Tema

”Omöjligt med 100 procent isolering”

Publicerat av
Anna Pella
Dela

FUNKISFAMILJER OCH COVID-19. Ovisshet och oro. Otydlighet kring riskgrupper. Svårt att få tag på skyddsutrustning. Personliga assistenter som täckt upp för varandra och anhöriga som hoppat in och jobbat som assistenter mer än vanligt.

 

Isabella är mamma till Petronella, 20 år, med microcephali, epilepsi och lungproblematik. Vi frågade henne och några andra funkisfamiljer om hur de hanterat covid-19 hittills.

Så här berättar Isabella:

Vår dotter Petronella har precis fyllt 20 år. Förra våren låg hon nedsövd i respirator i över tre veckor på grund av svårbehandlad lunginflammation. Vi var nära att förlora henne då. När covid-19 kom förstod vi direkt att hon tillhörde riskgruppen.

Isabelle och Pelle har varit mycket oroliga för att Petronella ska insjukna, men hittills har ingen i familjen varit sjuk under pandemin. Foto: Linnea Bengtsson.

Har varit mycket oroliga

Ingen i familjen har varit sjuk hittills, men vi har varit mycket oroliga för att Petronella ska insjukna. Om detta skulle hända vet vi faktiskt inte hur vår möjlighet att få vara med henne på sjukhuset skulle vara. Det känns svårt eftersom vi är så nära varandra annars.

Genom åren har vi försökt isolera den familjemedlem som blivit sjuk från Petronella. Nu har Petronellas ena syster gått i skolan, den andra har pluggat hemifrån. Pappa Pelle har jobbat hemifrån och jag, mamma Isabella, som är tandläkare, har haft betydligt färre patienter.

Våra liv kan inte stoppa upp

Jag har arbetat med medicinsk tandvård tidigare och som tandläkare är det alltid viktigt med hygientänk. Men våra liv kan ju inte stoppa upp. Det är omöjligt med 100 procent isolering.

Pappa Pelle har arbetat hemifrån under coronakrisen. Foto: Linnea Bengtsson.

I och med att vi föräldrar arbetat mindre har vi varit mycket mer med Petronella under våren. Petronella har pendlat mellan sitt särgymnasium som har haft öppet, hemmet och mormor. Vi har avvaktat med att anställa fler assistenter på grund av smittorisken.

Friska luften

Vi har bra hygienrutiner sedan tidigare och försöker tänka på vad vi själva utsätter oss för. Vi har bestämt att Petronella inte får besöka offentliga platser inomhus. Vi ser däremot gärna att hon är ute i friska luften. Vi gör som andra och är sparsamma med sociala kontakter.

Hela pandemin är så overklig och vi tycker att idén med att uppnå flockimmunitet är god. Det är en stor oro att man kommer att spara in på assistansen när pandemin kostat så mycket pengar. Vi har gått igenom så mycket under åren. Pandemin är ytterligare något vi måste ta oss igenom.

Berättat av Isabella, mamma till Petronella, 20 år, med microcephali, epilepsi och lungproblematik

Våra liv kan ju inte stoppa upp. Det är omöjligt med 100 procent isolering, säger Isabella. Foto: Linnea Bengtsson.

Fler artiklar om funkisfamiljer och covid-19

”Det mesta faller, som vanligt, på de anhöriga”
Trots att Maria hör till Socialstyrelsens riskgrupper gick det inte att bli testad, till slut gav vi upp
”Vi höll på att köra slut på oss själva”
Jag har fått lägga nästan all tid på att få Vilmas vardag att fungera
”Vi är otroligt sårbara om någon av oss insjuknar”
”Jag hoppas att vi människor börjar tänka mer på andra, att vi värnar om de som tillhör en riskgrupp”

 

Artikeln publicerades 2020-09-12