Prylar och profiler på Dysleximässan

Sollentunas Scandic Hotell var skådeplatsen för årets upplaga av Dysleximässan. Nästan 2000 personer på jakt efter tips och råd inom läs- och skrivområdet hade många spännande föreläsare och utställare att söka bland.

Bland dragplåstren fanns ”Dysse”, det vill säga Niklas Nilsson och Petra Nylén (se bilden ovan), två unga föreläsare som vet det mesta om hur det är att ha dyslexi och hur man man övervinner svårigheter.

Här bjuder vi på ett bildsvep med några av mässans alla eldsjälar och produktnyheter.

Foto

Tillbehör till iPad är hett även på Dysleximässan och hos John Åman (BILDEN OVAN) i Frölunda Datas monter kunde man få intresset tillfredsställt.
– Vi har tillbehören som gör att fler kan använda iPad, sa John Åman och visade upp olika produkter för att starta, styra och jobba med olika appar.

Populära Big Grips fanns också på plats. Det handlar om ett rejält skal som gör iPaden nästan lika stöttålig som en fotboll, vilket John Åman demonstrerar på bilden oven.

 

Foto

TorTalk premiärvisade den nya talsyntesprogrammet med samma namn. Finesserna med TorTalk kan sammanfattas med att programmet läser all skärmtext och är så lättanvänt att man är ”igång på en minut”. Programmet klarar 20 olika språk.

Inköp av TorTalk kostar 1595 kronor men på mässan lanserade man även en hyrmodell som innebär att man betalar 99 kronor per månad.

– Jag utvecklade programmet för att jag själv hade behov av att läsa många komplexa texter, berättade grundaren Tor Ghai.

På bilden ovan ses från vänster Tor Ghai och Joakim Olofson, en annan av medarbetarna på TorTalk.

Läs mer om programmet på www.tortalk.se

 

Foto

Nyhetstidningen slog ett slag för lättlästa nyheter – i form av den egna veckotidningen som produceras av att kollektiv av tidningsfolk. Ofta i hård konkurrens med 8 Sidor.

På plats var både chefredaktören Marcella Simms och journalisten Erika Granath (bilden ovan). Även en av tidningens trogna läsare, Gösta Evers som annars arbetar med hälsokostbageri, fanns på plats för att puffa för tidningen.

 

Foto

Ängkärrskolans rektor Carin Segerström presenterade sin skola genom att visa upp hur klassrummen ser ut, komplett med de anpassningar som görs för att underlätta för elever med dyslexi.

Det handlar om Sveriges enda skola med specialinriktning på dyslexi och där alla elever har ganska stora läs- och skrivsvårigheter.

Intresset för skolan är stort och Carin Segerström kunde berätta att man har planer på att expandera med nya skolor i Stockholmsområdet. Idag har man endast en skola och den finns i Solna.

Samtidigt är framtiden högst oviss eftersom det livsviktiga tilläggsbeloppet från kommunerna, för elever som behöver extra stöd, skärs ned. Stockholms stad, varifrån många av Ängkärrskolans elever kommer, har lovat ompröva nedskärningarna men än så länge har skolan och dess elever inte fått något besked om hur det blir med stödet.
Ängkärrskolan är en friskola som drivs av en stiftelse.

 

Foto

Darubs utvecklare Urban Liljedahl visade stolt upp ”Tidningen för alla”, ett ny modell för att göra alla tidningar mer tillgängliga för alla läsare. Den nya tekniken utvecklas i samarbete med dyslektiker och Piteå Tidning, som är lokaltidningen för Darub som alltså har sitt kontor i Piteå.

Med Darubs teknik kan vilken tidning som helst digitaliseras för att läsas i en surfplatta eller smart mobiltelefon – men poängen är att den samtidigt blir en taltidning så att du både kan läsa och lyssna. Klicka på en text på surfplattan så läses den upp. Du hoppar enkelt till valfri text genom att peka på surfplattan.

– Vi upptäckte att många som har dyslexi satt med både papperstidning och taltidning för att lättare kunna hitta rätt artiklar och få dem upplästa, berättar Urban Liljedahl.

Lösningen blev alltså att slå ihop papperstidningen och taltidningen till ett enda digitalt medium. Darub har en webbplats på www.darub.se och mer om projektet Tidningen för alla kan man läsa på www.tfa.nu

 

Foto

Hellre en smart PC än en surfplatta! Det menar Simon Sjöholm från hjälpmedelsföretaget Icap, som denna dag letade nyheter bland utställarna på Dysleximässan. Simon har själv grav dyslexi som har resulterat i att han letat fram många smarta IT-hjälpmedel, som hjälper honom både som säljare av hjälpmedel och som föreläsare om dyslexi.

Trots att allt fler använder surfplattor och mobiler med appar, så tycker Simon, som den självlärda expert han är, att en bärbar pc är den bästa lösningen för många.

Surfplattor är alltför begränsade medan en liten bärbar pc med Windows 8 klarar det allra mesta. Med Windowssystemet har man på en och samma gång tillgång till alla viktiga datorprogram och dessutom möjlighet till tryckkänslig skärm, ett konststycke som värsta konkurrenten Apple ännu inte lyckats förverkliga på Macintosh-datorerna.

 

Årets mässa bjöd på smakprov av många slag.

 

Foto

Logopedbyrån såg till att alla besökare fick information om verksamheten.

 

Foto

Dyslexiförbundet FMLS arrangerade mässan och hälsade alla välkomna vid entrén.

 

Foto

Besökarna fick även ta del av senaste numret av Föräldrakraft.

 

Alla foton av Linnea Bengtsson.