Priset som diskriminerar?

Publicerat av
Mikael J Nyberg
Dela

Tre av jurymedlemmarna till Idrottsgalans pris Årets idrottare med funktionsnedsättning hoppar av.
Avhoppet är en protest mot regelverket, som inte tillåter att idrottare med funktionsnedsättning får bedömas när de tävlar mot fullt friska.

Juryn ville bland annat nominera rallyföraren Mats Öhman, som kom fyra i SM.
– Det är en stor bragd. Men Idrottsakademins styrelse ogiltigförklarade nomineringen, säger Helene Stjernlöf, press- och informationschef på Svenska handikappidrottsförbundet.

Bakom avhoppen döljer sig en lång historia, med flera fall av ogiltigförklarade nomineringar, vilka rört upp känslor inom handikappidrotten.
SHIF skickade tidigare i år in en skrivelse till Svenska Idrottsakademin, med ett förslag på lösning.
– Vårt förslag bygger på att man tar bort priset Årets idrottare med funktionsnedsättning och återgår till hur det var tidigare då det var Radiosportens pris, säger Helene Stjernlöf.

När Svenska Idrottsakademin för några år sedan gjorde Radiosportens pris till sitt, satt juryn, med specialkompetens inom handikappidrott, kvar.

Men den nya ordningen har, enligt SHIF, fått märkliga följder.

– Till exempel ville inte Madelene Nordlund, friidrottare, bli nominerad till priset utan istället bli jämförd med andra kvinnor, säger Helene Stjernlöf, som anser att regelverket inte håller.

– Det har nominerats personer tidigare som tävlat mot eller med personer utan funktionsnedsättning, basketspelaren Cecilia Ferm är ett exempel. Och Jonas Jacobsson har vunnit SM i skytte i år bland personer utan funktionsnedsättning. Vi kan inte nominera till Årets manliga idrottare bara för att han vunnit ett SM, men vi kan inte heller nominera honom till Årets idrottare med funktionsnedsättning, eftersom han tävlat mot fullt friska, säger Helen Stjernlöf.

Hans Säfström, sportchef på SHIF, vill att unge skidåkaren Zebastian Modin ska kunna nomineras.

–  Vi har pekat på några händelser som styrker att det är dags att göra något åt det här regelverket. Det har blivit fel gång på gång och bristerna uppdagas än en gång med Zebastian Modins bronsmedalj i Vancouver. Brons är aldrig mer värt än guldmedaljer, och vi har redan flera världsmästare i simning och skytte. Men vi borde kunna nominera Zebastian  till Årets nykomling.

– Vi har skickat in den nomineringen, även om jag vet att vi egentligen inte får nominera i honom i den kategorin. Om akademistyrelsen säger att Zebastian inte får nomineras så känns det som en diskriminering, säger Hans Säfström.

Svenska Idrottsakademin har ännu inte tagit ställning.
– Vi vet inte var vi hamnar. Presentationen ska ske i morgon lördag, säger Hans Säfström.

Artikeln publicerades 2010-11-12

Publicerat av
Mikael J Nyberg
Nyckelord: idrott