Pär Johansson – ett halvår efter chocken
Ett halvår efter avslöjandena i TV:s Uppdrag granskning har Pär Johansson åter full fart med Glada Hudikteatern. Dessutom drar han igång en ny jakt på jobb till personer med funktionsnedsättning.
– Sverige är bra på mångfald, men bara i teorin. I praktiken finns det väldigt mycket kvar att göra, säger Pär Johansson.
Pär Johansson är en av de svenskar som gjort mest för att förändra attityderna till personer med utvecklingsstörning. Ändå var det han som under hösten 2011 hängdes ut och anklagades för att ha förfördelat Glada Hudikteaterns skådespelare ekonomiskt.
– Den värsta tiden i mitt liv, säger Pär Johansson om den bevakning han utsattes för av STV:s Uppdrag Granskning i höstas.
”Egna miljonaffärer blandas med kommunens” var en av rubrikerna.
– Det enda jag ville var att programmet skulle sändas så att jag skulle få en chans att lägga det bakom mig.
Pär Johanssons liv präglades av TV-programmet under många veckor, samtidigt som han genomförde avslutningen av en lång turné med teatern.
– TV:s granskning pågick i över nio månader. Efter en tid tänkte jag bara att ”de får göra vad de vill”. Jag förstod inte då att jag gick igenom en chockfas och att jag bröts ned, blev apatisk. Det kändes som att jag inte förstod vad som hände. I ett sådant läge behöver man all möjlig hjälp och det fick jag också.
– Man måste gå tillbaka till sig själv och fundera på vad man står för, men när det håller på så länge vet man till slut inte vad eller var man är, det är som att bli hjärntvättad.
– Det kändes fruktansvärt att det var mig som person de hängde ut.
Några dagar efter att programmet sänts på TV hade Glada Hudikteatern turnéfinal i Globen. Paradoxalt nog var det inte svårt att genomföra.
– Det var befriande. Stämningen i Globen var magisk. Det var underbart, säger Pär.
TV-programmet hade en kritisk granskning av låga ersättningar till skådespelarna och avslöjade att Pär Johanssons eget privata föreläsningsföretag omsatte miljoner. Genomslaget blev enormt när det sändes och dagarna därpå.
Pär Johansson kände till att programmet var på gång, men inte att det skulle bli ett starkt angrepp mot honom personligen.
– Att det var ett personporträtt på mig fick jag klart för mig ett par veckor före sändning.
Även om avslöjandena blåste över ganska snabbt var det en lång, plågsam tid för huvudpersonen.
Men att lägga av som ledare för teatern var aldrig aktuellt enligt Pär Johansson själv.
– Nej aldrig, jag tänkte bara ”vad tusan har jag gjort för fel”.
Idag säger han att uppmärksamheten har svetsat samman teatern mer än någonsin. Tidigare planer på att avsluta turnerandet har lagts på hyllan. Nu har teatern fyllt 15 år och det finns inga tankar på att avveckla den.
– Alla behöver inte tycka om Glada Hudikteatern men vi vet att vi har förändrat samhällets syn och det kan ingen ta ifrån oss.
Hur gjorde du för att komma igen?
– Jag har en väldigt förstående familj och fick ett stort stöd av min flickvän och kollegor som höll mig uppe. Vissa stunder låg jag bara och tittade upp i taket. Jag förstod inte vad de var ute efter.
– Min elvaårige son sa ”pappa, sluta med teatern så blir det inte dumma mot dej”.
– Efteråt har jag haft lite svårt för att ta telefonen när jag inte vet vem det är som ringer. Det har tagit lång tid att läka men nu känner jag mig starkare än någonsin.
Hade TV-programmets granskning något gott med sig?
– Vi har svetsats samman ännu mer som organisation och jag lärde mig vilka vi kan hålla i handen när det blåser hårt. Det har enat oss och kommunen.
Förändras villkoren för teatern och deltagarna?
– Vi vill göra så rätt som möjligt men ingen har kunnat säga vad som är relevant lön för skådespelarna. Teaterförbundet har uttalat sig om lönerna som om skådespelarna vore proffs, då borde de också få bli medlemmar där, men förbundet ser dem som amatörer. Yrkeserfarenheten i vår teater verkar inte räknas. Det blir ett Moment 22.
– Vi ser hela tiden över vad vi kan förbättra, tillsammans med gode män och föräldrar. Vi tar också hjälp av jurister för att hitta rätt lönesättning, men vi vill inte medverka till att någon blir av med sin sjukersättning. Det kommer nog att ske en förändring men jag vet inte hur nivån kommer att bli. Vi vill ge en så bra livssituation som möjligt.
Under tiden går Glada Hudikteatern vidare med nya projekt. En ny konserthusturné drar igång i maj med start i Hudiksvall och final i Stockholm. En ny biofilm, uppföljare till ”Hur många lingon”, diskuteras. Utbildningsmaterial till skolor som bekämpar mobbing har tagits fram.
Och Pär Johansson lägger mer och mer fokus på att hitta jobb till personer med funktionsnedsättningar.
Efter 36 reklamfilmer för Ica har Hudik-skådespelaren Mats Melin nu tackat för sig, men Pär Johansson är oerhört stolt över samarbetet med Ica.
– Ica har verkligen tagit strid och gjort saker. I Sverige är vi jättebra på att göra saker i teorin men vi har fortfarande väldigt mycket kvar att göra i praktiken när det gäller mångfald och värdegrunder, säger Pär Johansson.
Inte bara Pär Johansson är stolt över det jobbskapande projektet ”Vi kan mer”. Icas avgående koncernchef Kenneth Bengtsson berättade i en intervju i februari att dessa jobb var det viktigaste han åstadkommit under hela sina långa karriär.
Över 700 jobb i Ica-butiker över landet har projektet åstadkommit.
– Många blir segregerade i Sverige för att de inte får någon sysselsättning. För att få landet i balans behövs jobb och därför måste vi tvätta bort epitetet ”skitjobb”. Det är bättre att ställa upp burkar i en hylla än att inte få göra något alls, säger Pär Johansson.
-Vi måste sluta hymla och istället ge alla människor chansen till arbete. Det finns många människor som varit segregerade jättelänge, men som kan bli ”kungar” på att skotta snö eller klippa gräs.
– Om vi får ett samhälle där alla tillåts, där alla inte behöver göra samma saker, där även skitjobb finns, då kommer Sverige att fungera bra.
Pär Johansson är besviken över hur arbetsmarknaden utvecklats utanför den lilla gruppen av aktiva företag som Ica och hamburgerkedjan Max.
– Ica är ett jättebra föredöme, framför allt för att man GÖR något. Jag kan inte säga att jag har sett någon allmän förbättring på arbetsmarknaden, men jag märker att fler och fler blir intresserade och ställer frågor.
Det var reklamfilmerna med ”Ica-Jerry”, Glada Hudikskådespelaren Mats Melin, som fick bollen i rullning.
– Det fick människor att öppna ögonen, säger Pär.
Nu har Ica-Jerry blivit en naturlig del av Icas verksamhet och reklamfilmens mångfald överförts till butiker över hela landet.
– Jag mötte en Ica-handlare som berättade att han anställt två killar som han trodde led av Downs syndrom. Men han sa efter en stund, det är ju jag som har lidit av en sjukdom som heter fördomar, berättar Pär.
Det är inte bara fördomar som han vill tvätta bort. Hetsjakt på utsatta politiker och beslutsfattare gör honom också upprörd, inte bara för att han själv fick känna av stormvindar i höstas.
– Vad är det som driver oss att jaga människor över kanten? Utan mina vänner och kollegor vet jag inte själv hur jag skulle ha klarat av det.
Andra, som Håkan Juholt, har utsatts för detta i mycket större skala, betonar han, och fortsätter med att försvara kommunpolitiker, som ofta får ta stryk i debatten.
– Många vill kasta skit på kommunen, men kommunen är ju alla vi som bor där! Det är för mycket hetsjakt, man ägnar sig för mycket åt att hitta fel och försöka krossa människor istället för att glädjas åt det som är.
– Vi måste börja GÖRA saker och människor som bor i en kommun måste förstå att de alla måste ta ansvar. Jag saknar ”speakers’ corners” och att fler är ute och pratar på torgen. Jag saknar att kommuner samlar sina medborgare och har en öppen dialog.
Pär Johansson har själv blivit taggad av kritiken som han utsattes för i höstas.
– Jag hade personligen tänkt gå vidare och göra något annat, men nu känner jag mig mer stimulerad än någonsin att jobba med teatern.