Paralympics lockar unga till idrotten
Den 29 augusti startar Paralympiska sommarspelen i London. Sverige hoppas på idrottsliga framgångar – men även att spelen ska locka fler unga till idrotten.
Sverige kommer att skicka 59 deltagare till jätteevenemanget, där över 4 200 atleter gör upp om medaljerna i 503 grenar. Men just antalet medaljer är inte det viktigaste för Svenska Handikappidrottsförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté.
– Vi har satt upp tre mål för truppen. Det första är att överträffa resultatet från Paralympics i Beijing, men inte vad gäller antal medaljer, utan snarare sett över den totala prestationen och upplevelsen, och vad vi tar med oss därifrån. Sen har vi som målsättning att alla deltagare och ledare ska vara nöjda med förberedelserna och det vi presterar på plats, säger Henrik Hjelmberg på Svenska Handikappidrottsförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté.
Hur viktigt är Paralympics för att locka unga med funktionsnedsättningar till idrotten?
– Personligen tror jag att det är otroligt viktigt. Om det är något tillfälle som unga med funktionsnedsättning ser och märker vad man kan göra och vad som är möjligt rent idrottsligt, så är det just under de här dagarna. Det är nyttigt och kan få människor att växa.
Har fler unga sökt sig till handikappidrotten efter tidigare Paralympics?
– Min uppfattning är att vi lockar personer till idrotten i samband med alla stora evenemang, och det gäller nog för alla förbund. När idrotten hamnar i ett medialt fokus får man ofta ett uppsving. Se bara på friidrotten och hur många unga de lyckades knyta till sig när Stefan Holm, Carolina Klüft och Christian Olsson var som bäst.
Henrik Hjelmberg.
Vad betyder det för unga att hitta framgångsrika förebilder med liknande funktionsnedsättning som de själva har?
– Jag tror och hoppas att det betyder mycket. Att de kan se att det finns möjligheter att utvecklas på ett sätt som de kanske inte hade tänkt sig. Och att de kan få en känsla av att det är möjligt även för dem.
Vilka svenskar har störst medaljchanser?
– I Jonas Jacobsson (sportskytte) och Anders Olsson (simning) har vi två spjutspetsar som redan har tagit guld i flera tidigare spel. Bakom dem kommer många nya, unga paralympier som har fått utvecklas och växa lite i bakgrunden, men som nu kommer att synas mer, som till exempel bordtennisspelaren Emil Andersson och kulstötaren Jeffrey Ige. Vi kallar dem den gyllene generationen – en ung skara idrottare som är med i vår elitidrottsskola, en mångårig satsning där man parallellt med sina studier satsar tid, energi och engagemang i ett upplägg som vi tror på.
Hur följer man bäst Paralympics?
– I Sverige är det lättast att följa SVT:s sändningar, deras schema finns uppe på både vår och deras hemsida. Det kommer att bli liverapporteringar från grenar där svenskar är extra heta, men även förlängda Sportnytt med enbart Paralympics-innehåll. Det blir även webbsändningar på SVT Play, och utöver det kan man hitta ytterligare fem kanaler som sänder via www.paralympics.org.
Och det finns även mobilappar?
– För resultat är London 2012:s egen app den absolut bästa, men vi har lanserat appen ”Para SWE” (för Iphone och Ipad), som har en svensk profilering och nyhetsvinkel. Där kan man läsa mer om de svenska deltagarna och lätt se vilka tider de tävlar.