Övervinner blygseln

Richard Bergfors är en av Sveriges främsta företagsledare när det gäller rekrytering och mångfald. På kort tid har han rekryterat mer än 150 personer med funktionsnedsättningar.
– Man måste tro på sig själv och sätta upp egna mål, är rådet Richard ger till alla unga som ännu inte lyckats ta sig in på arbetsmarknaden.

Han basar över mer än 3 000 anställda inom Max Hamburgerrestau­ran­ger. En tuff uppgift i en bransch med små marginaler och stenhård konkurrens. Han älskar sitt jobb och alla dess utmaningar. Men Richard har själv inte haft det så lätt i skola och arbetsliv.

– Under hela min uppväxt var jag väldigt blyg. Jag har varit tvungen att jobba hårt med min blyghet, och gör det fortfarande. Jag har tvingats hålla föredrag för hundratals och tusentals personer, fastän jag har trott att jag skulle dö av skräck. Det är fortfarande inte roligt, men jag har lärt mig att hantera det.

Sök glöden
Hans råd till unga med funktionsnedsättningar är att ”hitta sin inre glöd”.

– Allt börjar och slutar med den egna hjärnan. Man måste tvinga sig att sätta upp små, små mål och tänka positivt. Så gör jag själv varje dag. Ibland måste jag tvinga mig själv att göra något obehagligt. När jag väl har gjort det får jag en enorm ”boost”.

– Man måste övertyga sig själv om att man kommer att lyckas. Allt handlar om den mentala inställningen.

Hur gör du själv i praktiken?
– Jag skriver upp mina mål på små gula post it-lappar och behåller dem tills jag genomfört målen. Jag tittar på lapparna varje dag. Och jag intalar mig att jag kommer att uppnå målen.

Det var så Richard Bergfors själv tog itu med sin blygsel. Han satte upp delmål som han tvingade sig att genomföra.
– Sedan hittade jag en trygghet.

Tack vare denna mentala träning förvandlades han från plågsamt blyg tonåring till internationellt känd entreprenör.
– Jag har mest jobbat på egen hand med detta, men det är klart att jag fått mycket idéer från olika föreläsningar och kurser genom åren.

– Oavsett om man ska bestiga berg eller tala inför en grupp behöver man ha en mental träning i botten. Man måste ha mål, se sig själv lyckas, träna och träna.

Varför är du så blyg, tror du?
– Det vet jag inte. Jag har varit det sen jag var liten och känner fortfarande av det. Samtidigt är min bror Christoffer extremt utåtriktad och social. Jämfört med honom är jag tillbakalutad och eftertänksam.

Skillnaden mellan brödernas sätt att vara är ingen nackdel.
– Jag är vd och han är vice vd men vi ser det som att vi driver företaget tillsammans.

Vid 14 års ålder kunde blygheten vara extra jobbig för Richard. Han undvek situationer som skrämde honom och hade ofta en klump i magen.
– Men redan då kände jag att jag mådde bättre om jag lyckades genomföra saker som var obehagliga.

Vad blev vändpunkten?
– Det var när jag flyttade hemifrån i 15-årsåldern för att gå på internatskola. Sedan dess har jag bott själv och flyttat runt mycket. När jag lämnade tryggheten hemma blev jag mer kontaktsökande. Det gav mig styrka och lärde mig mycket.

– Det är så lätt att man hamnar i ett fack, att man förväntas vara på ett visst sätt. Men om man kommer till nya platser får man chansen att välja att vara en helt annan person, säger Richard.

På samma sätt kan ett arbete vara en viktig hjälp för att bekämpa sin blygsel.
– Det är mycket lättare att träna bort blyghet om man har en arbetsroll. Det är tyngre i privata situationer. Om man ska spela en roll, till exempel som serviceminded restauranganställd, blir det enklare.

Utanför Sverige
Max-restaurangerna växer så det knakar. På tio år har verksamheten fyrdubblats. En internationell expansion har påbörjats med ett par restauranger i Norge. Richard Bergfors gissar att den utländska delen kommer att växa snabbast framöver. Om tio år kan Max vara lika stort utomlands som i Sverige. Och i så fall har kedjan minst fördubblats igen. I år har försäljningen fått en rivstart tack vare sänkningen av restaurangmomsen. Ökningen ligger på runt 10 procent, vilket resulterar i många nya jobb. Siffrorna imponerar, men samtidigt betonar Richard att räkneexercisen inte betyder så mycket i ett familjeföretag som Max.

– Vi är inte så konkreta när det gäller målen för hur mycket vi ska växa. Andra faktorer är viktigare, säger Richard.

Till exempel att personalstyrkan ska spegla mångfalden i befolkningen. Det betyder att Max ska ha minst 250 anställda som har funktionsnedsättningar.

– Det målet passerar vi i år. Och vi har ett nytt avtal med Samhall om att rekrytera ytterligare 300 personer.
Mångfaldsfrågorna ligger i familjens DNA, berättar Richard.

– Ända sedan starten 1968 har vårt familjeföretag drivit affärer lite annorlunda. Det har varit andra värderingar än vinst som varit drivkraften. Vi har gjort våra egna planer för jämställdhet och mångfald. Visst har vi fått inspiration från olika håll men i grund och botten har vi jobbat med våra egna idéer och verktyg.

– Vi tycker det är bättre att det kommer inifrån, säger Richard.

Yngre än Max
Max grundades sju år innan Richard själv såg dagens ljus. Det var pappa Curt och mamma Britta som drog igång. Curt är idag styrelseordförande (och har själv en funktionsnedsättning, på grund av en dykolycka för 25 år sedan).

– Jag började jobba i restaurangerna när jag var tio, elva år.

Det som driver företaget att expandera är att jobbet är så kul och utvecklande på många olika plan, hävdar Richard.

– Varje ny restaurang är som en baby, som tar flera år att föda och sedan måste tas väl om hand. Det är också otroligt kul att se medarbetare växa. Alla i ledningen har börjat i kassan.

Hur får man då jobb hos Max om man har en funktionsnedsättning?
– Antingen får man det via Samhall, Arbetsförmedlingen eller vår webb. Sam­halls matchning är värdefull men vi direkt­anställer också. Vi bedömer alla på samma sätt. Vilken attityd har de, kommer de att trivas och älskar de att ge service? Vi har ett utbildningsprogram men det är svårt att lära sig den rätta servicekänslan.

Bilden att dessa medarbetare ofta har lönebidrag stämmer inte.
– Ofta är det lönebidrag endast under en period. Annars har man samma lön även om man har en funktionsnedsättning. Vi gör inte detta för att tjäna pengar på sänkta löner. Tvärtom är personer med funktionsnedsättningar ofta mycket duktiga.

Men många företagare säger ju att konkurrensen är så hård att alla anställda måste prestera fullt?
– Ja, konkurrensen är stenhård och varenda öre räknas. Men vi tror så starkt på mångfald. Många är fantastiska medarbetare och brinner för sina jobb. Vi ser på individen – han eller hon är bra på en del saker men inte andra, sedan skräddarsyr vi jobbet.

Framgångarna värmer och sporrar. Richard Bergfors gläds med de nya medarbetare som snabbt växer som personer när de äntligen får ett riktigt jobb.
– Jag har sett hur deras självkänsla förändrats och vad det betytt för deras liv. Jag känner inte alla men jag är själv ute och jobbar i kök och kassa varje vecka.

Vilka råd har du till arbetsgivare?
– Det viktigaste är att bestämma sig för att göra något och våga testa! Vi är väldigt actionorienterade och fel som uppstår rättar vi till efterhand. Vänta inte på att någon annan ska hjälpa till.

– Ha kul! Om man har passion blir det ofta bra resultat. Själv har jag fått det via min familj. Men man måste inte ha passionen från början – när man ser förvandlingen så börjar man ofta brinna för det, säger Richard Bergfors.  +