”Plötsligt ser man personerna på ett helt nytt sätt”

TV-programmet gick rakt in i hjärtat på svenska folket. Nu lever konstprojektet Lerins lärlingar vidare inom Karlstads dagliga verksamhet. 

Deltagarna träffas numera en gång per vecka, ofta tillsammans med Lars Lerin. Resten av veckan är de sysselsatta på olika dagliga verksamheter inom Karlstads kommun.

På försommaren invigdes en ny utställning på Lerins museum i Karlstad, med konst som lärlingarna målat efter tv-serien.

– Kommunen har bestämt att vi ska fortsätta driva projektet för att det fått sådan uppmärksamhet, säger projektledaren Wanja Asplund.

Allt annat vore förstås otänkbart. Konstprojektet startade egentligen långt innan livet som lärling började filmas och tv-produceras.

– Vi hade en stor utställning med Lars Lerin 2013 i samarbete med alla dagliga verksamheter i Karlstad. Sedan dess har vi haft en stadig kontakt och i februari 2017 ringde Lars och frågade om vi ville vara med i ett nytt projekt, berättar Wanja Asplund.

Foto
Lars Lerins museum i Karlstad. Foto: Linnea Bengtsson.

Även tv-bolaget Nexico har haft en nyckelroll. De producerade Lerins lärlingar och hade tidigare samarbetat kring ”Vänligen Lars Lerin”.

Wanja Asplund själv är egentligen pensionär sedan 2016 men fortsätter hålla ihop projektet.

– Jag hade hoppat in på ett vikariat när frågan från Lars kom.

Det var en fråga hon inte kunde tacka nej till.

– Jag har alltid varit intresserad av daglig verksamhet och har jobbat med det sedan 1974, bland annat som chef för hela dagliga verksamheten i Karlstad.

– Nu när jag får jobba tillsammans med deltagarna har jag mitt guldår. Jag har hur roligt som helst. Tänk att gå i pension och bara göra det som är roligt!

Foto
Wanja Asplund. Foto: Linnea Bengtsson.

Wanja känner att hennes kompetens nu verkligen kommer till sin rätt.

– Vi har kämpat så många år för att skapa bra daglig verksamhet. Sedan kommer tv-serien och plötsligt ser man dessa personer på ett helt nytt sätt.

– Folk kommer fram på stan och säger till våra deltagare att  ”du är en förebild för min son”. Man blir så rörd av det som andra föräldrar berättar, om hur besvärligt man haft det tidigare, och vilket hopp man nu känner med våra deltagare som förebilder, säger Wanja Asplund.

Lerins lärlingar har dessutom gett ringar på vattnet. Kommunen har lockats att starta fler ”studiecirklar” baserat på deltagarnas egna intressen.

Cirklarna baseras på initiativ, intressen och erfarenheter hos personalen, men uppenbarligen finns det också intresse för detta hos deltagarna inom de dagliga verksamheterna.

Foto
Lars Lerin. Foto: Linnea Bengtsson.

All daglig verksamhet i Karlstad utförs i kommunens egen regi. Här finns inget valfrihetssystem enligt LOV, valfrihetslagen, och alltså inga privata utförare. Men enligt cheferna leder detta inte till sämre valfrihet – istället lyfter man fram att detta gör det enklare att vara flexibel när det gäller önskemål om att prova på och byta.

Allt är inte frid och fröjd inom funktionshinderomsorgen i Karlstad. Bland annat finns kritik när det gäller tillgång till ledsagning och kontaktpersoner. Den kommunala sjukvårdsavgiften har drabbat många enskilda som är beroende av LSS-insatser.

När det gäller särskilt boende får Karlstad också kritik. En artikel i Dagens Samhälle i juni pekar ut kommunen som en av de största syndarna när det gäller brist på boende för personer med funktionsnedsättningar.

Fakta om kommunen

Karlstad ligger vid Vänerns norra strand, mitt emellan Stockholm och Oslo. Karlstads kommun har cirka 91 000 invånare. Karlstads symbol är en glad sol.

Karlstad är residensstad i Värmland och har service för hela regionen som består av Karlstad och de fyra kranskommuner Forshaga, Grums, Hammarö och Kil med totalt drygt 140 000 invånare.

Politisk styrs Karlstad av en borgerlig majoritet med Moderaterna i ledningen.

Förslag om att införa valfrihetsystem med privata utförare enligt LOV, lag om valfrihet, har strandat i kommunfullmäktige.

Fakta om den nominerade verksamheten

Karlstad har all daglig verksamhet i kommunens egen regi, men med olika inriktningar:

– 20 olika gruppverksamheter.

– Företagsgrupper finns på ett tiotal företag, exempelvis Karlstads travbana, flygplatsen och Ica Maxi.

– Individuella företagsplaceringar.

Antal deltagare är totalt cirka 300.