta gymnasium till ett program med inriktning mot musik. Han har ett stort musikintresse och älskar att komponera dansmusik med sång.
Ögonstyrd även hemma
Då använder han sin stationära dator hemma som också har ögonstyrning. Han tror att han inom kort kommer att byta den till en löstagbar enhet för ögonstyrning som är mindre i storlek och som man kopplar till en vanlig bärbar eller stationär dator.