På internet får syskonen prata av sig
Ett syskonforum på internet ska startas för att försöka fånga upp syskon till unga med neuropsykiatriska funktionshinder. Genom RBU:s (Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar) projekt ”Föräldrar, ni kan!” har man sedan tidigare försökt locka syskon till temakvällar med kändisar som Elin ”Grynet” Ek. Det var lyckat, men ganska snart dog syskongrupperna ut. Varför?
– För syskon är det inte samma självklarhet att man ska gå och prata om sin situation. Men det är oerhört viktigt att möjligheten finns. Vi funderade lite över varför syskongrupperna dog ut och kom fram till att vi kanske använde oss av fel forum. För var är varenda ungdom idag? Internet, så klart! säger Agneta Sjöbäck, projektledare för ”Föräldrar, ni kan!”.
De syskon som kommit till de tidigare träffarna har mest varit äldre, ofta från 16:årsåldern och uppåt. De har gått igenom hela sin uppväxt med speciella intryck och situationer.
– När de kom märkte vi att det fanns ett enormt behov! De hade så mycket att berätta och prata av sig om och man märkte att ungdomarna tyckte det var skönt att träffa andra som förstod vad de gått igenom. De mindre barnen är svårare att fånga upp, eftersom de är mitt uppe i sin egen utveckling och har svårt att förstå konsekvenserna av deras speciella uppväxt. Då är det svårare att tala ut om sina känslor, känslor som man kanske inte ens känner till ännu, säger Agneta Sjöbäck.
Projektledaren, som är lite av en eldsjäl och själv mamma till en vuxen son med ett neuropsykiatriskt funktionshinder, sökte intresserade via RBU:s hemsida och fick bland annat napp från barn- och ungdomshabiliteringen i Nyköping.
Nu har man samlat 12 intresserade ungdomar som snart för första gången kommer träffas på ett forum med en forumledare. Varje gång man träffas på internet ska man tala om olika ämnen. Att kunna samtala via internet kan vara ett bättre forum för ungdomar, menar Agneta Sjöbäck.
– När man träffas i verkligheten är det inte så lätt att släppa på alla känslor och berätta om de hemliga tankarna man bär på, som att man till exempel blir jättearg på sitt syskon. När man däremot talar via internet kan man vara anonym och då blir det lättare att säga vad man verkligen tycker och känner. Men målet är att vi till slut ska erbjuda ungdomarna en fysisk träff, säger hon.
Det som ungdomarna talar om på forumet är stängt för alla andra. Varje ungdom som sluter sig till syskoncirkeln får ett personligt inloggningsnamn och lösenord. Missar man ett elektroniskt möte kan man logga in i efterhand och läsa vad som sagts.
Vill du veta mer?
Projektet ”Föräldrar, ni kan!” är ett treårigt projekt som drivs av RBU med medel från Allmänna arvsfonden. Målet med projektet är att hjälpa föräldrar att hitta till nätverk och hitta deras styrkor. Inom projektet har man startat upp föräldragrupper, pappagrupper, informationspaket för nyblivna föräldrar och syskoncirklar.
På RBU:s hemsida kan du läsa mer och kika på projektets agenda för 2007: www.rbu.se
Läs mer på foraldrakraft.se:
• Elin ”Grynet Ek – Ambassadör för rörelsehindrade barn