Nytt initiativ klargör rätt och fel inom personlig assistans

IfA, Intressegruppen för assistansberättigade, tar ett nytt initiativ för att klargöra vilket fusk som förekommer inom personlig assistans.

Konferens om ”rätt och fel” 17–18 november

Den 17–18 november samlas några av de viktigaste förebyggande aktörerna på IfA:s rådsmöte och debattforum.

– Det ger oss möjlighet att tillsammans sätta stopp för felaktigheter, säger Sophie Karlsson, ordförande för IfA.

IfA:s rådsmöte och debattforum har genomförts mer än 50 gånger, men de senaste arrangemangen har varit helt digitala. Nu är det dock dags för en fysisk konferens igen, den här gången på temat ”Rätt och fel”.

Försäkringskassans generaldirektör deltar

Deltar i konferensen i Haninge gör bland annat Nils Öberg, generaldirektör för Försäkringskassan.

– Han gick ju i somras ut med stark kritik gentemot en stor del av assistansbranschen. Det får oss att undra vad Försäkringskassan egentligen ser, och på vilket sätt vi kan bistå så det kan bli bättre, säger Sophie Karlsson, ordförande för IfA.

LÄS ÄVEN: ”4500 assistansanvändare kan tvingas byta anordnare”

Försäkringskassans hårda linje vad gäller personlig assistans skrämmer många assistansanvändare, men IfA vill ha ett bra samarbete.

– Vi har inte den bild av personlig assistans som Nils Öberg uttalade sig om i somras, så vi undrar hur vi kan ha så skilda bilder av assistansen. Vi behöver en så realistisk bild som möjligt, för att sedan kunna ge oss i kast med de åtgärder som behövs.

Nils Öberg. Foto: Linnea Bengtsson
Nils Öberg, generaldirektör för Försäkringskassan. Foto: Linnea Bengtsson.

”Ibland förstår vi inte vad som försiggår i det dolda”

IfA:s konferens samlar också representanter bidragsbrottsutredningen, Ekonomistyrningsverket , Ekobrottsmyndigheten och Brottsförebyggande rådet.

– Alla som står för den seriösa assistansen, behöver ha kännedom om de kriminella handlingar som pågår mot den personliga assistansen. Ibland kanske vi blir lite naiva och inte förstår vad som försiggår i det dolda.

– Vi behöver få kännedom om hur olika aktörer och myndigheter tar itu med detta, och vad de ser. Det ger oss möjlighet att tillsammans kunna uppmärksamma och förhoppningsvis sätta stopp för felaktigheter. Vi kan lära av varandras kunskap och förstå var det verkligen behöver sättas in åtgärder. Var och en ser olika delar av pusslet, tillsammans kan vi få en bra helhetsbild.

Är detta viktigt för att styra upp fuskbekämpningen utan att oskyldiga ska drabbas?
– Nya kontrollåtgärder har inte alltid kommit åt det man velat komma åt. Istället har det ofta lett till mer begränsningar för alla som redan försöker göra allt rätt. Naturligtvis har man hittat en del felaktigheter, men det är viktigt att sådana åtgärder verkligen hittar rätt.

– På IfA tycker vi också att det är viktigt med kunskap till alla assistansberättigade, som behöver känna sina rättigheter och skyldigheter, för att kunna reagera om man märker att något står fel till. Många sätter stor tillit till sin anordnare, och det är bra så länge det är en seriös och bra verksamhet, men är det inte det så kan det bli katastrof.

Bra tillfälle att stämma av och få nya kunskaper

Vilken betydelse har det att ni åter kan ha en fysisk konferens?
– Vi ser fram emot att äntligen få träffas igen. Det ger mycket att få umgås och vara sociala, och våra åhörare har möjlighet att nätverka med varandra på plats. För assistansen är IfA Rådsmöte och Debattforum en viktig avstämning kring assistansreformens utveckling och det är ett bra tillfälle för assistansberättigade att samlas för att få nya kunskaper och erfarenhetsutbyte av varandra, säger Sophie Karlsson.

OM BIDRAGSBROTTSUTREDNINGEN: Ny straffavgift kan drabba oskyldiga lika hårt som kriminella