Porslinskvinnan (och fler biografier med funkistema)

När Louise Vidlund krockade med sin älskade bil, möttes hon av många missförstånd hos försäkringsbolag och andra. I ren frustration började hon skriva om det som hänt, och resultatet blev boken Porslinskvinnan, som handlar om hur det är att leva med svår benskörhet. Här tipsar HejaOlika om några nya biografier med funkistema.

Boken Porslinskvinnan (Vulkan, 2021) är Louises egen berättelse om hur det är att leva med svår benskörhet på grund av diagnosen Osteogenesis Imperfecta typ III (OI).

Vi får bland annat följa med henne till Ängsö utanför Västerås där hon växer upp med lösningsfokuserade föräldrar (vars envishet gått i arv), de olika skolor hon gått i, flytten hemifrån, samt hur drömmen om körkort förverkligas och därefter hur hon skaffar bilen som ger henne den frihet hon alltid drömt om.

Men vi får också följa med till de många sjukhusvistelserna, planerade och oplanerade, som Louises sköra skelett kräver.

Skriver om bilkraschen och bemötandet

En av dessa oplanerade sjukhusvistelser skedde 2018. Louise var på väg för att lämna sin hund hos föräldrarna för att sedan köra till Stockholm, när det tekniska system som styr bilanpassningen slutade fungera mitt under bilfärden. Bilen tvärstannade och en bakomvarande bil hann inte bromsa.

Förutom att hon själv bröt flera ben i kroppen, fick bemötande från försäkringsbolaget och andra, henne att börja skriva om det som hänt.

– Jag kände mig illa behandlad och missförstådd på grund av min funktionsnedsättning. I dagens samhälle ska alla behandlas lika, men så är det inte.

Porslinskvinnan (bokomslag)

Vill föreläsa och inspirera andra

Det ena ledde till det andra och i dagarna har boken Porslinskvinnan kommit ut. Titeln syftar på den benskörhet Louise lever med, och syftet med boken är att berätta om vad det innebär i alla situationer i hennes vardag.

– Jag hoppas att boken läses av många och leder till en ökat medvetenhet kring hur det är att leva med svår benskörhet. Men jag vill också inspirera andra att våga sticka ut och visa vad de kan, trots omgivningens fördomar. Jag är så trött på att människor inte tror att jag kan något, och pratar över huvudet på mig.

I boken beskriver Louise hur hennes pappa besökte hennes skola för att berätta om Louises benskörhet och lät klasskamraterna bryta av blyertspennor och rån, för att visa skillnaden mellan deras bentäthet och hennes. Att kamraterna skulle förstå var en nödvändighet för att Louise skulle kunna känna sig trygg i skolmiljön.

Drömmer åter om friheten med egen bil

Nu vill hon använda boken för att på egen hand ge sig ut och föreläsa om livet och vardagen med svår benskörhet. Än så länge blir det i så fall med färdtjänst eller tåg. Någon ny anpassad bil har hon inte haft möjlighet att skaffa än.

– Min dröm förutom att föreläsa? Att en dag köra egen bil igen förstås!

Missa inte Louise i Go Kväll på onsdag 3 mars 2021.

Porslinskvinnan

Av: Louise Vidlund
Vulkan (2021)
https://louisevidlund.com

Fler biografier med om att leva med funktionsnedsättning

Att göra skillnad (bokomslag)

Att göra skillnad – som mormor till ett annorlunda barnbarn

Av: Carina Kristensen
Ebes förlag (2019)

Carinas beskrivning:

”Jag har skrivit en bok om att vara mormor till ett annorlunda barnbarn – en bok om mina känslor som mormor, om att jag fick den stora förmånen att jobba som personlig assistent till mitt barnbarn Alicia och om hennes språkliga utveckling. Om att alla kan kommunicera och att det är en mänsklig rättighet att alla ska få tillägna sig ett språk.”

Jag lever ett liv som liknar ditt (bokomslag)

Jag lever ett liv som liknar ditt

Av: Jan Grue
Weyler förlag (2020)

Förlagets beskrivning:
”När Jan Grue blir pappa får han ta över en bunt papper från sina föräldrar en hyllmeter med journaler, läkaranteckningar och inlagor. Brev från myndigheter, som med jämna mellanrum undrar: Hur är pojkens tillstånd nu? Vi behöver bedöma hans hjälpbehov på nytt. Utifrån dessa papper, och sina erfarenheter av att leva med en sårbar kropp i ett modernt välfärdssamhälle, skriver Jan Grue om drömmar, arbete, framgång och tillgänglighet.”

Ett sorgkantat mirakel (bokomslag)

Ett sorgkantat mirakel

– om att leva vidare när livet inte blev som det var tänkt
Av: Linn Maria Wågberg
Libris förlag (2021)

Förlagets beskrivning:
”När 15-årige Leo råkar ut för en fruktansvärd olycka förlorar Linn den son hon hittills haft och familjens tillvaro förändras dramatiskt. Ingenting blir som det var tänkt. Det blir ett liv där tårar, ilska och besvikelse samsas med lycka, tacksamhet och kärlek.”

Nästan bra på livet (bokomslag)

Nästan bra på livet

Av: Conny Palmkvist
Bazar förlag (2021)

Förlagets beskrivning:
”När Lova föds är hon varmt efterlängtad. Trots att Conny tvivlar på sin egen förmåga att vara en bra far, älskar han henne bortom alla ord. Men snart väcks en oro inom honom. Varför är det så svårt att få kontakt med Lova? Utvecklas hon verkligen som alla andra barn? Och hur gör man för att nå fram till ett barn som lever i en helt egen värld?”

Fler aktuella boktips